24 August 2015

Inside Out : a must watch movie

Assalammualaikum,





Hai peeps!





I know siapa je yang tak tahu Inside Out movie right? I guess its another Disney Movie yang cartoon.. and its a must watch movie! Ive watched it with my baby girl Giraz after one year tak berjumpa. And this movie made myself to review itself sebab nya for me it was a successful movie.

Oh for your information from imdb, this movie kena rate sebanyak 8,6/10 stars. Quite good rating dia.

Well for me the movie is kind off unique and something out of the box. Sebab nya makhluk makhluk yang wujud in Riley's head (Riley is a girl : main character) tu dikira sebagai 'voices in head' Boleh dikatakan macam gerak hati in bahasa melayu. There are five little creatures..



Those emotions are their names. Yep . simple je.

From what I understand is, Joy macam leader kepada emotions since dorang semua nak Riley sentiasa happy and that makes Sadness tak da kerja nak buat. Sebab dia asyik buat Riley sedih.
Joys' attitudes tak semua okay pun because yaaa you knoww like nobody is perfect! Macam tu juga Sadness.. attitude dia ada pros and cons juga. Joy jadi macam a lil bit tamak when she thought that only her can makes everything okay.. and yang lain support je but not Sadness. sebab Sadness memang sangat kena left out. Sad angatsz.

Ended up, Sadness jadi heroin dia.. sebab rupanya Riley ni dah growing up and emotions dia da macam bercelaru. and she needed to release her stress by cryin :) . There you go, it is Sadness job untuk tolong Riley. Masa nangis nangis ni sumpah. I cried, too. and my friend Giraz pun nangis jugak :'p  Sangat touching cerita dia. There are few mores characters yang ada dalam movie ni and mainkan peranan yang besar. So youguys shud watch this movie! okay?

Nope.. not just an ordinary cartoon.

Moral of the stories dekat sini, it is more focus on team work. Eventho youre good at it but it doesnt means that nobody can be as good as you. :)



waahaha sorry la tulis pepanjang ni. But ya who knows ada sesapa teringin nak watc this movie, I can cerita serba sedikit. hehe Happy watching guys!


thats all!


tschus :*






Posted by Nur Farhana

19 August 2015

Short post, Nuffnang. Tips from Reem Shahwa

Assalammualaikum,





Hye there..



wajah bahagia sebelum burn. hahahaha



I m sure that many of us yang own Nuffnang account. right? me too!
And the lates post is about Reem Shahwa, the blogger of the month bagi 5 blogging tips which I found they are very useful :) oh and sapa sapa tak baca lagi boleh click here!

5 blogging tips by Reem Shahwa.


what can I say about the tips... true, kita menulis bukan sekadar menulis kosong but make sure ada point and baik untuk dibaca. Lewlz who am I to talk about this :3 ?!? I need to improve like a lot. !

anyhathawayss *anyway* thanks for followers and readers saya yang setia menyinggah di blog kesomelan ini. haha that is all guys! Quality is better than quantity. <3 right?


p/s: sapa sapa rasa nak pergi legoland boleh usha adik iols punya vid pasal legoland ni. hehe enjoy!










Posted by Nur Farhana

18 August 2015

How do I become a Churpers?

Assalammualaikum,





Hey there guys :)




Now I would like to share tyou guys about how do I join this Churp Churp Malaysia :)
It all started macam ni.. theres one day I buka email check check segala hapa yang di received.. and there you go! From Churp Churp.

Ive registered since years ago, sampai tak ingat bila. But you know dulu dulu I was a N(oob)ewbies dalam dunia social medias and blogs and stuffs. So tak tau asal like a week ago I decided to start balik dengan benda ni. Guess what, I just knew about Churp Churp yang its like Nuffnang but nuffnang is for bloggers while Churp Churp more to social medias like twitter, facebook and Instagram.

