28 February 2015

Boleh tengok online movies kat Putlocker!

Assalammualaikum,



Hey everyone! since last time the entry was about a movie.. I just wondering "why not I share this with you guys" ? share apa? haha . k. Have you ever heard of megashare? yep.. a website untuk yguys tengok online movies. So tak payah la penat penat check kat tv bila movie tu keluar or maybe ada cerita cerita lama yang susah for yguys untuk tengok dah. Tapi, yguys nak tengok  jugak so search online mv. ada paham?

But am not gonna talk about megashare. Its about putlocker !
Maybe ada any of yguys yang dah tau about website ni. Or maybe ada yang tak tau. so boleh la start tengok movie thru that website. just search the movie and watch !
:p

So far memang the latest mv apa apa pun boleh tengok but sadly kat my kolej takleh tengok . apasal oh.  hmm. Oh and I ve watched banyak movies dah before this kat rumah. Such as, the latest "Penguin of Madagascar" "into the woods(penat dengar dorang nyanyi sampai ngantuk)" "maze runner" and some more I cannot remember. I know right! semua latest movies kot ! hm
oh and Kingsman tak tau lah boleh tengok ke tak, because kat kolej ni ha tak boleh tengok. How if yguys just give a try ok? then go tengok movie sana nuh.



tengok movie tengok jugak. study study jugak. harse*(gelak tahpape)


oklah thats all :)






Posted by Nur Farhana

27 February 2015

SEGMEN : BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH

Assalammualaikum,

hey ho! sementara belum terlambat.. lemme stick this banner first for yguys (too) can join this segment! so lets stick it!



*asal the banner is such a cutie pie :') *

haha anyway I like easy segment where so simple yet ikhlas .hhahaha
kbye

see you soon peepal!

Posted by Nur Farhana

Kingsman

Assalammualaikum,


Hello everyone. yes I know. cliche. Kingsman. Mainstream. gonna post this anyway tak kira. :p




This was the first photo yang I searched in google when I heard of kingsman. That time, I was not so interested sebab nampak poster dia pun macam ala ala jamesbond lawan lawan camtu. The type that "am not looking forward" to watch , movie.
But yep, at last I did watch and I also dont know why meh :')


I would rate 8/10? haha banyak en?
Cuz for me, the movie was awesome and a must watch movie. Sinopsis?

cerita sikit je eh.. nanti tak suprise lah if yguys nak tengok.

emmm.... It is all about the secret agent. but more to teen punya movies so sesuai lah untuk age macam I but! 18 and above je . hehehe

One thing that I like about this movie because there is no wasting of time punya scene. You know like , scene yang hero dia terlampau lurus bendul tak boleh fikir logic ke or kena pukul buat bodoh ke sebab cerita dia macam humorous yet very the 'licik' movie. (ok merapu)
Oh and dia punya character sangat natural lagi lagi hero dia cuz he is not trying to be handsome like. tak control which make me feel comfortable to watch. yep he is not trying. and watak watak dia semua kena .


Malas nak bebel panjang.. just go and watch it okay :D !

Eggsy is waiting for yguys to watch him  act! what are you waiting for? go watch.


Posted by Nur Farhana

26 February 2015

Kenapa masa pergi rasa jauh,bila balik rasa dekat?

Assalammualaikum,


Hye hye.



I know, panjang en title dia? Panjang panjang pun I hope that yguys faham lah. :p
Okay kalau yang tak faham tu dont waste your time to figure what is it all about.
So here! I would like to share to you guys about our typical,usual thought.. which is.....

When we are heading to a place (new place selalunya).. kita akan rasa macam jauhnya perjalanan. *unless if korang selalu tidur memang ah selalu cepat sampai* . But then, bila nak balik rumah from tempat tu, tetiba rasa macam, eh sekejap nya perjalanan! Trust me, all of us have the same feeling.. kan? I know its not a big deal to think about this issue, some of us dont bother pun pasal ni. But I do. :3

The story actually macamni..
throwback when I was in Uitm Lendu, there was one day kena pergi bank islam sebab tak buat account lagi. nak dapat duit elaun punya semangat tau pergi ke masjid tanah. (cuz kat masjid tanah je the nearest yang ada bank islam). So, nak dijadikan cerita, I went there by naik teksi sorang pakcik ni. As usual lah, pakcik teksi kan ramah ramah(tell me ada ke pakcik teksi yang pendiam :'D haha).. add up pula with my attitude yang ter extra ramah tamah, riuh rendah lah teksi tu.

Sambil I bising bising berborak ngan pakcik tu, sempat juga mata melilau lilau tengok outside of the window. There are so many trees. houses. and deretan shops. bak kata orang jauh perjalanan , luas pemandangan. and at that moment memang rasa jauh pun perjalanan. Padahal I heard that people said masjid tanah tu dekat je dengan lendu, pikir punya pikir.. ke this pakcik yang drive too slow?
then I just abaikan. Kebetulan the pakcik was so baik, sebab when I ask him whether he can wait for me to settle hal kat bank islam and dia cakap "takda hal pun, pakcik tunggu" . Sangat lega cuz takyah susah payah cari teksi dah if nak balik uni semula.bla bla bla bla...

Settle dah hal kat bank islam, then jumpa balik pakcik tu and terus nak balik uni. I didnt talk much pun masa otw back (takda sapa suruh kau cakap farhana oi). And tengok luar tingkap balik. Tak lama lepas tu I realized that I almost arrived to uitm. I was like? "eh kejap nya! asal tadi rasa macam lama je nak ke masjid tanah pakcik?"   then the pakcik mula la pula pasal storytales dia..

he said..sebenarnya orang orang tua kata bila kita ke sesuatu tempat tu, pokok pokok/tanah semua akan greet kita la because we are new dekat tempat tu. So there were so many pokok and all.. jadiknya banyak lah yang nak kena greet. sebab tu it took us more time to sampai ke sesuatu tempat. And kenapa bila balik boleh jadi rasa dekat pula? Because, kita dah settle greet semua pokok dah masa otw datang.. thats why lah pokok tak kisah ke kita masa nak balik..sbb macam dah know each other. (ok pakcik tak speaking pun.. I just typed em in my own words).then I was like. Ooooooooo begitu rupanya.

so how? make sense kan?

