25 February 2015

Learn Deustch with Nana ! #1

Assalammualaikum

Hye everyone!


So dyou guys remember that I was planning on making this segment. Dimana all of us can learn basic Deustch/German Languange :D Since this post is a segment for all of us to learn, so its gonna be short ok?
Kata kata semangat sikit~


So today, we are going to learn about Greetings. How to greet in german language?

Usually, they say : "Halo!" 

Guten Tag ! : Good day !

Guten Morgen ! : Good Morning !

Guten Abend :) : Good evening/ selamat siang? (In malay) 

Gute Nacht : Good night 

Senang kan?!  Okay dah cakap hello hye semua, macamana pula nak say bye bye?
Mcm ni.

Auf wiedersehen! : See you again!

Bis Später ! : See you later !

Bis Morgen ! : See you tomorrow !

Tchus ! : Bye ! 


Haa so dah tau dah kan, boleh la lepas ni try greet orang and say bye bye in Deustch. Asyik asyik anyeong je kann :p tukar tukar le pula harse* (gelak tah pape)
Oh and kalau ada awak awak nak ker German, just greet the people okay, diorang sangat friendly and to greet the strangers is normal for them. Yknow, sometimes I feel like we people in Malaysia pun kena selalu bertegur sapa like bagi salam ke , mana tau boleh merapatkan ukhwah ke.. And sekaligus boleh build confident dalam diri memasing untuk communicate and interract.
Thats all lah for today ya, gonna update more german words soon! Happy learning :D

Tschus! :*

Posted by Nur Farhana

2 comments:

  1. Selalu dgr auf wiedersehen sbb Heidi Klum slalu guna dekat Project Runway :P Tapi nak advice, kalau boleh bagitau mcm mana nak sebut prkataan2 ni. Mcm 'a' dalam bahasa german ni ikut bahsa Melayu atau bahasa Inggeris dan 'e' dia bunyi macam dalam "pening" atau "pen" .

    Demand pulak budak kecik ni, kekeke.

    ReplyDelete
  2. Kalau sebutan sebenar auf wiedersehen "awuf" "vi- der - zey- hen" . Actually german ni bahasa baku, so cara sebut more to bahasa melayu. Cuma if nak dengar sebutan betul dia boleh google hehe. Or tgok yt ke. Tapi mostly baku and macam bm

    ReplyDelete