31 March 2015

Weekly life tips lagi ~~~ :3

Assalammualaikum,






Hello everyone :)




Okay, for weekly tips segment untuk minggu ni, I would like to share pasal kasut. Kenapa dengan kasut?

Sebabb... Tips kali ni is pasal pakai la kasut yang bertutup or yang melekat kat kaki kita (muat muat/bertali/ber-buckle , bukan kasut longgar) everytime kita nak travel/ke mall or keluar kerja/ke kelas. Senang cerita semua activity yang di lakukan di luar rumah.. Saya syor kan pakai lah kasut. Mungkin ada antara kita rasa,

"Elehh.. Takkan pegi pasar pun nak pakai kasut?"

Betul jugak tu.. Cuz I oso didnt wear shoes to pasar :p cuma ada kebaikan nya tau bila pakai kasut yang proper ni.

Why would I say that..

- Bila kita pakai kasut , kita akan rasa lagi comfortable sebab if pakai selipar, mesti asyik nak tercabut. Its more too, if wear kasut.. Nampak kemas and jalan pun selesa :)

- The most important, pakai kasut sebab... Incase! If ada emergency.. Youguys mesti nak jalan laju right? So by wearing shoes.. Senang la nak jalan laju. (Jangan pakai highheels pulaks :p) . Bukan lah nak minta, tp kalau something yang macam, yguys kena ragut or apa apa.. Mudah untuk berlari :) apa apa pun minta dijauhkan ... Aminn.

But heyy, it is just a life tips. Dont take it too seriously okies?
So lets wear kasut! Yang muat dengan kita :D kang longgar pun sama je function macam slippers.



See! Mr mario pun pakai kasut bulat kayy :P








Posted by Nur Farhana

30 March 2015

CPUV campaign #Nuffnang 6

Assalammualaikum,






Hello everyone :)





Hari hari pun nak cakap sedih sebab tak dapat usha blog selalu pun tak boleh jugak. So here I am gonna share with youguys a good news pulak. yayayy!


For the first time, I got credited for nuffnang ads :")


ahahaha even its only 43 cents but I feel so grateful alhamdulillah :D thanks to all of you tau! and thanks too nuffnang for this oppurtunity. Nowadays serious talk dah berkurang orang click nuffnang. and so do I. I click less dah due to no time to click mehh. apa apa pun lets keep support this campaign and support on each other! rajin rajin lah kita update blog ;) the more you give the more you get kan?





Posted by Nur Farhana

28 March 2015

Learn Deustch with Nana ! #5

Assalammualaikum,





Hey there :)


gambar hiasan pun guna gambar time dalam class german last week :') okay la kan bagi ada mood bahasa german sikit. lewlz



First sekali  nak bagitau kat yguys yang I didnt have much time to post more . I am so sad jugak sebab line internet kat bilik sangat lah slow bukan je nak post blog, even nak whatsapp pun susah :'(
can you feel me? sampai kan segmen belajar bahasa german pun tak dapat buat . *sobs

Okay lah, tup tap tup tap dah 5 weeks dah segment ni happen! sedar tak yguys?! haha k takpa lah if yguys tak sedar but I did :'D Thats mean this segment dah 1 months old . waaahaha kejap je sebulan berlalu. hmm :) and alhamdulillah thanks to all bloggers yang sudi singgah sini selalu and keep supporting me kayss.

ok lah, to make it short.. kita belajar pasal hari okies?


If yguys nak cakap...

"Today is ....." :  dalam bahasa german nya 

"Heute ist ....."

ok senang kan? lets learn how to say those 7 days all together in german .

Monday : Montag

Tuesday : Dienstag

Wednesday : Mittwoch

Thursday : Donnerstag

Friday : Freitag

Saturday : Samstag

Sunday : Sonntag


obviously 'tag' tu maksudnya 'day/hari' . sama macam english jugak kan? Oh tapi my lecturer ada bagi tau yang Donnerstag tu maksud nya "thunder day" ada history agaknya di sebalik tu . and Dienstag pulak maksud nya "service day" and Freitag means "free day" sebab selalu hari jumaat dorang kerja half day if im not mistaken lah. Bagi dorang hari jumaat, semua orang yang bekerja kena lah balik awal and spend time dengan family masing masing :) bagus kan? agak agak dalam bahasa melayu, setiap hari ada maksud tersendiri tak? hehehe mungkin ada kan? haaa apa lagi gi google tengok :p












Posted by Nur Farhana

26 March 2015

Being with the cool kids? AWESOME

Assalammualaikum,




Hey ho peepals..