Well, in reality..
we knew that theres no such thing pasal greet pokok apa bagai semua kan.. but if kita fikir logic and think again about what has that pakcik said.Its true.. theyre actually our mind set when kita see new things. Kita akan watch our surroundings, see the view to actually comfort ourselves. Then bila nak balik, kita dah tak kisah sebab kita dah puas tengok masa otw pergi tu.

Hahaha so menjawab tak persoalan isi hati kamu yang tak pernah ingin tertanya tu?
Itu je for today :)

haaa  nah gambar pokok sikit, :p




thanks for reading!








Posted by Nur Farhana

25 February 2015

Learn Deustch with Nana ! #1

Assalammualaikum

Hye everyone!


So dyou guys remember that I was planning on making this segment. Dimana all of us can learn basic Deustch/German Languange :D Since this post is a segment for all of us to learn, so its gonna be short ok?
Kata kata semangat sikit~


So today, we are going to learn about Greetings. How to greet in german language?

Usually, they say : "Halo!" 

Guten Tag ! : Good day !

Guten Morgen ! : Good Morning !

Guten Abend :) : Good evening/ selamat siang? (In malay) 

Gute Nacht : Good night 

Senang kan?!  Okay dah cakap hello hye semua, macamana pula nak say bye bye?
Mcm ni.

Auf wiedersehen! : See you again!

Bis Später ! : See you later !

Bis Morgen ! : See you tomorrow !

Tchus ! : Bye ! 


Haa so dah tau dah kan, boleh la lepas ni try greet orang and say bye bye in Deustch. Asyik asyik anyeong je kann :p tukar tukar le pula harse* (gelak tah pape)
Oh and kalau ada awak awak nak ker German, just greet the people okay, diorang sangat friendly and to greet the strangers is normal for them. Yknow, sometimes I feel like we people in Malaysia pun kena selalu bertegur sapa like bagi salam ke , mana tau boleh merapatkan ukhwah ke.. And sekaligus boleh build confident dalam diri memasing untuk communicate and interract.
Thats all lah for today ya, gonna update more german words soon! Happy learning :D

Tschus! :*

Posted by Nur Farhana

24 February 2015

I smile to hide a cry - Nuffnang blog contest

Assalammualaikum,
and hello!


Well, here is a story. A long time ago story when I was 11. I guess?
I found it memorable because I can still remember em clearly eventho it happened years ago.
I was on holiday with my family, and we went to the waterworld Shah Alam. (fuhh good old memories :'D) a place where Ayah used to bring us there but not anymore (I also dont know why dont ask heheh) cuz now I am old enough to play those kiddos thanggg!

Okay I am not gonna tell you guys bout the whole story, its too detail and lets skip to the part when I was already in the waterpark, in the pool, surrounded by lots of excited people. theyre excited to play with the water ofcourse. :p Me and some of my family members were sitting together at a corner of the pool while my brother and my father went to the slides. I was wondering that maybe I should join them cuz that thing looked very interesting (the slide only meh-.-) and out of sudden! I was lost. You know, a little kid like me! cute! goodgirl! then I was lost. how sad was I at that time. It felt like I was so tiny people cannot see me :'(

So what do i do? I searched for my family. But when I went back to the place at the corner where my family were. and........... theyre not there. (I was like. how could this happen to me~~~ I made a mistake~~~ theres no where to run~~~~ stop singing) yep theres no where to run. All i need to do at that time was. search for em. Yeah yknow, a lil cute girl like me always scared when I am alone. I am scared if people grabbed my hand and kidnap me. That was my biggest fear. Thus, what I can do to cover myself from peeps to show that I am not alone.... is

Yep , I pretended like I was happy. "SMILE AS BIG AS YOU CAN FARHANA, ACT LIKE YOURE NOT LOST" .. my heart whispered. Then I saw a family near by me, I got closer to that family and pretended like I am playing with them without they noticed me. (weird? weird. I just have too, "darurat" is what people call it) Yknow. pretending to be happy is hard when youre actually sad/lost/scared and all..

after 5 minutes later,

I began to cry. Slowly, my eyes were full of tears and I cried a lot. But no one saw me! haha because I was in the pool. I dip my face in the water and pretend like the tears were the water. (got me? good). But I realized that people started to stare at me . I bet its because my eyes are turning red. same goes as my nose. UGHH. I couldnt cover myself anymore.. I was crying a lot (inside the water, still wanted to cover myself haha) and kept strolling around at that area. cry cry and cry.. until then... I heard a familiar voices were laughing and when I turned, Its my Family!

They looked just fine. like nothing happened. I was shocked because, I was lost in 7 minutes, and no one were searching for me!? (pity cute girl like me isnt it? sigh* hahahaha) .AGAIN! I also pretend like nothing happened mehh~ I laugh and play with my family. like nothing ever happened. OK.

Then otw back, in the car.. I told my father that I was lost at the pool. and my father said "dont you worry dont you worry child~~" no. my father didnt say that. He said, he didnt think that I was lost, because he saw me playing with a family. He thought that I was being friendly to people where I WAS ACTUALLY THOUGHT THAT I WAS LOST.

oh yeah. thats how I smile to hide a cry. :)
*smile with my special adorable bunny front teeth*





This story is for the nuffnang blog contest about your most memorable story in which you managed to escape an embarrassing moment/crisis with a bright smile.”

And since I smile a lot at that moment, thats why I chose to write one :D


      Thanks for reading. :* harse (weird laugh)




Posted by Nur Farhana

My melody #1

Assalamualaikum.

Hey ho!  Okay today is all about......

