15 February 2015

interview for asasi tesl

Assalamualaikum,


Hello everyone! entry kali ni am gonna talk about interview masa asasi tesl dulu. Terfikir nak cakap pasal ni sebab ada dengar dengar tak lama lagi nak keluar result spm tu haa. So for sure korang yang lepasan spm ada plan nak apply course for asasi or diploma kat uni nanti. anddd... saya ter rajin pula nak share pengalaman and some tips for interview.
Pejam celik, dah two years habis sekolah and there was time masa semangat nak apply upu lepas dapat result walaupun result Alhamdulillah cukup makan. ofcourse la kena further study and never give up. Masa tu I planned to apply asasi tesl kat uitm. Entah kenapa tetiba rasa nak apply tesl. Masa tu dah macam macam fikir.. nanti boleh jadi cikgu english je ke or translater ke. and I started to search pasal tesl ni kat internet. disebab kan ada beberapa entry blog yang menceritakan berapa interesting nya tesl, makin semangat membara lah hati ni. and lepas apply, I was really hoping to get the interview. And! alhamdulillah... ada rezeki and I got the chance to be interviewed. Masa dapat tau dapat interview pun dah excited, belum lagi dapat tawaran (harse~ *gelak tahpape*)

So apa yang I buat bila dapat interview?
apa yang di lakukan ialah ucap alhamdulillah dan mula mengadap laptop and search tips interview. heh cliche angatz.
Macam biasalah banyak tips yang boleh dapat. Dari segi attire, hingga lah ke cara kawal nervous.
But lagi interesting nya bila ada orang share bout soalan soalan yang bakal ditanya :0
I was like! "omaigad kena search jawapan for each question ni!" and i did. siap kumpul soalan ramalan. kelakar pulak bila pikir balik. macam nak jawab exam :'D



So here are some tips!

1. Dari segi pakaian : kena lah formal. kalau orang Malaysia macam kita, lelaki pakai kemeja and seluar slack/kasut (bukan baju melayu xp). and for girls.. pakai baju kurung and tudung kemas. kira macam dress up nak ke office macam orang kerja tu pun okay. (if nak pakai skirt ke apa lah). yang penting.. nampak proper and kemas

2. Relax kan diri and bagi yang beragama Islam, baca bismillah. Moga moga interview berjalan lancar...macam tesl. kena speak in english. So cakap je sebaik boleh yang you guys boleh. Bila relax baru la boleh susun ayat elok elok in english. Interviewer to tak kisah sangat pun cakap macamana. asalkan berbutir, boleh di fahami and confident

3. Buat homework: what I mean here is ..search for the typical questions yang ditanya. sangat worth it buat benda ni sebab I got the exact question (that I found in someone's entry) from the interviewer. macam tau tau je orang yang interview tu pun. bila ada buat homework of course.. atleast you got something in your mind to give your answer.

4. I got some questions and antara nya


"Tell us about yourself"
"What is interesting about you, maybe about your hobby or speciality"
"is there any current issue about malaysian education, give us one example"

masa tu tengah PRU 13 pastu dorang tanya pulak
 "which party that you would like to choose to win and what can they help for our education" (jawapan selamat.. takyah jawab because it's politic!) hahaha and the interviewer didnt mind pun because they're like "joking" ? haha


5. Oh some more random tips : kena lah sopan santun dengan interviewer. greet them politely and always smile. You also can make friends sementara nak tunggu kena interview. Because some of my interview friends ada yang masuk sama asasi kat uni :'D such a small world. 


..............Alright! thats all for this entry. if anything just drop by some comments nun di bawah sana. danke :*
throwback sikit zaman asasi dulu :'p (me , in the coklat tudung and tyra the left one and dini ofcourse..the right one.)







Posted by Nur Farhana

No comments:

Post a Comment