Moreover I like this Churp Churp sebab nya ads yang boleh di share sangat interesting for example last time theres an ads pasal Vaseline Spray lotion tau.. and before share benda tu to others, I decided to check it out what is it all about, and I did click dekat banner nya. Last last Im the one who is attracted dengan ads tu. (lewlsz sangat :3)

for those who already knows how churp churp looks like then its okay, but

FOR N(OOB)EWBIES LIKE ME!

haaa ni dia hehe I would like to share some pictures :*

see! ada some countries that have churp churp too :* it is not rare . heheh

there are also some blog, its like to know updates from Churp churp

This one, we call it as Rewards.. for us to get the links to share on our social medias. easy peasyy kayyz

and those famous people who joined churp churp.. or also called as Alphas. some of em even are Celebrities! I just knew it. *sadlyfe*


Well I found it interesting and how bout you? Despite dengan nuffnang  why not if  join churp churp too right?


p/s : Im going to the upcoming event in KL Live, later I will update about it. Whos  going too? raise your hand! :3



that is all!



tchus :*




Posted by Nur Farhana

17 August 2015

Wedding Kak Ya :*

Assalammualaikum,






Hey peeps!





Skipped for 5 days cemtu tak tulis blog cuz Ive been very the busy lately. Weekdays ada hal nak settle and weekends iols jadi bridesmaid :p

and it was fun! Ni second time for me to become pengapit and bridesmaid. The first one was for Kak Long Marini. and now for Kak ya :D
I also kena gubah bunga pengantin time nikah :3 so happy kak ya like it! oh and weols the bridesmaid digelar Pari pari pink. Cuz why? cuz this is us! hahaha nothing much to write but to spam the picturesss.. lewlz

yang paling muda muda harus lah pose over, tak gitu elsa? (elsa baby yang paling kiri tu)


pengantin *kak ya* bersama aunty kiah and kak long pengantin :p

iols jadi pengapit bersama mat alip

nikah time weols jadi pepari pink :*


gold maroon theme for wedding reception





i like this picture



promo tudung skit! both are from kopftuch :O



hehehe that is all! anywayyss beautiful moments and wedding :* me likeyy




tchus!



Posted by Nur Farhana

12 August 2015

Kopftuch Hijab Giveaway di instagram !

Assalammualaikum,





Hye peepalss!




Just a short post heheh.. nak bagitau yang my online shop , Kopftuch ada buat first giveaway :D sudi sudi lah join cuz mana tau rezeki youguys dapat wideshawl dari kami. hehe click for terms and conditions and for sesapa nak  join :*



And soon, Me and my friend will add up more colours in our collection. yang pasti tudung tu sangat besar , 2m x 0.7m
teaser colour baru sikit hehehe



tell me you like the colours please? haha okay lah kata pun short post. sudi sudi lah jenguk ya :*

 thats all



tchus!











Posted by Nur Farhana

11 August 2015

Legoland, Johor, Malaysia : a must place to visit in Malaysia


Assalammualaikum,




Hey everyone!




setelah beberapa hari skip tulis blog, sekarang saya muncul semula. Weekends haritu Iols ke Johor so tak sempat nak update blog. sobs. Anyways! here is an interesting story :D


Kalau pasal Johor, for sure people will talk about JPO and Legoland.. kan kan? ke tak? okay takpa.. sebab now I would like to write about Legoland :)

On Saturday actually nak ke openhouse kawan lama ayah di Johor and sambil tu sekali bercuti lah kiranya. So we stayed in Amansari Hotel, in Johor Bharu City Centre. Yep...betul betul depan Metrojaya yang gedabak tu. since Legoland tak jauh dari situ, so tidurlah kami sekeluarga dekat hotel tu. To be honest, I like the hotel! eventho the room is quite small tapi cozy and comfortable. bersih je and iron board ada dekat luar bilik. hahaha senang nak iron tudung.  Price dia pun affordable :D boleh check kat sini for better price okies : Amansari Hotel . Agoda

tunjuk bilik sikit...

sorry ler sepah sikit. ni before pergi legoland sepahexcited namanya. :')


I tell you haa betul betul walking distance. this one depan hotel Amansari.


ni tempat breakfast dia. I ate mihun dia sedapp hahaha and tambah twice sebab takut lapo. Orang cakap makanan dalam legoland mahal so makan puas puas before masuk kayz. 

AND.... HERE IS....