I am gonna share some of my fav songs. Mana tau korang tengah bosan bosan and rasa macam nak download lagu kat dalam phone memasing kan. Oh btw, harini first class takda buat apa sangat pun tapi letih dia lain macam sikit (okay out of topic)


So! first song

Tau tak Asher Book? Tau? good..
 if yang tak tahu..  His full name is Asher Monroe Book and this is him :)

He is one of the actor dalam movie entitled Fame. Cerita lama.. This song that I would like to share pun lagu lama juga. But I really love it haha maybe because its a love song? (jiwangs sat) 
You guys can search kat google/pergi buka youtube : Try - Asher Book. 
Buat dodoi tidur pun sedap . 


Second song:  

Pun love song jugak. (sorry la malam malam ni fefeeling lagu cinta :'D) 
But this song really means a lot to me. The singer is Chris Medina , one of the peserta of American Idol if I am not mistaken. Lagu yang I would like you guys untuk dengar is "What are words" tajuk dia.

Ni dia , Chris Medina. All I can say he is a tough man after dah tau pasal his life's background. Pasal dia and dia punya wife. You guys boleh google and then watch the music video clip untuk lagu yang I suggest tadi. I am sure yguys gonna cry. cuz I did. hm. Well its an awesome song anyway :D dengar tau!


Last one for today~

Ellie Goulding's pulak!  hehe
Fyi, I am a big fan of "about time" movie .. sebab sangat best dah nak buat acane en! 
and this song merupakan ost for the movie.
hehe the song that I would like to suggest is "How long will I love you" . Another soothing and comfort love song that you guys should hear! okay? 
meh letak gambar singer sikit.. harse* (gelak tahpape)



okay! dah habis. 

thanks sebab baca sampai habis :* 

tchus!





Posted by Nur Farhana

23 February 2015

Daydreaming #1


"Have you ever look at someone that you love does something small like
when they were driving or laughing while you just smile 
because you really love the moment..

Have you ever realize someone that was nobody to you,
has become someone really special to you 
till you feel like do not ever wanna lose them..

Have you ever believe that love actually lasts forever? 
Have you ever wonder? 

Sometimes, when you were busy on someone or something that you like, 
You forgot, that there is someone who actually waits for you
Then you keep saying. No one wants me. 
What is that? 

I know its all about faith. 
But..
How about by putting some efforts. (?)
Do not give up. "





Posted by Nur Farhana

Second Semester (Back to reality)

Assalammualaikum,

Hallo alle!

Today is the day, where I need to go study. again. haha It is the beginning of the new sem. Tadi about pukul 4.30, I reached UPM.. and rasa macam .. baru je balik rumah cuti haritu.. hmm kena sambung belajar balik :')  Lagi lagi bila dah sampai entrance upm tadi. Luckily esok class start lambat . heehuhihuheuhi .
aaaa nak masuk kolej balik. 


 Sedar tak sedar kejap je haa masa berlalu. Serious tup tap dah second sem?! I bet my major course mesti akan bertambah interesting and tougher than sebelum ni punya course. Good luck to me! haha
and goodluck to everyone budak degree yang start masuk belajar balik. Tapi tadi me and my roommate ingat nak cari barang and dinner sekaligus .
biru biru muka kakak kakak roommate sebab kena lighting restoran.
Yes, what we planned was having a dinner and cari barang barang tak cukup. (almaklumlah awal sem ada je benda nak tinggal kat rumah hm). But we ended up with watching AME. harse* (gelak tah pape sikit). Punya la lama mengadap tv kat restoran tu. and there were so many people tengok AME jugak kat situ. bukan lah kami je yang berniat begitu hehe. conclusion, barang tak cari lansung pun. sebab tak sempat .

then, ni haa baru balik bilik tadi. tak sempat tengok habis pun anugerah tu cuz esok memasing ada class. *sedar diri tu sikit mek peghana*. Tapi sambung dengar dalam radio pulak :'D kakak kakak roommate ku sayang ni. haish. haha
Well I actually didnt have any topic to write so. But this is how my first day in college (on sec sem) is going on.

hmm sikat tu perhiasan je. focus kat kamus tu. selamat berjasa kembali :')
Hambar.post.ini. K .
Gute nacht.


Posted by Nur Farhana

22 February 2015

1st GiveAway WanitaBesiBerbicara

Assalammualaikum,

Rasa nya tak terlambat lagi nak join giveaway ni. Giveaway apa?
haaa  if nak tau or nak join sama, click sini : giveaway by emma



since its her birthday on 22nd of March nanti and kena buat wish yang creative :'D ? haha comel je.
I stopped by at her blog and found that .. its an interesting thing to do! Jadi mari lah kita wish kat emma. heheh


my special wish to emma - I just know you, from the giveaways that youve been created, and wanted some creative wish.. well I bet youre something special. Eventho youre actually asking for knowing each other with other bloggers.. It is still a good thing to do. Right?

Anyway, wish you to have a really good day and brighter years ahead. Oh and heard that youre a wife to ofcourse... your husband! hehe. Be a good wife, who can contributes to the world, and family :)
and keep this in your mind "why would you care about the stars in the sky, if there are lots of pretty flowers in your garden. Be grateful, aminn."



hehe thats all! :*




Posted by Nur Farhana

Dnars skincare ?

Assalamualaikum,


Hey everyone! as usual memalam buta ni lah I am gonna be so rajin to update blog ni ha. I was actually searching for any idea to post. Pastu tetiba , "teng!" dapat pulak idea nya . Yep obviously shown on the title.

Now its about Dnars skincare.

Intro sikit ~~  Before, masa zaman sekolah dulu.. My face were bad. really bad where muka penuh jerawat and parut parut jerawat hasil daripada tangan ku yang gatal ni. I had a really really low self esteem where sometimes I did cover my face masa tengah cakap ngan kengkawan. Pencuci muka masa tu ada je pakai but yeah teenagers kan.. bak kata orang perubahan hormone lah apa lah. Mula since I was form 3, lepas kat dahi, naik kat pipi. Selalu nya orang kena jerawat kat T-zone (hidung and dahi) but me?! kat pipi yang naik. stress gila masa tu.