So here I got this one topic that we usually discuss. Boleh dikatakan macam tu lah. Ok I bagi satu situation :

" Korang mesti best en kawan denga those cool kids :D "

" Best nya nampak dorang jejalan sesama, famous, selalu happy "





waitt............. what? Are you guys sure about this?

Based from the title kan.. I just nak share lah kepada semua. Cool kids or "sekumpulan manusia/teenager/rombongan cik kiah/ ialah mereka mereka yang jelas nampak diorang ni macam satu kumpulan yang sekepala and segala benda yang diorang buat tu dianggap cool or menarik di mata kasar orang ramai.

Ive been in many situations. Berkawan dengan kengkawan yang baik baik akidah tak tinggal solat, kawan kawan yang suka huha huha, kengkawan yang suka mengadap buku asyik nak ke library, and kawan yang introvert. (boleh google if tak tau makna introvert).,

Berdasarkan experience, banyak sangat benda yang best and bad yang I ve faced. and it is still happening nowadays! kalau takda masalah bukan berkawan la maknanya kan?

Tapi I agak musykil for those yang menganggap being with the "cool kids" ni sebenarnya best and awesome (seperti yang tertera di tajuk atas sana). From my opinion, being with the cool kids only is not enough. Trust me, we want to be famous, to be outstanding wile we are being their friend and pasti ada tak sependapat on each other.

 WHY WOULD I SAY THAT? 

Sebab ''cool kids'' ni hanya boleh dilihat dari mata kasar kita je. Like everyday theyre posting their picture in instagram,or facebook or twitter just to show people how happy they are being together, how cool they can be and so on. Because I believe, to be someone friend by heart is much more harder and even better. Where we know that we are truly like to be their friend and so do they.

To make this simpler, the point is just berkawan lah dengan sesiapa saja yang yguys mahu but makesure yguys are comfortable with them, itu yang penting. Berkawan dapat populariti saja buat apa kalau takda makna kawan? If ada tak puas hati just direct and be better for one another. Everyone has their own good personality , not only the ''cool kids''. But here, it doesnt means that every cool kids is not okay.

Cuz who are the cool kids? its you and your friend in your own world!


hehehe stay cool peepals! :*





Posted by Nur Farhana

CPUV campaign #Nuffnang 5

Assalammualaikum,





Hello there,



I know it is quite hard for me to visit others blog, to post more entry like before. Masa sangat mencemburui ku lalu dia paksa diri ini do something else yang much more important than this. Bukan nya bermaksud blog ni tak penting, but what is important more than test 1 kan? nothing :')

Sad but well, apa boleh buat. Tapi nya.. some of us yang sangat lah baik, rajin dan sudi meluangkan masa untuk click click my nuffnang ads , buat kan cpuv blog ni bertambah :'D alhamdulillah! terharu sangat dengan yguys yang sudi click click tauu. satgi am gonna spend more time to click korang punya nuffnang ads okies ;)


Am sorry but if yguys tengok bebetul, tu ada Cicakman 3 punya ads tu.. hhaaa nampak kan? if its not yguys, sapa lagi kan tolong dapat kan rezeki ni daripada Allah. THANK YOU SO MUCH TO ALL OF THE NUFFNANGERS AND NUFFNANG AS WELL ! (CLAPS)


 So siapa dah tengok cicakman 3 ? I heard that this time diorang buat diff storyline sikit. Ye lah dia punya hero pun dah tukar , dulu apek and now zizan ;p I didnt get the time to watch it lately ni. But yeah! dah lega sebab habis 2 test and 1 presentation for harini ! weeeeeee so lepas ni boleh la kot relax kepala otak tengok movie :D cicakman ke. harse*(gelak tahpape)





Posted by Nur Farhana

24 March 2015

HR Steak House, Jalan Raja Alang

Assalammualaikum,






Hey peepals.