Taraaa! LEGOLAND :)

Price tiket is quite pricey but! sesiapa kumpul Sinar Harian if Im not mistaken, boleh redeem tiket yang berharga RM 50.00 . soooo if nak tiket murah make sure prepare mykad/ bayar guna card Maybank (got 30% discount)/ join yang kumpul Sinar harian tu ehhehe.

this one dalam tempat Star Wars , macam pameran macam tu. Seriously yguys especially yang minat movie ni akan excited and suprised dengan creativity diorang build segala dengan lego ni :') 


tekun adik adik ku melihat. 

and the characters!

this one mini punya buildings yang ada kat muka dunia ni, build by legos! hehehe suka sangat sebab cantik even dah berpoloh menengok satu satu hahaha.

this one is magnificent! sangat realistic right!! *over*

sambil menikmati pemandangan indah, yguys juga boleh beli eskrem dalam ni. *gambar aiskrim pun harus berseni okay*

this one I took with panorama, KLIA LEGO hehe santik tak??

dannn diriku yang anggun . kbye. 

Im a lion. *lack of captions in ma head*

I like this burung kakak tua, it looks real tho *tolak te[i petak petak lego.please say it looks real!*

and with a man/woman's '?' picture of lego .. 

anda juga boleh drive boat sendiri ya. jangan takut. ianya very the slow till you dont mind if you hit someones else boat. haha thats me!

there are some rides yang best juga. one special for adults, and children yang height dia above 110cm called Project X . (wajib naik ok) and some more rides yang yguys kena guna kudrat tangan anda yang kuat tu. haha kena lah datang baru boleh experience sendiri.. and one more thing yang best, banyak rides yang adults and children boleh naik sesama. Sesuai laa datang dengan family yang tak kira pelbagai umur. and ofcourse, banyak patung patung lego yang cantik untuk ditatapi bersama (ayat skema sorry guyssz) . 9 hours dekat sana shud be enough. heheh. buka pukul 10 a.m, closed  
7 p.m

okay! ini info for those who wanted to know about tiket and hotel.
Legoland Tickets and Hotel.


p/s: ingat! if you buy online , 7 days before pergi, dapat murah juga :)

that is all peeps.



tchus!



Posted by Nur Farhana

7 August 2015

How to cure a heart

Assalammualaikum,




Hye everyone..




Today has been a long day. Since I need to be a fulltime baby-sitter at home, being a driver as well for my lil siblings. Well it is not like I am not used to it. I have always done this type of job. I think.. that is not the matter. The main thing that I would like to focus here is about my heart.

Long day, same routine and an uncomfortable heart.

To face those are the hard things for me. Okay stop bebel-ing farhana.
Lately I have a problem with people. With myself too, I ve become impatient and all. If I have anything to say I just say it straight.. direct to the face of the person that I have a problem with.
Then it made me realize.. how does it feels if someone did the same to me, too. Im gonna slap that person terus kot. or maybe stop being her/his friend. How mean can I be? sad but truth.

Anyway.. lets stop here. and I really hope that I can change slowly.. maybe by just ignoring those who made me feel uncomfortable or mad or dissapointed. Just live my life and forgive them maybe. Yep forgive them is the best thing to do yet could cure my heart a bit. ( I feel guilty somehow I also dont know why.)


*message for today, for myself is.. before you sleep, forgive others. and sleep with smile. oh not to forget to pray to Allah :'0

 :) this would cure my heart :)



p/s: sorry if my post is very not the understandable (ayat merapu)
let it be.. the good ones is from Allah while the bad comes from tiny me,
goodnight peeps, Assalammualaikum.


tchus.




Posted by Nur Farhana

#NNPremiereScreening 2 (Nuffnang Premiere Screening)

Assalammualaikum,




Hye everyone :D




Today Im gonna talk about the Nuffnang Premiere Screening as you can see from the title above. \

Guess what??!

I got the tickets! Alhamdulilah *criesss* <-- nangis tipu.
Actually it was kinda last minute for me to join the contest because I am not very active in Dayre.me acc. So I am afraid how if I joined the contest but no one ever realize that I actually have a dayre acc. sigh kan?