4 years berlalu, but the fourth year tu.. muka dah getting better. Maybe sebab dah less masalah hormone apa bagai semua kot. But still, my face macam a lil bit kusam and kering. Bila kering, mula lah oily kan. Apa apa pun masa tu self esteem dah tak low sangat cuz I always got people who gives me supports and tell me that I am beautiful the way I am ( I am touched :') ) But still.. bila jerawat naik, dia akan hilang but yeah.. leaves the parut on my face like whaa.. lebih kurang macam tu lah.

Until one day, I decided to ask my brother's girlfriend about which skincare is she wearing sebab dia sangat lah cantik. and Dnars was the answer. I have never thought about this skincare.. cuma selalu laa dengar iklan kat radio tu, duk menyebut dnars.. dnars.. and baru lah macam .. oh? maybe I should give a try? At that time.. I was quite scared sebabnya tak pernah cuba skincare ke apa apa product macam ni.. Selalu dulu dulu guna T3/Simple/safi balqis macam tu je. Tapi umur pun dah menjangkau dewasa and I was brave enough to give a try.

Yep I did. I went to satu booth kat shah alam punya mall.. kat situ banyak jual jual skincare product ni. And kakak jual tu ada lah briefing pasal Dnars. Oh and before I bought em.. I also did some research pasal Dnars ni. I found lots of info from here dnarsskincares.blogspot . Banyak orang kata it is dangerous lah apa lah. seram tau baca orang comment comment macamtu cause kita macam nak beli jadi taknak beli kan. hmm . But ada ramai juga kata yang it is a good product. Macam ada pros and cons la..

I bought the kulit sensitif punya set where dalam dia ada dua sabun beras, moon cream and magic day cream. Masa first 4 days. Yes. My face did menggelupas and macam perit. Sampai my parents dah mula suspen. Siap ayah cakap lagi.. habis laa nanti sakit kulit ( I felt like crying sebab risau punya pasal ) but day by day.. macam one week, my face were like "flawless" sikit ? is it the right word? hahaha cuz I felt like it! (perasan gila ok) and dah tak sakit lansung! gelupas apa tah lagi.. no more anymore.
Tapi memang. hahaha the result was really good! I dont know how it happen to others. but me. yeah. I am happy :D Then I realized, that some said that when kita guna Dnars.. muka jadi glowing glowing macam tak original. Well, It didnt happen to me so far. Cuz my hand punya skin sama je dengan kulit muka. Maybe... ada possible if orang tu guna sabun collagen Dnars (which I didnt use it) . Probably.. or maybe.. lah kan. Sebab tu jadi glowing ala ala emma maembong gitu....
So still boleh buat choice. If nak muka glowing , guna lah collagen.. if prefer to warna kulit muka sendiri.. takyah guna sabun collagen. Habis cerita kan? haa..

For my friends who are closed with me, family members.. memang nampak perubahan yang jadi dekat muka I. Pejam celik pejam celik, dah setahun lebih guna Dnars. Alhamdulillah.. Nothing big happen. Muka goodgirl and mudah dijaga.  And I feel good :p haha

For those yang tak pernah tengok dnars tu cenggane rupa dia..
eeiii banyak nya benda! I did not use all of em. ni gambar googlezlizbam .haha well i just use a simple set of dnars. price saaaangat affordable. tak tipu.

gambar google je haha . mine yang belah kanan.


That is all ? iyyep!
 byeee~




Posted by Nur Farhana

21 February 2015

my ex-diary

Assalammualaikum,

It's already midnight and I couldnt sleep. Maybe because dah cukup tidur on the way balik kl from
Johor tadi. and I am gonna post this anyway. Sudilah membaca coretan ku yang tak berapa berseni sangat ni.





what's with the title..?
my ex-diary. Yep .. about my diary yang dah kena buang. (well, they are actually diaries sebab ada 3 macam tu)