Since now Im in the mood of posting, so tetiba this idea comes out. For those yang tak pernah dengar apa tu HR Steak House, ianya adalah sebuah restoran. It is located somewhere in Jalan Raja Alang, Kampung Baru, KL. I also dont know kedai ni before this but! :') baru haritu pergi ngan fambam .. then only I know! hehe

Okay why do I feel so excited to write about this restoran sebab, service dia yang tiptop and price dia MasyaAllah, halal gitu.. sangat lah affordable. For those who are craving for western food dengan price yang lek lek and rasa dia dapp dapp.. I recommend yguys to come here ;)

Fyi, service diorang sangat express tau! Express dia tu macam.. yguys bayangkan, seorang pekerja boleh hidang 6 pinggan sekali gus to customer , and sambil dia ke meja customer.. bukan nya berjalan biasa tapi berjalan laju! kelakar en bunyi dia? but its true and for me, I found it soooooo cooolz peepals! speed dia jalan ;') memang perghh.hahaha . Kalau I jadi dorang mau berterabur angkat 6 pinggan, belum start jalan lagi :'D wahahaha

and by mean express, dia hidang air lepas kita order like 1 minute, then semua terhidang  :'0 what a suprise wehh! dorang ni cam robot hahaha. Plus masa ambik order, macam askar pun ada tau.. sangat firm waiter boy dia sampai customer pun gabra memasing nak sebut order. I was so semangat , so semua pun jadi sebut order macam askar sambil ikut turn. Waiter tu just cakap "orang sebelah.. orang sebelah.. orang sebelah.. " so that kitorang kena lancar sebut order and dia pun tak yah buang masa time ambik order kitorang. Lagi awesome bila semua order cukup and sampai on time. Excellent!


sorry, gambar makan comot comot. sayur semua dah habis kena ngap. sebab terlupa nak snap before makan :p  ni lamb chop, yang banyak! price about RM12 cemtu. tak ingat sangat.
and ok thats the drinks. cawan beso nauu and theyre just RM 3. believe it or not? believe it. lewlz (pardon again for kesepahan meja :') )


ni masa cousie tengah set time masa nak tunggu air sampai, 20 seconds after that minuman sampai :D and 8 minutes camtu.. makanan pulak sampai . hahaha incredible



So apa lagi! gi serbu kedai ni cepat . boleh tengok pekerja yang sangat efficient. and good food and good price! hehe thats all :* semoga mereka menjadi lebih maju.



p/s: I think, masa nak ambil pekerja tu dorang buat pertandingan "andaada 30 saat" . lol


Posted by Nur Farhana

23 March 2015

Weekly life tips from Nana :3

Assalammualaikum,




Hello there..



Haaaaaa. nampak tak ada something new dekat sidebar blog ni? It shows that I am gonna create a new segment for my readers :'D harsee*  (gelak tah pape) takde kerja en?


that new thangg kelihatan begini
if yguys recognize, ni I cilok cartoon from lizzie mcguire! my fav tv series masa kecik dulu :') what a good old times~


Okay for this #weeklytips ~ yguys pun boleh share jugak tau! just tinggalkan entry pasal weekly tips korang and letak kat comment box bawah tu. If it is just a short post pun takpa, asalkan tips yang korang share tu interesting and could give benefits to all of us. Paham?
So here how is it going ok...

Today, I am gonna share youguys one life tips . Especially for students like me!

How to learn or do homeworks efficiently? 


  • The most important thing is, kita kena campak jauh jauh our phone or any other gadgets yang seangkatan dengannya. Contoh nya if study kat meja study, then phone kita letak kat atas katil/bawah bantal/mana mana asalkan bukan atas meja stdudy. Or laptop pun boleh distract kita while kita tengah study, thus.. simpan laptop dalam bag or jauhkan dari pandangan mata .. so that kita boleh study dengan tenang and takda sapa boleh melambat kan masa kita buat kerja :')




The tips can be as simple as this!

If youguys wanna join me to share to everyone our weekly tips, come and lets!  jadi ahli share tips yang tak berdaftar sama :"p Plus, if I dont have any tips to share, I am gonna repost your entry untuk share to others :* dont worry, credts will be given. Spread your good toughts peepals! 



Das ist alles ~ tchus! 







Posted by Nur Farhana

22 March 2015

PU Rahmat balas hujah Aisyah Tajuddin ,

Assalammualaikum,




hello there,

cerahkan mata memasing dengan sunlight sikit :p  hehehe




Just another short post here :D
where I found it that its a good thing to share. Haaa bukan senang kita nak dengar benda benda baik ni kan... tetiba tadi tengah blogwalking , ter stop by kat blog Sayidah Napisah :*  credits to her for sharing this !

if yguys tak berkesempatan nak buka yotube untuk tengok, meh tgok kat sini je. Jangan fikir lah apa Aisyah tu cakap, tapi focus kan dengan hujah PU Rahmat yang for me, sangat peaceful and bernas :D
lets!




tchus!