Anyways, I joined the contest and syukur rezeki nak dapat tiket free lagi time time sem break cenggini .. harse * gelak tah pape*

And AGAIN.... it was my luck tadi. Ive actually received an email from Nuffnang about this Premiere Screening thangg dua hari lepas and I just found out about it tadi. Because I never thought that the result will be on weekdays sebab untuk Nuffnang Premiere Screening Demonic dulu results dapat on weekends. So I didnt expect pun dapat two days ago.

Im like

" Eh ni apebenda kat social banyak sangat ni (benda dalam gmail tuu..and.. )"
I checked one by one... pastu
" Aaaaaaaa dapat tiket yesss! :'DDDD "

pastu dalam kepala otak cepat cepat tgok RSVP dia bila due date. Its todayyy! ye lahh benda dua hari dah dalam email tu kann. Luckily due date nya before 5pm - 7th of August. Terus iols cepat cepat reply. :')

Ni lah email yang dah dapat two days ago tapi eden baru perasan. lewlz

okay sesapa yang pergi juga jumpa di sana! hehe


and lastly, for those yang joined contest but tak tau results lagi, better buka email memasing. nanti jadi cam saya. kalau terlambat.. melepass free tiket. :')
thats all!




tchus!




Posted by Nur Farhana

6 August 2015

365 - Dr. Anwar Fazal


Assalammualaikum,





Hye everyone.



Now I would like to tell yguys a lil bit pasal senaskah buku yang I bet some of us already knew about it. Yep! 365 punya buku. Baru selamat sampai rumah petang tadi since at the moment through online je boleh beli buku ni. And yes I did.


How do I know?
At first I was scrolling to my blog then tetiba rasa bosan. For your information, if I am feeling bored, I will go to those blogs yang I like to read. Contohnya like penulis ni punya wife, honeykoyuki by Fatin Liyana. Lepas baca her blog pasal buku ni, terus I decided to survey and buy it!

For me this book is like everyday quotes for Muslim untuk jadi better Muslim. and... very useful for those yang selalu rasa stress and tension tanpa sebab. Well I do feel macam tu sometimes. and bila rasa macam tu baru laa reti nak solat sunat and baca Al-Quran. sigh..

Anyways :) I am glad to own this book. Tak pernah . never . ever . I have  a book yang plain white je cover page dia. I like it. very much. sangat simple yet meaningful. :D

see how it glows ;)





one of the pages.

its fun tau! tadi main main buka random pages and read em. and apply the contents pada diri sendiri InsyaAllah.
thanks for creating this book Dr :D


Posted by Nur Farhana

my latest melody

Assalammualaikum,




Hye there..




You know it has been 2 months already for the semester break. And my work is being a 'drebar' for my sibs yang still sekolah. Thus in car, dekat radio ada macam macam lagu yang I dengar but these two songs dah jadi my favourite!

one malay song and one more is english song. Mehh just hear it and you are gonna like it ;3


this one title dia 'Setia'
Soothing sangat music dia and the lyrics ulang ulang so I like it. (basically I like lyrics yang ulang ulang sebab senang nak hafal lewlz)
dengar dah? best kan?

another on is 'Fight song'. I know right.... tajuk macam nak cari gaduh. muehehehe



oh plus recently.. I followed Taylor Swift in instagram, then dyouguys know yang vid clip lagu 'Bad Blood' is extremely awesome. like seriously. nahhh! vid clip dia. must watch hehe sebab dalam tu ramai celebrity yang best best and its like collaboration dengan Taylor. sangat fun! :D





hahaha sorry for sharing so many vids. But this gonna be safe in my blog. So that I can listen to it whenever I want :*
thats all! see you later



tchus!







Posted by Nur Farhana

Saya Nak Masuk Bloglist Lyssa Faizureen Bulan Ogos 2015

Assalammualaikum,





Hai semua :) *sopan sangat*



okay lah tanpa melengah kan masa lagi yguys pun da tahu terang tang tang apa yang nak ditulis oleh iols now. I am gonna write about Bloglist Lyssa :D To be honest, dah lama dah I found out this blog wujud. Since zaman sekolah lagi.. heheh then tahun ni pernah first time haritu pergi shout out kat comment box Lyssa. Pastu Lyssa tu reply balik kat blog iols..! gila tak happy hahahahhaha sebab pada pendapat saya lah kan blog Lyssa ni one of the famous blog juga . Ye laa tengok followers and entry yang dia ada pun we can oredi know mehh.

malas panjang lebar lagi... so here is the banner from Lyssa! click on the banner if nak join kayzz.



lets get started! *insert mood serious*

"Blog saya mengenai diri saya, tentang hobi dan bebel syok sendiri serta life's tips. Selalunya saya akan share pasal tempat yang saya pergi and make a review tak berbayar out of it :D suka share some barang-barang macam pasal barang make ups and skin care!"