I dont know bout you guys.. but zaman sekolah dulu I found that writing diaries were really interesting! Tapi part yang susah dia bila nak jaga diary tu tak nak bagi orang lain baca. And part paling best bila baca balik luahan perasaan yang kengkadang can make me feel insaf and laugh at my own writings yang entah hape hape. Oh, the real purpose that I am posting this tonight to share with you guys pasal how do I write my diaries back then.. mari ke agenda seterusnya!


~~~ One of em, selalu dilukis kan cartoon doodle (there was one character of a girl yang cute) of course thats me! haha . and mesti akan dilukiskan juga watak watak sampingan like :orang yang diminati, cartoon si musuh dan pelbagai lagi. I change my writings to drawings. That time memang rajin betul melukis. But it lasted like for a year only. haha

----then there was the other one, where I created my own alphabet. Ni sumpah kelakar.. kengkonon terlebih kreatif and selamat la bila buat alphabet sendiri.. so orang lain cannot baca. (over lebih) Dah macam tulisan zaman purba pun ada where some of the alphabets adalah hasil dari tunggang terbalik huruf abc sendiri. And the best part was! I cant even read my own so called "coding diary" sebab terlupa huruf huruf baru yang direka tersebut. hampeh angatz.

**** and the third diary, or ada lagi tapi tak ingat. where I write my diaries by using quotes and I created my own "poem" lah konon. Masa tu jet jet berpuisi .. tulis diary pun jarak jarak, satu baris satu ke dua perkataan macam tu. Bila fikir balik "Ya Allah.. dah mimpi apa tulis macam sasterawan"
Lol en? :'D sedih rasa bila terkenang.


Well, afterall I bet many of us memiliki diary masa zaman sekolah dulu.. ye lah luah kan atas paper takda siapa tau. Takda orang nak bawa cerita or tak puas hati dengan kita. Just, kena lah pandai jaga diary elok elok. Kang tak pasal pasal kantoi mengumpat orang dalam tu. oops? haha. Apa apa pun, semua diaries tu dah kena buang masa habis sekolah haritu.. macam buka buku baru la lebih kurang. Having diaries was a good experience tho and..... okay dah habis merapu untuk malam ni!

THE END


Posted by Nur Farhana

20 February 2015

Congo bars - recipe

Assalamualaikum, 

Hello everyone :D 
Say thank you to me cuz I am so rajin today to share to you guys another easy recipe! As you know, most of the recipes that Ive shared semua nya easy peasy belaka like abc 123. So jangan lah malas and lets try okay! 


Gambar congo bars made by me ! 


Bfore that, credts to Bakerella.com for ths recipe :) 

Today its all about congo bars. Maybe ada antara yguys yang dah biasa dengar congo bars ni and maybe jugak ada antara korang yang tak pernah dengar lagi. Meh briefing sikit pasal congo bars. Untuk sesiapa yang tak tahu how congo bars punya rasa ni actually macamana : dia more to brownies and cookies. Like "brookies". And why is it so senang? Bcuz you dont even need a mixer! Guna tangan pun boleh haa. 

Ingredients dia : 


  • 170g of unsalted butter
  • 330-340 brown sugar
  • 3 eggs 
  • 1 tsp vanilla essence
  • 2 cups of choc chips 
  • 2 3/4  cups of all purpose flour
  • 2 1/2 tap of baking powder
  • 1/2 tsp of salt 
  • Segenggam almond flakes 

And... Process dia 

First of all - preheat oven 150 dgree celcius

1. Sift the flour together with the baking powder and salt dalam mangkuk besar.  Put aside jap bowl ni 

2. Ambil satu lagi mangkuk , letak softened butter and sugar. Pastu mix sampai butter dia combined well dengan gula . Kacau kacau mix kacau mix.  Then, add up eggs satu persatu. Letak satu, kacau .. Letak satu, kacau.. Haa macam tu. 

3. Next, tambah vanilla essence dalam  butter, eggs and sugar mixing tu. Mix lagi~ Pastu, letak choc chips and almond flakes tu. But  makesure tinggal sikit choc chips and almond flakes for topping purpose. 

4. Almost done.... Ambik bowl yang ada sifted flour tu and poof ! Mix all together :3 mix mix mix mix kacau mix okay. Tapi tak yang over sangat.  Bila dah well  combine,  letak dekat non stick 12x12 punya pan/ or letak parchment paper dalam cake pan and letak mixing tu dalam parchment paper tu. 

5.  Masuk pan dalam oven ,  set the oven for 165 dgree celcius .. Bake for 30 minutes . 
Tggu oven bunyi "ting!" Then youre done!  Kata pun learning process kan.. So first try kalau tak success .. Cuba lagi! But so far for my first try, i baked well and its delicious :* 


Dah boleh susun susun snap snap picture upload shetagram heh 



Posted by Nur Farhana

19 February 2015

♪ Segmen Bloglist April - September By Miss Sakura


Assalamualaikum,

Hye everyone, ni ada segmen from miss sakura . As usual, lets join reramai okies ;D





Who else wanna join , yguys boleh click

Posted by Nur FarhanaSegmen bloglist miss sakura.
Results will be out on 13 th february.  So still got time meh, lets join okies :*

18 February 2015

Learn Deustch with Nana!

 Assalamdualaikum,

Degil juga nak post harini.

Ok. So harini tetiba rasa macam nak wujudkan satu segmen pasal belajar bahasa yang sedang I pelajari. Fyi, I am taking  BA Linguistic in German Language.  Course ni nak kata susah tak tau lah sebab baru satu sem :'p  and baru nak masuk sec sem.. So far Alhamdulillah boleh bawa sebab first sem ni belajar basic basic je dulu.  Tapi tu la.. Belajar mana ada yang senang.. Everything depends on our effort.. More effort insyaAllah, more juga lah knowledge yang masuk kepala otak . Harse ~*gelak tah pape*

So maybe by a week, am gonna post like 2 Segments   of  "Learn Deustch with Nana!"  . Deal with it okay! Hihi.  My aims for this segment  are  to;

  • Expose Deustch Language to others ( deustch a.k.a german) 
  • Sebagai ulangkaji diri sendiri for me to sedar diri ( even berblogging kena ingat pada studies ;'D)
  • Oh and the third one to show to everyone that everyone can learn german. Who's gonna learn em? Us! Me ! And you! Wahh meriah :p

So siapa siapa yang rasa curious dengan language  ni secara tidak lansung boleh practice with me.
Okies?

So what dyou say?
Should I create the segment?  Hehehe apa apa pun Im gonna start it soon.





Gambar pakai baju german sikit. :3
Okay , Bis später!
