10 February 2015

short getaway to Hatyai, Thai


Assalammualaikum, 
this post is about me and my family pergi Hatyai, Thailand haritu. Lagi rasa nak post because i found out that i didnt get more info pasal Hatyai kat internet before ke sana. Orang kata... "kalau semua dah bagi info kat internet.. tak best la if nak pergi cuz semua dah tau. mana nak dapat experience ?". Betul jugak tu.. but, from my experience yang nak ke tempat orang.. i dont feel excited masa sebelum pergi. sebab... of course la kita buat search sikit pasal holiday ke Hatyai. and some of em said takda apa lah kat sana, tak best, pictures yang tak exciting. terus my mood hilang nak berjalan cuti sana. okay malas nak bebel panjang lebar (eventho dah terpanjang lebar).. mari kita ke agenda seterusnya!
haaa... semangat tak tengok gambar? boleh tengok kat belakang tu tempat settle insurance nak ke sempadan thai.. ni kat Changlun, Kedah.

          Once dah settle insurance apa semua.. ada lagi info that I would like to share. if like nak bawa kereta ke sana (means drive sendiri) boleh la bawa geran kereta yang original. for what purpose im not sure *kena tanya ayah. haha* tp dia kira macam if ada pape hal senang la dah bawa all the documents siap siap. Actually masa kat tempat dalam gambar ni la I got lots of info from makcik satu orang ni.. dia kerja sini. and mood den yang dah hilang sebelum ni datang kembali setelah mendengar ke excited an makcik tu tentang Hatyai :'D Okay rasa nya cukup info first. Nak experience en? so just go with the flow and boleh tanya kat makcik or orang yang kerja sini for further info hihi
Bila nak dekat sampai tu, you guys can see this type of thang hokayy. obviously "WELCOME TO THAILAND"


okay das ist mein vater. er ist rauchen. -.- (nak tau pegi google translate :p -deustch)


picture above was the hotel yang kami sefamily menetap for two nights. kat dalam hotel ni tak rasa macam kat thailand cuz ramai sangat orang Malaysia haha. Nama "Grand Plaza Hotel". price is affordable i think. lagipun ibu book hotel kat agoda.com ni and the price was OKAY sangat. lagi lagi if you guys biasa book dengan agoda ni.. kumpul points so hotel dapat murah. And lagi interesting and mudah bila transport kat sini sangat banyak. disebab kan minyak kat thai agak mahal nak compare dengan Malaysia. Thus, takyah drive guna kereta sendiri sangat tapi... naiklah transport yang paling famous ni which is  "Tuk Tuk" .
for those yang tak tahu apa itu TUK TUK. lori kecil yang menarik dan muat untuk lapan orang jugak lah.
see! boleh naik ramai ramai eventho nampak kecik hehe. this time pun my lil sis yang tukang snap gambar belum naik lagi. kira sorang lagi pun muat :*


Seriously tuk tuk is benda yang wajib try  kat sini. sebab tak panas pun. windy je haa. Satu best kat thai ni sebab dia windy even panas terik macamana pun. based from experience lah. and if berjalan kat pasar dia pun tak berpeluh sangat. best! :D
Satgi , im gonna show you guys dia punya floating market. speciality dia of course, orang menjual makanan/minuman dalam boat/sampan. and the most is! murah sangat i wanna cryy haha. food and drinks dia mcm 30-20-10 baht (equal to rm 3-2-1) boleh makan and try semua sampai kenyang and most of the penjual muslims. so halal segala makan minum di sana dengan murahnya. ish ish.
cawan dia pun interesting juga. made from buluh and clay (tanah liat). quite famous kat sini, and paling mahal cawan together with air 30 baht . i know. murah sangat :O
ni cara nak bayar and ambik food. if ada balance pu dia letak duit dalam tu. kemain makcik ni
pose


thats me with my clay glass bentuk pasu lagi - dalam ada air lychee and tu fatihah dgn bamboo glass pun lychee juga. okay sangat lah nak jadi kan souvineer tiga hengget besar gedabak cemtu. but for my suggestion beli lah yang clay sebab tahan lama. unless if dia pecah sebab yang bamboo tu dah reput :') shian je uhuks. So how? menarik ke idok tempatnya? oh and floating market ni buka weekend je jumaat,sabtu,ahad. banyak lagi food kat sini and lain dengan Malaysia.. harus cuba. OK?
ooookay ni apa? ofcourse la patung buddha. where you guys can see it kat banyak tempat kat hatyai ni. for me as a muslims just tgk je la kann.. tapi yang interesting dia kat tempat ni or so called "the sleeping buddha" is.............




the view! haha cantik la juga nak posing posing sini . boleh nampak satu Hatyai. :D


okay ni pun best. "Chang Puak" or Elephant Park :D 

As we all know Thailand sangat famous dengan gajah.. and elephant park dia sangat lah menarik dengan promo yang best and lots of activities yang boleh dilakukan oleh semua peringkat umur..such as atv,naik gajah,archery,tembak tembak. sini pun mesti pergi. Kitorang ke sini naik van from depan hotel.. together dengan ke "sleeping buddha' and lunch tepi laut ala ala bali.
see! ibu pun boleh main atv hehe.

ada banyak lagi tempat yang best which is bazaar and pasar macam pasar malam dekat area hotel/bandar hatyai. serious talk barang dia murah. and takyah masuk mall dia cuz barang almost the same even ada yang sama. and their prices masyaAllah murah and affordable manakala kat dalam mall price dia double mahal. so pepandai fikir okay. nak shopping memang best sangat. and kat sini pun macam china juga, kita boleh tawar menawar, plus kena pandai laa survey tanya which price are the cheapest ke acane ke en.
Well i guess thats enough for this entry. Banyak sangat exciting things nya. boleh cuba and experience new things. Lepas ni mana tau ada rezeki pergi ke Phuket ke Krabi ke kan. if nak rate kan Hatyai from 1 to 10.. I would like to give 7.5 haha sebab the place was awesome. thats all!
tchus!
Posted by Nur Farhana
x

No comments:

Post a Comment