26 February 2015

Kenapa masa pergi rasa jauh,bila balik rasa dekat?

Assalammualaikum,


Hye hye.



I know, panjang en title dia? Panjang panjang pun I hope that yguys faham lah. :p
Okay kalau yang tak faham tu dont waste your time to figure what is it all about.
So here! I would like to share to you guys about our typical,usual thought.. which is.....

When we are heading to a place (new place selalunya).. kita akan rasa macam jauhnya perjalanan. *unless if korang selalu tidur memang ah selalu cepat sampai* . But then, bila nak balik rumah from tempat tu, tetiba rasa macam, eh sekejap nya perjalanan! Trust me, all of us have the same feeling.. kan? I know its not a big deal to think about this issue, some of us dont bother pun pasal ni. But I do. :3

The story actually macamni..
throwback when I was in Uitm Lendu, there was one day kena pergi bank islam sebab tak buat account lagi. nak dapat duit elaun punya semangat tau pergi ke masjid tanah. (cuz kat masjid tanah je the nearest yang ada bank islam). So, nak dijadikan cerita, I went there by naik teksi sorang pakcik ni. As usual lah, pakcik teksi kan ramah ramah(tell me ada ke pakcik teksi yang pendiam :'D haha).. add up pula with my attitude yang ter extra ramah tamah, riuh rendah lah teksi tu.

Sambil I bising bising berborak ngan pakcik tu, sempat juga mata melilau lilau tengok outside of the window. There are so many trees. houses. and deretan shops. bak kata orang jauh perjalanan , luas pemandangan. and at that moment memang rasa jauh pun perjalanan. Padahal I heard that people said masjid tanah tu dekat je dengan lendu, pikir punya pikir.. ke this pakcik yang drive too slow?
then I just abaikan. Kebetulan the pakcik was so baik, sebab when I ask him whether he can wait for me to settle hal kat bank islam and dia cakap "takda hal pun, pakcik tunggu" . Sangat lega cuz takyah susah payah cari teksi dah if nak balik uni semula.bla bla bla bla...

Settle dah hal kat bank islam, then jumpa balik pakcik tu and terus nak balik uni. I didnt talk much pun masa otw back (takda sapa suruh kau cakap farhana oi). And tengok luar tingkap balik. Tak lama lepas tu I realized that I almost arrived to uitm. I was like? "eh kejap nya! asal tadi rasa macam lama je nak ke masjid tanah pakcik?"   then the pakcik mula la pula pasal storytales dia..

he said..sebenarnya orang orang tua kata bila kita ke sesuatu tempat tu, pokok pokok/tanah semua akan greet kita la because we are new dekat tempat tu. So there were so many pokok and all.. jadiknya banyak lah yang nak kena greet. sebab tu it took us more time to sampai ke sesuatu tempat. And kenapa bila balik boleh jadi rasa dekat pula? Because, kita dah settle greet semua pokok dah masa otw datang.. thats why lah pokok tak kisah ke kita masa nak balik..sbb macam dah know each other. (ok pakcik tak speaking pun.. I just typed em in my own words).then I was like. Ooooooooo begitu rupanya.

so how? make sense kan?

Well, in reality..
we knew that theres no such thing pasal greet pokok apa bagai semua kan.. but if kita fikir logic and think again about what has that pakcik said.Its true.. theyre actually our mind set when kita see new things. Kita akan watch our surroundings, see the view to actually comfort ourselves. Then bila nak balik, kita dah tak kisah sebab kita dah puas tengok masa otw pergi tu.

Hahaha so menjawab tak persoalan isi hati kamu yang tak pernah ingin tertanya tu?
Itu je for today :)

haaa  nah gambar pokok sikit, :p




thanks for reading!








Posted by Nur Farhana

3 comments:

  1. saya pernah naik teksi sorang2 satu kali je, masa nak balik dari jusco. memang ramah pakcik tu, ramah dengan kawan dia kat phone tu. kekeke

    haah saya pon selalu rasa mcm tu. bila nak pergi jusco tu rasa mcm lama gila..but bila nak balik and sampai ke traffic light rasa mcm "wait what ? " haha. Sayang nya lepas dah impress tu pak cik teksi tu hantar saya dekat salah tempat sbb dia tersalah dgr nama tempat xD

    Cis, baru je nak excited. Tapi malu sbb dia kata "boleh diam je bila dh tgk salah tempat" ingat kan jalan shortcut ke ape. haha. uwaaa, taknak naik teksi lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha pakcik tu pun... Awak terkena yang tak mesra la tu :'P

      Delete