Tschus :*



Posted by Nur Farhana
Gambar dengan baju german sikit. :3

17 February 2015

Spaghetti bolognese - recipe (recipe ibu)

Assalamualaikum,


Hye everyone! post kali ni is about recipe lagi. Pavlova dah, cheesecake/cheesecuits dah..
So, now spaghetti punya turn pulak. This time , the recipe bukan godeh godeh kat internet ke apa but from my talented Ibu. Why spaghetti? sebab it's my favourite so okay la kan!? haha k dah dah bebel.


Lets start with the recipe.

Ingredients yang diperlukan:


  • Seulas bawang putih
  • Sebiji bawang merah
  • Olive oil 2 tablespoon
  • garam 1 teaspoon
  • Daging cincang (beef minced meat- ramlee 3 packs/ayamas 2 packs) 
  • Kimball spaghetti sauce - tradisional (2 jars)
  • Oregano/spices (yang macam serbuk)
  • gula (sesedap rasa)
  • tomato sauce (optional)
  • button mushroom (if yang dah sliced pun no problemo)
  • pasta spaghetti

Those are the ingredients. So easy to get meh.. lets cook. because it's also easy peasy cheesy.

Gravy process

1. First of all, unpack minced meats and kirai kirai kan dia ( gaul kan bagi dia hancur sebab kalau dalam pack tu dia macam mampat sangat.) 

2. Then, periuk yang nak buat gravy tu kena panas kan dulu and pour kan olive oil. Api kena kecik je tau.. nanti bila nak tumis bawang hangus pulak.Next, potong bawang putih and merah. Yang putih just chop kecik kecik and bawang merah potong macam small cubes. 

3. Tumis kan bawang bawang dalam periuk and add up garam like half of teaspoon. Add up oregano/spices so that naik bau aroma spaghetti tu. After 3 minutes macam tu masukkan minced meats dalam periuk and gaul kan dengan bawang yang dah di tumis.Gaul sampai minced meats bertukar colour from pink/maroon tu brownish sikit.

4. Lepas tu, masukkan kimball sauce tu 1 and a half jars .. but depends nak letak 2 pun okay :) (boleh masukkan half air suam dalam jar kimball sauce yang dah dikosongkan and goncangkan.. tuang air tu slow slow dalam periuk - ni pun optional) gaul gaul sikit lepastu.


5.  Now its time for your own experiment. Add up gula garam secukup rasa.. gaul sikit sikit je and tunggu dia menggelegak sikit (boiling). agak agak dah 5 minutes.... buka tin button mushroom tu and tuskan (tapiskan) untuk buang air dalam dia and terus masukkan dalam gravy. Gaul gaul lagi ~~ haha banyak nya gaul :p
macamni la rupanya lebih kurang haa

6. Eh dah siap! 


Pasta ? nak campak mana ?

campak dalam periuk slow slow je okies?

1. hehehe ada lagi sikit je lagi process ni ... boiled je pasta macam biasa. Once dah menggelegak, dia akan keluar buih putih putih from pasta tu sendiri.  A lil secret tips*   ambik sikit air pasta tu -guna senduk- and mix kan dalam gravy tu (kata orang macam nak bagi rasa gravy and pasta tu combine.. hehe gitu~)

ni hasil cooking nya . 

nak ngada ngada lagi, beli la cheese yang serbuk tu. tabur tabur sikit. dah macam kedai. yay!


Okay! dah habisss. Habis pun akhirnya  haha 
Selamat mencuba! :*






Posted by Nur Farhana

February Giveaway by Mellya and Friends




Assalamualaikum, 

     I joined one more give away :) from Mellya and friends. hahaha macam nama Barney and friends pulak :'D apa apa pun.. why not kan nak try. hihi 

if yguys nak join juga boleh click sini okay?

Here, am gonna put my links of social networks that I have:

and.... no fan page :'p haha

oh and one of my fav blogger : Syira Lokman

and thats all!  hehe thank you :*






Posted by Nur Farhana

Mana datangnya word @frauananas ?

Assalamualaikum,


Dah malam malam ni, out of sudden tetiba rasa macam nak tulis pasal asas usul nama url blog sendiri.
Ye lah not everyone knows what is the meaning of frauananas. Before this banyak je nama url yang lain juga.. but I kept changing it since rasa tak satisfied. hahaha. and I decided to be like , back to basic.



  So here I would like to explain why.. is it frau-ananas. "apa benda nya tu? macam bunyi buah nenas je."


















Yep! that word memang ada kaitan ngan buah nenas pun. It's actually a "Miss Pineapple/Pineapple Lady" if we translate them into Deustch language (german- since I am learning german language now).  And to explain more here sebab my name is farhana and people call me nana. So, bila nak cakap my belongings jadi macam ni - " It is nanas' " get it? got it. good. Oh and I like pineapple as well. The yellow and green combination on it pun I like.  Just a short post haha.
Andd... yguys dapat belajar new german words.

frau- woman/lady/miss/mrs   .
ananas - buah nenas/pineapple (macam bahasa melayu en?)



Yayy so dah jelas dah what's the meaning :D
thats all , thank you!




Posted by Nur Farhana

16 February 2015

Giveaway 7 HARI by Syira Lokman

Assalamualaikum..


Another giveaway!
hahaha rasa best pulak :p lagi lagi dah nak masuk kolej ni . sementara masa masih ada


mana tau ada siapa siapa nak join juga :*  
boleh click sini ; here okayy!


am just trying my luck. Bismillah..
publish!  :p


Posted by Nur Farhana

GA Subkontest HASRULHASSAN.COM Best Blog 2015

HasrulHassan.com

Jom Sertai GA dan Subkontest HASRULHASSAN.COM Malaysia Best Blog 2015 - Menang Hadiah Gratis dari Bandung, Indonesia.

wanna give a try? click here!


 Fyi, This is actually my first giveaway and subcontest ever dekat internet ni. Saja give a try. Bila giveaway ni ada and hadiah dia from Bandung.. teringat pula dulu I went there with my family. It is  a really great place  to visit, especially the zoo. I forgot what the zoo's name but we managed to just naik van and binatang semua datang kat tingkap kereta. (except for ghimo and singa- sampai kat bahagian dorg terus kena tutup tingkap). okay berlebih pulak teringat nya :p

 Am really hope to be the lucky one! wish me luck hihi



 Posted by Nur Farhana

No bake cheesecake - recipe

Assalamualaikum,

Hye everyone! harini saat yang dinanti nantikan telah pun tiba because I'am gonna share to you guys on my cheesecake recipe. (not so mine) cuz I took it from youtube :'p 

Well since there were some people keep asking me to teach them, they wanted to buy the cheesecake in a jar tapi tak dapat berbuat demikian kerana jauh from shah alam. I kenot deliver it meh. So here just an announcement that I've stopped selling this jars thing. That is why I am gonna share! so you guys can make it at home! hooray! 