Omg since kena tulis tak lebih dari 50 patah perkataan, iols terasa macam jawab quiz :') *hands up for those yang kira patah perkataan siap melekat jari telunjuk kat screen laptop mueheheh*



thats all! hui guys meh laa join bloglist ni okies :*




tchus!




Posted by Nur Farhana

5 August 2015

Tips sembuhkan ulcer (based on my own experience)

Assalammualaikum,





Hye peeps!





Here I would like to share a short post that I think it will be really useful kepada pesakit pesakit ulcer di luar sana. One of em is me! but not now.. but selalu kena bila panas dalam or tergigit bibir time makan.

I know right typical ubat yang orang guna tu apa nama dia Bonjela laa , watermelon seed lahh and many more. Since I am too lazy untuk ke kedai or pharmacy untuk beli ubat ubat tersebut.. I decided to use the tradisional ones.. Macam minum air bebanya, letak garam... and the most extreme is, Asam keping. or asam gelugor sesetengah orang panggil.

Kebetulan last time beberapa hari sebelum raya, ada serangga kecil (semut barangkali) pergi gigit kat bibir iols. Esok pagi bangun bengkak haa bibir ni. Tanpa berfikir banyak I became so worried sebab ye lahh berapa hari lagi nak raya, macamana nak pergi beraya dengan mulut bengkak macamni????

Bengkak je tak pa tau... ni karang macam mulut pecah kena tumbuk cuz bila bengkak, dia jadi macam luka. That time siap search lagi kat google takut takut kena sakit tangan, kaki, mulut tu ke.. sedih sangat.
Its like everyone yang balik kampung jumpa je tanya "kenapa dengan mulut nana?" Tanpa segan silu cakap semut gigit. Later on, luka tu jadi macam ulcer. I was very sad. Try juga letak garam.. but dia kering and its like uncomfortable sikit. Then I found out some blogs tulis pasal asam keping.

Benda yang confirm selalu ada dalam dpaur rumah.. cara cara dia tepek kan asam keping yang dah di basahkan on our lips or pada tempat yang terkena ulcer. And I did it :)  <---- senyum tipu.


Bapak sakit nya!!!! but I am the type yang sanggup tahan sakit demi nak cepat baik. hahaha
letak like 10 minutes pun cukup, But that time punyanlaa tahan lama gila sebab nak baik terus. after letak.. GUESS WHAT??!!!


dah kering :') no more putih putih mata ikan tu. Plus kat bibir rasa masin gila! hahaha. Pedih? omigosh I couldnt explain betapa pedihnya.. but tahan je lahh pejam mata baring tenangkan fikiran hihi. Sakit? tak sakit pub.. tapi elok elok masa nak cabut asam keping tu from lips, kang dia melekat kat asam keping tu... naya.. bertambah pedih le jadinya.

SO! I would like to stress here that ASAM KEPING is the best one to cure ulcer to compare with salt. (macam debate pulak lewlz)


cukup sahaja experience saya yang awesome ini.. okayyy byee!


traumatize iols tengok ni :') sebab terbayang kepedihan dia. but thanks to asam keping! I can eat nasi impit with kuah kacang on the first syawal, Syukurrr Alhamdulillah hihi


tchus!








Posted by Nur Farhana

Segment from Mia Liana ;3

Assalammualaikum,




hey guys!



