Learn Deustch with Nana ! #2

Assalammualaikum,




Hallo alle!

Okay today we are going to learn a lil bit German which is nak belajar numbers :)
Benda basic yang mesti some of us excited nak belajar and lepas ni boleh la berjinak jinak nak count in Deustch :p harse~ *gelak tahpape*



So lets!
          Number                      Pronunciation

  • ONE -              EINS  ( a-ins )
  • TWO-              ZWEI ( z-va-i )
  • THREE-          DREI ( d- gh - ai )
  • FOUR-            VIER ( fi- yer )
  • FIVE-              FUNF ( fun-f )
  • SIX-                SECHS ( sz-ae-khs )
  • SEVEN-         SIEBEN ( sz-ie-ben )
  • EIGHT-          ACHT ( akt )
  • NINE-            NEUN ( noin )
  • TEN-              ZEHN ( zeh-n)
  • ELEVEN-      ELF ( ae-l-f )
  • TWELVE-     ZWOLF ( sz-v(w)ol-f )



Alright! cukup dulu sampai sini. haaa mesti jenuh yguys nak menyebutnya kan :'D takpa .. usaha tangga kejayaan. try harder hehe. So now baru la yguys tahu yang language ni takda lah susah sangat pun kann. Its all about learning new things. Like masa kita kecik dulu belajar english and bahasa melayu. Its all the same. Cara dia hafal and practice. right?


oh saja nak tepek satu gambar kat sini. This was this morning punya class History of German. We watch movie! and it was very useful untuk weolls to understand the story line and the lifestyles of the Germans pada zaman dulu kala :) I like the acting, the backgrounds and their clothes! very the vintage :')  kbye



Posted by Nur Farhana

Comments

  1. dah hafal dah :D kahkah, tp pronunciation mungkin hancur la kot . tgh tgk video utk pronunciation. orang german sebut G , gay meh. kekeke

    ReplyDelete
  2. Yesss hahaha bagus nya siap tengok video! interesting kan? hihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

My Masters' Journey 101

#Ananasgoodmood Shawls Giveaway

I've been dUCk-ed ! (dUCkscarf review)