Okay okay .. instead of these....


I am gonna make it simpler which is Cheesecuits! (cheese-biscuits)  sebutan dia cis-kut tau bukan cis-cuit. But for this cheesecuits, I will give the normal cheesecake punya recipe. (not oreo- sebab tak sesuai for cheesecuits)


First and foremost,


Apa yang perlu is  , for cheesecake



  • Cream cheese (pilaphidea ke/tatura ke apa apa cream cheese.) - 8oz
  • Whipped cream - 2 cups
  • 1/3 cup of caster sugar
  • 2 teaspoons of lemon juice (agak agak je pun okay-ikut citarasa)


for fillings,


  • Blueberry fillings
  • Strawberry fruits
  • Chocolate syrup (if nak beli yang instant pun boleh)
YANG PALING PENTING..
  • Biscuits! yang ni bukan main suka hati je nak guna cream crackers hup seng ke biskut merry ke . nanti pelik pula rasanya. I sepcialized sikit the biscuits, guna yang brand Digestives tu. Sapa suka tengok kat area biskut dalam super market mesti tau. 


"Okay dah cukup semua barang?"

 "DAH!"

Haa baru la boleh start buat!

intro sikit- Sometimes ramai orang malas nak buat sebab rasa benda ni leceh. kena mix mix ke/nanti comotlah/malas basuh mangkuk lepas buat lah (eh I terasa)/and kadang kadang tu ada yang belum cuba buat lagi dah cakap tak reti. (mengada yang cemni :p heheh). tapi cheesecake yang ini! lagi lagi pula it's a no bake cheesecake.
Thus, nak tekan kan kat sini. TAK SUSAH PUN! (siap caps lock lagi okay)

Baiklah, cara caranya.. 


1) kena ada mixer (for proses pemukulan (beating) )


2) letak cream cheese (kesemua nya sekali), caster sugar,and lemon juice. Mix kan together sampai nampak creamy.


3) Then, baru lah pour the whipped cream all together with the mix tadi. 

4) Beat mix yang tadi tu sampai thick, lebih kurang macam beat whipped cream je. kalau nak tau dia dah cukup kena beat, bila beat tu hasil dia sangat thick and tak glossy sangat. tak creamy lansung. That is when you reach the peak . okies?


5) eh dah siap dah!? baru siap cheese dia :D haha 


6) now, ambil biscuit se keping and tepek cheese on top of it. and anggaran ketebalan cheese tu.. not too thick.. not too thin. and kapitkan denga sekeping lagi biscuit(macam burger).


7) before kapit, boleh buat like ruang kat tengah cheesecake yang ditepek and letak fillings dia (strawberries -slice kan dia / blueberry fillings/chocs)


8) Masuk dalam fridge sejukkan for 2-3 hours.

it's gonna look like this ;)

senang kan!? happy trying :* 


if anything just comment down below . danke !



Posted by Nur Farhana

15 February 2015

interview for asasi tesl

Assalamualaikum,


Hello everyone! entry kali ni am gonna talk about interview masa asasi tesl dulu. Terfikir nak cakap pasal ni sebab ada dengar dengar tak lama lagi nak keluar result spm tu haa. So for sure korang yang lepasan spm ada plan nak apply course for asasi or diploma kat uni nanti. anddd... saya ter rajin pula nak share pengalaman and some tips for interview.
Pejam celik, dah two years habis sekolah and there was time masa semangat nak apply upu lepas dapat result walaupun result Alhamdulillah cukup makan. ofcourse la kena further study and never give up. Masa tu I planned to apply asasi tesl kat uitm. Entah kenapa tetiba rasa nak apply tesl. Masa tu dah macam macam fikir.. nanti boleh jadi cikgu english je ke or translater ke. and I started to search pasal tesl ni kat internet. disebab kan ada beberapa entry blog yang menceritakan berapa interesting nya tesl, makin semangat membara lah hati ni. and lepas apply, I was really hoping to get the interview. And! alhamdulillah... ada rezeki and I got the chance to be interviewed. Masa dapat tau dapat interview pun dah excited, belum lagi dapat tawaran (harse~ *gelak tahpape*)

So apa yang I buat bila dapat interview?
apa yang di lakukan ialah ucap alhamdulillah dan mula mengadap laptop and search tips interview. heh cliche angatz.
Macam biasalah banyak tips yang boleh dapat. Dari segi attire, hingga lah ke cara kawal nervous.
But lagi interesting nya bila ada orang share bout soalan soalan yang bakal ditanya :0
I was like! "omaigad kena search jawapan for each question ni!" and i did. siap kumpul soalan ramalan. kelakar pulak bila pikir balik. macam nak jawab exam :'D



So here are some tips!

1. Dari segi pakaian : kena lah formal. kalau orang Malaysia macam kita, lelaki pakai kemeja and seluar slack/kasut (bukan baju melayu xp). and for girls.. pakai baju kurung and tudung kemas. kira macam dress up nak ke office macam orang kerja tu pun okay. (if nak pakai skirt ke apa lah). yang penting.. nampak proper and kemas

2. Relax kan diri and bagi yang beragama Islam, baca bismillah. Moga moga interview berjalan lancar...macam tesl. kena speak in english. So cakap je sebaik boleh yang you guys boleh. Bila relax baru la boleh susun ayat elok elok in english. Interviewer to tak kisah sangat pun cakap macamana. asalkan berbutir, boleh di fahami and confident

3. Buat homework: what I mean here is ..search for the typical questions yang ditanya. sangat worth it buat benda ni sebab I got the exact question (that I found in someone's entry) from the interviewer. macam tau tau je orang yang interview tu pun. bila ada buat homework of course.. atleast you got something in your mind to give your answer.

4. I got some questions and antara nya


"Tell us about yourself"
"What is interesting about you, maybe about your hobby or speciality"
"is there any current issue about malaysian education, give us one example"

masa tu tengah PRU 13 pastu dorang tanya pulak
 "which party that you would like to choose to win and what can they help for our education" (jawapan selamat.. takyah jawab because it's politic!) hahaha and the interviewer didnt mind pun because they're like "joking" ? haha


5. Oh some more random tips : kena lah sopan santun dengan interviewer. greet them politely and always smile. You also can make friends sementara nak tunggu kena interview. Because some of my interview friends ada yang masuk sama asasi kat uni :'D such a small world. 