Posted by Nur Farhana

Buat header blog sendiri :p

Assalammualaikum,




 hello everyone!



Now am gonna share yguys kat mana I edit and make my own header. :')
*takda orang pun tanya pasal ni but who cares, I am gonna write about it anyway*


I know semua bloggers impikan design blog yang diorang nak and dream of. sama jugak macam I!
I get easily attracted to blog yang cantik and sejuk mata memandang ~ and some blogs, diorang tak deco or design lebih lebih pun but still orang datang and baca . kan?

Well for me, I prefer plain blog yang ada image sendiri. I do judge people by seeing their blog design :D  so far all positive tau! nampak tak betapa semua orang memang pandai jaga blog memasing :*
(claps to everyone)
Oh pernah jugak teringin nak ada blog yang boleh tepek gambar sendiri kat header .. pastu jadi transparent tu.. plus some of em ada buat diorang punya title blog pusing pusing bila mouse kita pass by the title . and much more interesting bila blog dorang tak hang pun bila nak buka tu. That are simple and by simple is better! "less is more" kan?



ok , gambar atas tu header first for frauananas punya blog tau! therefore, mesti ah kena post satu entry pasal dia. As an appreciation post la konon . (header pun dapat appreciation post :') )
for me, header ni sangat simple and senang nak buat sebab curi gambar kat google then tepek some words and siap! sangat sangat simple but for my eyes, its so pretty . :*


oh and now Ive changed the new one :)


and this is it!

The new header , andddd I also tukar the background . hahaha kalau sapa yang perasan yang sebenarnya I always change blog punya background sebab I am a person yang mudah rasa tak puas hati if background tu macam dull. hmm.
But for this new one.. sangat dreamy :0 habis lah berangan memanjang je nanti. harap dapat lah bantu diri ini untuk cari more idea to write more entries. cheers!

oh if sesiapa rasa nak edit edit header like I did, macam yang first and second header tu.. boleh la gi usha kat

Pic Monkey!

seriously its gonna be so helpful. lagi lagu for immature blogger like me ;)
lets always take a good care of our blog okies! tak nampak cantik di mata orang pun takpa, janji di mata kita dia berhias sikit :p but if both pembaca and diri sendiri suka lagi best! kan?

ok cukup lah post ni.


tchus! :3


Posted by Nur Farhana

CPUV campaign #Nuffnang 4

Assalammualaikum,



I know day by day, dah less dah idea nak post entry. Sometimes bukan nya takda idea :') I do have but, I got no time meh~ this is sad! My assignments pun dah start masuk menimbun, and test is just around the  corner. haaaa

ok, as the title di atas yguys mesti tahu dah apa yang I nak bagi tahu kan?




Alhamdulillah, syukur :D
and thanks to nuffnang plus my awesome bloggers yang sudi menjenguk blog plus click click nuffnang. :*

Actually kan.., to be truth.. clicking nuffnang ads dah jadi macam my routine everytime jenguk blog someone. Tak kisah la entry seseorang tu menarik perhatian atau tak. Tapi lagi best la kan if yang tarik perhatian with their entry, lagi semangat den click click nuffnang ads diorang. like 2 , 3 kali tauu hihi I know I am rajin :')

This time, IKEA -BED & BATH (march) punya ads dah rajin menonjolkan diri kat nuffnang ads kan? btw, Ikea is a fav place to shop barang barang rumah and a place for you to eat cheap, and awesome ice cream.. plus an awesome place for you to cuci mata and~ makan !
Well tambah pula now Ikea punya furniture seriously reasonable. ok. conclusion, IKEA is awesome. So bila dah click ads tu .. boleh la belek belek apa yang ada okies!

 oh and one more cpuv is from Umobile. I am not a Umobile user but trust me there're so many teenagers nowadays are using this. why!? cuz I believe its cheap, good and yeah! suitable for em. if nampak ads ni tetiba muncul dengan warna ke-oren-an tu~ boleh la rajinkan jari nak click .


Cukup sampai sini saja, nanti bebel panjang panjang tak habis entry kang..


