10 March 2015

Kelebihan minum green tea :D

Assalammualaikum,


Hello everyone :)



Kat mana lagi nak share benda benda camni but in my own blogspot, ofcourse.
Typical sangat title for this entry kan? I know but! sekadar tahu tapi tak tahu details takda guna nya juga. So lets , read about green tea okay :3 Info ni semua hasil dari godeh godeh kat internet sebab kengkonon nak jalan kan hidup sihat haritu :'D



*duduk diam diam depan laptop tu and baca sampai habis, nak sihat tak? jangan lari. haa babap kang*


ok :)
green tea yang di minum siang tadi


Firstly, saja nak bagitau yang green tea ni minuman yang paling sihat dalam dunia. Benefits dia takyah cakap la pulak en.. Sangat banyak lebih lebih lagi for those yang nak kurus (macam saya). Tapi ingat lah, minum tu kena maintain, bukan minum sekali dua boleh kurus ala ala Ariana Grande :') nope . cannot okies?

apa bagusnya green tea ni?


  • Green tea ni boleh increase kan metabolism orang orang yang meminumnya, sebab daun dia sejenis antioxidant. Sangat sihat kan? where dia juga insyaAllah boleh avoid dari sakit jantung and some types of cancers. 

  • Since green tea ni selalunya di minum without sugar, so kita boleh jugak avoid diabetes and at the same time dapat kurang kan glucose dalam badan....begitulah kehendaknye.

  • Plus boleh boost kan energy kita because dia ada caffeine. So boleh minum green tea for breakfast untuk kita rasa energetic sepanjang hari gitu :) Bila kita ada energy, kita akan rasa kurang nak makan. (means makan junk food kudap kudap)

  • Oh and green tea ni bagus jugak sebab dia dapat reduce kan bad cholestrol dalam darah kita and very good untuk gigi and gusi sebabnya dia antibacteria. 

  • Nak nampak muda naturally pun boleh la minum green tea. Boleh hilang kan wrinkles kat muka tu and ofcourse ianya juga baik untuk kulit. No need botox ke buttocks  eh?


Sikit tips if you guys nak minum green tea :


  • Tak elok if nak minum waktu malam before tidur. If nak minum tea jugak time time macam tu, digalakkan untuk chuolls minum jasmine tea.
  • Sebelum makan tu, boleh lah minum green tea dulu so that akan jadi cepat kenyang.
  • Sambil minum green tea lagi best if yguys makan sweet things like cakes , cookies ke.. but not with salty foods macam kerepek pisang ke, ikan masin ke :p
  • Lastly, try minum bila dia dah suam suam macam tu. (elakkan hirup air sampai bunyi "srpppp" tu) So make sure betul betul at right temperature . oh bagi yang tak tahu, actually tak elok tau tiup makanan panas and minuman panas. ada reasons dia. So memang kena tunggu makanan and minuman tu suam suam baru ngan and hirup kays.



Cukup dulu lah untuk info hari ini. Terima kasih kerana membaca sampai habis dari saya Doctor Love, Peghana (eh tetiba)

*just kidding ~ harse *gelak tahpape* 


tchus!



Posted by Nur Farhana

5 comments:

  1. selalu minum green tea yg jasmine tu. dulu takberapa suka sebab rasa minum minyak wangi. green tea biasa dlm kotak tu sedap kalau minum sejuk2. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann! Jasmine tea tu over sikit wangi dia, green tea mcm natural.. But ada org cakap pahit. Haha adat laa kan air sihat semua tak sedap :')

      Delete
  2. Ibu saya selalu minum green tea tp malangnya saya tak suka :(

    ReplyDelete