Since Ive joined benda ni, soooo korang pun kena join jugak. lol..
Becuz why? Because... sangat senang and lets support blogger Mia Liana ni cuz she is being so nice peeps :D haha berapa kerat je yang sudi nak blogwalking ke blog iols ni, so she is helping those who join this segment untuk usha blog bersama sama ;) *got it? I know I bebel so much.*


With the title "Nak URL blog" .. I know right!! simple sangat but buat ramai orang nak join sebab its so simple . And it is actually monthly punya segment. Ingat senang ke nak buat segment? llewlz .. jangan jadi macam iols segment hangat hangat tahi ayam *cryyy* sobs . I bet Mia liana telah berjaya dengan segment nii.. huehuehueh !

and.... walaaa! I would like to make it as one of my cool segments tags! and I likeee.. hehehe

for those nak join click gambar bawah ni okies.



happy segment time!



tchus!












Posted by Nur Farhana

Naila co facemask and body scrub ! #frauananasreview

Assalammualaikum,





Hye peeps ;*




I would like to make a review, again... about facemask and scrub! :D
But dari brand yang lain lah.. Last time punya from bodyshop... and .....
this time!

From an Insta shop, called Naila co, @naila_co  <------ this is the instagram
To be honest Im feeling so happy to get the chance to try the product from Naila co, becuzzz omjayh the products sangat lah interesting and packaging dia ala ala tumblr :') wanna see? ni dia hehehe

one body scrub and one face mask (green tea)

owner Naila co ni sangat baik hati and I need to choose one face mask since dia ada 4 types of face mask. Satgi I cerita kat yguys okay...

 #frauananasrewiew begins 

So now, I will review the first product which is ...

THE BODY SCRUB

nah cantikkan Iolls ambik gambar.. tak curi google pun ihiks :*


Naila Body Scrub ni sangat effective to all type of skins lebih lebih lagi for those problem punya skin. For examples like : Jerawat, Cellulite, Stretch Marks, Parut, Eczema, Bintik hitam and kulit kering. Baguss kan?!

so here are the ingredients: 

it contains:  Coffee beans / Grape seed oil / Extra virgin Olive oil / Honey / Himalayan Salts / Brown sugar.

and directions dia senang ngek.. just  1. ambil scrub tu secukupnya and massage gently on your wet face.
2. Tunggu like few minutes untuk bagi scrub tu serap dalam kulit,
3. Then basuh! slow slow basuh.. jangan ganas ganas . Rosak muka tu kang .. haaa :>
4. Use it twice a week okiess :D untuk hasil yang lebih thorbaeksz. 

Ni laa rupanya bila scrub tu di bawa keluar from the package. 
and me wearing this! ehehehe putih glowing pula gigi ku :') sebab muka nampak macam dark choc. hahahaa 

btw, Ive tasted a little the product, sedapppp hahaha . okay no. benda ni bukan untuk di makan.. ni untuk muka so dont eat kayz hihihi.
and after wearing it muka terasa lembut. hehehe ok ok baru first time..

and ! Im gonna make a review AGAIN... after 2 weeks okies? :D
not only for face since its a body scrub. so satu badan boleh inlcuding the lips. Boleh buat lips scrub!

first day wearing it.. eheh. tu parut jerawat bawah dagu tu baru wujud harini. kita tggu next week . ada lagi ke idok.


NEXT..


FACE MASK 




Okies, this one Green Tea punya face mask.

A deep cleansing mask, packed with full antioxidants and minerals. Buang sel sel mati, tightens pores, brighten skin complexion and bagi muka glowing glowing gitcheww.


For your information, ada 4 lagi jenis face mask from Naila co,

but I chose Green tea since I like green tea! hehehe besides, dia ada benefits dia
which are : For Restoring skin / Elasticity aging and wrinkles (tak tua lagi pun still can use it what)  / Keeping skin soft and smooth.

another three are Rose - Chamomile - Jasmine. if nak tengok boleh lah follow Naila co in Instagram :)

How to apply?
ada instructions juga.. since dia macam powder  macam tu

1. Mix kan 2 tablespoon powder mask ni.. dengan satu table spoon coldwater.
2. Then apply clay green tea mask pada muka and biar dalam 15-20 minutes.
3. Bila dah kering, then peel off the mask.
4. Bilas muka and kering kan muka guna clean towel hokeh.

Use it twice a week  same as the body scrub. okies done!


thats all for this review :* hope yguys like it :D  and wait for another two weeks to see hows the hasil okayzzz

tchus!


Posted by Nur Farhana