6 March 2015

Tips berjimat bila pergi mall.

Assalammualaikum,



Hey there.
Sejujurnya, bukan saya yang patut bagi tips berjimat ni untuk yguys.. Because sometimes me too, tak berjaya nak berjimat. Tapi jugak, sometimes I did! I save my money from buying useless thing. (eventho sometimes still an achievement kan?)

Baik lah, tips tips nya adalah seperti berikut. Eden dah toghai. Apa kata ekau pulak toghai..


  • Set your mind yang ianya hanya 'window shopping'
Siapa je yang ke mall tak nak shopping kan, (kecuali makan je) lagi lagi gegirls macam kita semua ni. Masuk je memana mall, mula la mata melilau tengok barang. Trust me, everyones like this. From melilau , jadi masuk kedai, jadi tengok barang, jadi masuk fitting room, ke cashier dan oops! terbeli. Jadi elakkan lah this thing happen by setting your mind yang yguys ke sini sebenarnya nak "window shopping" je. Bila kita tengok barang barang je and tak beli, still boleh jadi as theraphy (sukati je kata theraphy) menyejukkan mata. Sambil sambil tengok baju and stuffs yang colourful tu duit pun tak melayang. Ingat! tengok je, pastu senyum and chiao. Yguys kena la tetap pendirian, jangan di tukar kan apa aim yguys tu. Its a "WINDOW SHOPPING"

  • Make a list : what to buy
Benda ni paling simple yet safe for us to do to save our money! I usually made a list , guna phone je pun boleh. So that masa datang mall just beli apa yang nak dibeli. Focus on the list so that pasti yguys berjaya untuk berjimat. (unless if youguys jenis suka memandai mandai nak tambah barang sendiri yang takda dalam list) no komen. :p



  • Tanya diri, "do I need this thing, orr nawhh?"
Tanya la dalam hati of course. Kang yguys duk bermonolog sorang sorang , seram pulak orang sekeliling tengok. hmm. But yep, I did this sometimes especially bila duit dah almost nak pokai tapi degil nak sentuh baju or apa apa yang teringin. (tak sedar diri betul :') ) .I asked myself dalam hati. Alhamdulillah, banyak items yang I said babai to them and tak jadi beli pun. Ye lah sometimes benda benda yang kita teringin tu kita dah ada. Tapi kengkonon nak tambah collection laa. ~collection sangat~ InsyaAllah beli waktu shopping dengan ibu. (guna duit ibu lebih selamat) hahahaha kjahat.

  • Shopping masa sale
Okay. Bila yguys dah selamat daripada membeli barang barang useless tersebut, boleh la tunggu for sales! Beli banyak pun takpa because barang barang ofcourse la murah dari biasa barang yang diperlukan pun dapat. So masa tak sale, yguys takda lah duit melayang. (I know ramai orang tau beli masa sale tu jimat).. eh sukahati lah I nak remind  kan balik. :p  


okaylah. sampai sini je, mengantuk pulak tulis panjang panjang. Really hope this will help.
Kalau desperate sangat tak reti jimat, jangan pergi mall. Habis ceghita~

haa sempat lagi snap kat selfie booth sunsilk . (free of charge okay) asalkan dapat berjimat and be happy!











Posted by Nur Farhana

4 comments:

  1. masa sale memang jimat tp tanpa kita sedari.... duit melayang dengan kadar yang rakusnya. tsk ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. daku bermaksud, shopping lah sekali itu dan cukup lah pada waktu itu saja duit nya melayang. lepas tu jangan layangkan duit dah :p heheheheh

      Delete
  2. Niat hati mmg nak jimat. Sekali dah sampai mall, dah lupa apa itu jimat :p
    rambang mata katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha betul tu! anggap lah tips ni berguna di waktu kita pokai sahaja :'D semoga gegirls seperti kita sedar diri. sobs

      Delete