11 March 2015

Learn Deustch with Nana ! #3

Assalammualaikum,



Hallo alle? Wie geht es dir? (hello everyone! how are you?)



Hehe so how are you doin peepals sekalian :p
Pejam celik pejam celik dah third segment dah haa "Learn Deustch with Nana" :*

So harini nak belajar apa pulak? Kita belajar colours nak? hehe Learn the basic colours je dulu sebab colour macam turqoise ke maroon ke tu semua I also dont know mehh :') If nak tau those colours in deustch, boleh google okies !


Lets!

Colour auf deustch ist Farben :)

Blau - Blue

Grün - Green

Rot - Red

Gelb - Yellow

Braun - Brown

Lila - Purple

Rosa - Pink

Weiß - White

Shwarz - Black

Grau - Grey

Silver - Silver

Gold - Gold

Orange (o - rang - ge) - Orange

Dunkel Farben - Dark Colour

Hell Farben - Light Colour


oh how to pronounce them auf Deustch? Last time I did cakap yang bahasa german ni baku. So just sebut dia macam bahasa melayu je. haaa . For example, yang orange tu macam confused sikit sebab nya ejaan sama je dengan english en? cara sebut dia O - RANG (macam kita sebut orang, ) GE (macam sebut GEmuk) . faham? haaa bagus :D Also, Lila steht mir gut. Was stehst du? (so, purple suits me well. Which colour that suits you?)

Cuba jawab dalam bahasa german, colour apa yang suits dengan youguys! hehe answer dalam comment box okay :3

Happy learning guys
have a  Day


Posted by Nur Farhana

12 comments:

  1. jap.. akak mmg terer bahasa ni ke apa? paling senang, gold ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak bukak terer dik, akak tengah belajar this course now hehe :3

      Delete
  2. Blau...
    dulu masa degree, pernah ambil bahasa german... tapi kena drop sebab clash dengan subjek wajib fakulti..

    ok auf wiedersehen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha also , blau steht dir gut :D klar! Auf wiedersehen frau fariza hehe

      Delete
  3. bila cik nanas buat segmen learn deustch, terinspirasi nak buat learn nihongo/japanese... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi boleh je ! Nanti boleh saya belajar bahasa jepun! :D

      Delete
  4. Rosa! Bestnya belajar bahasa jerman! Saya dulu pernah belajar mandarin je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe best kan belajar bahasa ni! Boleh cakap lebih dari satu language tu awesome tauu

      Delete
  5. Lila sebab saya suka warna purple/ungu :-)

    http://inilamanblogsaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. byk yg lebih kurang mcm english je. dalam banyak2 contoh pergi amek contoh orang gemuk pulak untuk pronunciation orange. hehehe.. sy suka blau. gute necht.

    ReplyDelete
  7. sebab gemuk je yyang terlintas di fikiran masa tu.. :'p thats why akak cakap bahasa ni senang sikit sebab vocab dia some ada yang macam english. tapi ada jugak yang berbeza ;)

    ReplyDelete