..............Alright! thats all for this entry. if anything just drop by some comments nun di bawah sana. danke :*
throwback sikit zaman asasi dulu :'p (me , in the coklat tudung and tyra the left one and dini ofcourse..the right one.)







Posted by Nur Farhana

14 February 2015

which one is ok?

Assalamualaikum,

I know the title for this entry macam dok pehe sikit. But in this entry.. I am gonna share something yang amat diminati malah disukai oleh diri ku. iaitu tentang... COLOUR combination. Macam tak best je topic ni. or macam best (kot) I'm gonna write it anyway.
Colour atau bahasa melayu nya warna.. is something yang kita nampak hari hari bila kita celik mata. Yang some people tak pernah kisah pun dengan kewujudan colour ni. Yang orang asyik kisah masa diorang belajar colour masa zaman tadika dulu. 


Here is my perspective about colour, which is for me .. it is really important in. Fashion!

Colour does effect my mood hokeh. like seriously. 
for example.. macam bila nak ke kelas. Tudung kena match dengan baju and skirt/seluar.(typical girl)
andd... kena match dengan weather. (weird kan?) like kalau hari tu gloomy macam nak hujan.. I am gonna wear grey or something dull. If panas, am gonna wear something yang pastel and bright. and.. so on.

So now, lets play this colour combination with me! 

here are some suggestion from me to you guys out there.. yang mana tau , tak tau nak combine which colour to which. 

LETS! 


1. First. I am gonna choose Green.



takda masa nak snap gambar botol ribena. ye gambar google
Purple/Maroon/Magenta/Yellow/Pink are never "not okay" for green. These colour gonna cheers up your mood. tengok gambar ribena tu pun boleh tau the colour sangat ceria macam "kanak kanak ribena" (hambar)

Oh and I support green with black to sebab that colour nampak macam elegant gitu. Justeru, kalau tak tau nak dress up apa yang suits dengan green.. cuba lah dengan warna warna tersebut hokeh.


NEXT.


2.  Second, I would like to choose pastel colours. Siapa yang tak tau apa tu pastel colour.. meh saya explain sikit. Mengikut pemahaman saya.. pastel clour ni sejenis shading of colours yang nak ke bright bright lembut gitu. paham? if tak paham boleh google hihi :*

gambar google

More like those colours yang ada dekat dalam gambar tu. semua tu pastel. Trust me, girls/woman sekarang memang go for pastel. boleh tengok segala jubah/tudung/skirt/kasut/stokin seeeemuaa pastel. One of the reason is sebab sangat sejuk mata memandang. and more to earthy (ala ala earth colour la) . Pastel always go with pastel. So if you girls.. ada pastel blue punya skirt. tapi takda baju blue pnya baju (takkan nak match match blue and blue je) so dont worry.. just ambik apa apa baju yang pastel colours, pastel puple ke, pastel turqoise ke or pastel apa apa pun. Akan suits punya :D trust me.


3. And the last one that I would suggest my favorite colour is...... brown/jingga/oren *er lebih kurang je semua*

this google thing is so the same the taste with the me yo know! tengok shading dia. same as what i thought.

colour ni lagi la senang nak match sebab dia colour tanah. and all colours of skin would be no problem. yang ni memang earth colour :) I love it. sama ada dia bright ke dark ke.. sesuai sangat.
and i prefer the most to wear grey with those colours.

that is all peepalss. nanti kalau ada lagi colour yang baru wujud.. I will share more, hew hew.
I really hope that I already helped those out there who has problems with colours.
ok esok saya nak ke majlis tunang orang and am gonna wear grey jubah and bright peach tudung. hihi
have a good day everybody!



Posted by Nur Farhana

13 February 2015

green pastel Ukulele

Assalamualaikum,

Today is about how I started to play ukulele and make it as a hobby. I know that many of us now tahu apa itu ukulele. Honestly.. for the first time masa nampak ukulele dekat video orang, dalam kepala masa tu just tau ianya as gitar kecik. sebab obviously bentuk dia mcm guitar but smaller in size. 

Then, ada la satu hari ni masa tengah strolled around kat Subang parade dengan family. Selalu kan kat Subang Parade there will be some booths macam flea market. and kebetulan pulak ada satu lelaki ni jual this ukulele. Dekat booth dia jugak ada macam lappy and video tunjuk demo on how to play that thing. I was sooo into it when we(me and my sister fatihah)  saw how the demo was. And that guy pun ada letak beberapa ukulele s dekat atas meja booth tu. Dah la semua pastel colours. memang kitorg tertarik lah kan. The price was rm 150. Kalau yang original punya colour yang exactly kayu-brown colour tu pricey sikit. dan akhirnya.. kami pun beli lah.


watermelon (fatihah punya)  -  black one (zharif) -  green pastel (nana comel yang punya)


picture atas ni adalah ukulele ukulele yang kitorang adik beradik punya. One thing best pasal benda ni sebab price affordable, cantik pun cantik, bunyi pun sedap. and kecik.. senang nak pegang. Main pun sangat senang. Youguys boleh tengok dekat youtube.. memang berlambak videos ajar main ukulele. Dulu I learned from the book yang orang jual tu bagi. Tapi tak membantu sangat pun.. haha just belajar thru videos and google je lah macamana nak strumming. Tali dia ada empat tu yang lagi mudah nak belajar. tak macam guitar.

Antara first song yang kitorang belajar, lagu "I'm yours by Jason Mraz." then korang akan realized yang banyak nya lagu yang guna note sama. Then boleh la belajar main sambil nyanyi! best kan ? haha.

video boleh tengok kat youtube je okay. but ni ada soundcloud fatihah. ada some songs yang fatihah nyanyi sambil main ukulele. Thats how the ukulele sounds like. (promote jap)
 click here : fatihah pnya soundcloud :)
So? apa lagi . boleh lah korang cuba beli and main jugak. atleast sesapa yang tak pernah reti main apa apa music instrument can try this cuz its fun and boleh make it as hobby. why not.


p/s: lupa nak bagi tau. Kat IOI city mall putrajaya ada booth yang jual ukulele. price pun lebih kurang je haa . sama floor dengan tempat makan sana and home pro ke home deco tah haha lupa :'D






Posted by Nur Farhana