Das ist alles peepals! :*





Posted by Nur Farhana

Shopping Maniac :'p

Assalammualaikum,


Hello everyone and good day :*



Alhamdulillah, makin ramai bertambah minat nak belajar german language sikit sikit, sebab best je pun kan belajar language lain :D apa apa pun thanks lah for those yang sudi comment siap berbahasa german lagi tauu. sikit sikit, lama lama membukit ler ilmu tu :*


ok ok back to the topic,
todays' entry pasal SHOPPING !
*maniac tu saja je tambah bagi macam lebih enthusiasm title dia :')


Yesterday, balik je rumah.. ayah ajak pegi keluar sat sementara adik adik cuti sekolah.
Weolls ke Quills City Mall kat KL. Its a new place, yang best lah jugakk nak berjalan. Kedai bukak pun dah banyak. HnM dia sumpah interesting cuz dia macam besar and variety sikit pilihan dia :D
Pastu tetiba ayah rasa nak ke Sogo pulak since dah dekat en... anddd!


ADA SALE pastu orang yang datang Sogo pun one of a kind eventho tempat tu dah 21 tahun pun. For me, Sogo is never old eventho jarang pergi. Kebetulan pulak ada Spring fair. To be honest, that was the first time I went to that kind "huru hara" punya shopping :') and I dah lama tak beli like proper handbag. Selalu beli yang cikai punya, pakai tiga hari button bag tercabuts oredi .harse! (gelak tah pape) . So! ni  I ada capture sikit moments masa orang shop tu. Kelakar pun ada juga bila melihat gitu gaye nye ye bila girls shop... hihihi


ok masa ni boleh lek lagi sebab baru join tgok bag. p/s tangan ibu dah start memunggah :p


this time fatihah dah macam uncomfortable sebab wanita wanita mula menjadi ganas mencari bag dorang. p/s ibu masih melakukan perkara sama, membelek bag :'D

and guess what! I found a "fantasy" kengkonon, carlo rino punya bag . hahahaha I decided to take this one sebab ada rabbit dalam design dia. nampak comel and very the fairytales :'3 ye.. saya juga sempat membelek bag .hihi



then suddenly aunty ni nak bag yang exactly the same as mine. I was like. omg my taste is same as that aunty. hmm *redha*. dengan harapan tak terjumpa aunty tu kat majlis orang kawin ke apa.. so takda lah handbag sedondon gitu . lewlz

can you see how the sales was going on? hahaha I thot that was funny because everyone were so excited ! meriah sangat~


yang best lagi tu, time belek bag kemain semua orang berebut.. time kat counter mudah je nak bayar. Ibu pun dapat satu bag akhirnya-  Nampak tak wanita ni dia pilih bag or kasut ke pun lama ambil masa. Haruslah~~ 

Hahahahahaha I know everyone knows how shopping is! but still I wanna share this with yguys. Oh pastu the sales are still going till 5 april  *if im not mistaken* .
Tetiba teringat The confession of shopaholic, one of my fav movie where there was Isle Fischer :* .

*Alhamdulillah, tiada adengan bertarik rambut or tarik tudung selamat. we were safe and sound!



habis pun bebel. tchus!



Posted by Nur Farhana

21 March 2015

Learn Deustch with Nana ! #4

Assalammualaikum,





Halo alle! guten tag :*




Okay harini cembiasa kita mulakan dengan segment saya yang ke empat bagi entry "Learn Deustch with Nana !" .


ok. So haritu dah belajar pasal numbers, colours, greetings apa semua anddd today we gonna learn some fruits in german :D
So if youguys nak kengkonon cakap "saya suka makan buah .... " dalam bahasa german, boleh la try simple words yang I tunjuk ni. lets start!



 Apple - das Apfel 

Banana - die Banane

Orange - die Orange

Pear - die Birnen

Watermelon - die Wassermelone

Strawberry - die Erdbeere 

Lemon - die Zitrone

Corn - der Mais

Pineapple - die Ananas

Grape - die Trauben


okay lah rakan rakan sekalian. Cukup aje buah buah ni. semua ni pun belum tentu boleh buat yguys ingat kan? if macam tak sure dengan pronunciation.. boleh comment kat box sana.. I will try to help hehehehe :3





yayyy gambar buah sikit! . erm terliur pulak nak makan strawberry memalam cemni :')



tschus!

Posted by Nur Farhana

19 March 2015

Girls and insecurities :')

Assalammualaikum,






Hey there,



Out of sudden rasa nak cakap pasal ni, because this is what happened to us, girls. Its like girls and their insecurities never can be separated. (acah acah buddyz takkan terpisah, tapi ni insecurities) erm.



For me there are two types! physical insecurities and emotional insecurities.
start dengan physical dulu ok.


Why would I say girls takleh terpisah dengan insecurities? because I know that it is true! dont tell me that "eh aku tak insecure pun" heheh dont tipu me okehh :p I insecure, too. About my excessive fats all over my body, cherawats menghiasi muka and bila kulit burn lahh apa lahh and many more! Too many things can led us to be insecure wehh. this is bad.

But,
 have any of yguys ever think of being too insecure could actually destroy you even more? Maybe some of yguys tak perasan, till one day.. I realized on something. Me myself selalu je bising pasal jerawat, badan gemuk la apa lah till now.. and I really really want to make it less. Less insecure. Sebab bila terlalu insecure, I could make someone or *orang yang tak dikenali pun* terasa dengan my words. People could get annoyed, and sometimes it hurts me when people said the truth. (ni la perempuan, ditanya pasal diri sendiri, then bila orang jawab secara jujur.. terus takleh accept) because girls, just being girls. Yeah but I know not all girls are like this, or its actually all?

lets talk about emotional punya insecurities.
Well I found this could be even worse. Sebab nya kita tak boleh baca isi hati orang kan. We dont know how people think about our attitudes. Pernah tak yguys rasa, bf korang ke or husband korang ke ada kawan perempuan.. and yguys think that your beauty boleh kalahkan that girl's beauty tapi yguys still rasa insecure sebab? takut your man tersuka dengan perangai dia. Ugh this is stressful. everything pun boleh jadi insecure tau. kan? :')

Well since kita semua pun taknak diri ni rasa insecure selalu so orang pun takda lah annoyed dengan kita, lets try this together. Im gonna try this, too :


  • Love ourselves, and be grateful. If kita punya physical ni teruk mana pun, always think that ramai lagi yang suffer lagi teruk dari kita. Banyak sabar okies.. 
  • Trust our partner and make effort to make sure that he could pay more attention dengan kita. (well this is hard, means jangan terlepas pandang lah kot)
  • Jelous itu perlu but not too jelous . Hope this help to less kan our insecurities.
  • Be confident dengan diri but not too over confident.
  • Always pray to Allah supaya dapat tenangkan diri and jauhkan diri dari insecurities :) 
sampai macamtu sekali weh insecurities ni boleh down kan diri kita ni kan? not only diri sendiri but boleh buat orang lain pun sekali tak suka dengan ke-over-an insecure kita ni ha. Sad but truth. We need to change and become someone better. I wish, and lets be better! :'D










Posted by Nur Farhana

FIRST GIVEAWAY DARI BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE"

Assalammualaikum,





Hey ho!



Haaa dah lama tak join giveaway kan!? Jom join satu giveaway yand di organized oleh Surianti Ishak - Yani :D And the best part is... senang sangat nak join :') so yguys kena join! and mari lah mencuba nasib kita bersama.. mana ler tau tak menang tiny giveaway ananas, boleh menang giveaway Sis Yani ni hihi



Okay dah backlink banner  and I am done!

Due date for this "All about me and my life" giveaway ni from 18th March till 14th april.. sempena birthday dia :3 and ada 5 hadiah worth to win ok... so lets !







Posted by Nur Farhana

Demonic - #NNPremierScreening #NuffnangMY

Assalammualaikum,





Hey everyone!




I ve been a lil bit (a lot actually) busy.. pastu takda internet nya kat bilik kolej, so takleh spend time with my blog sangat :') sedih tapi this is reality! tak dapat laa nak click click nuffnang kat blog orang sangat . But since sekarang ni ada kemudahan internet kat cafe, sementara ada mood nak tulis blog why not kan!? heh

So here, Ive a story bout Nuffnang Premier Screening for Demonic!

Alhamdulillah, rezeki dapat tickets free since I joined satu contest - "the creepiest/scariest moment in my life" . Kena tulis macam short essay 50 words. Senang je contest dia so I decided to write one pada satu malam tu. Actually banyak je creepiest moments tapi I pilih satu moment masa I kat sekolah asrama dulu. Malam tu meremang jugak nak tulis pasal moment tu sebab nya it is true and masa tu pukul 3 pagi :'p memang tak ah nak tulis pasal tu. Then I ended up tulis keesokan pagi nya supaya less meremang bulu roma . Pastu I got the tickets waahh hahaha

nama pun benda free, haruslah pergi :3 *typical Malaysian angats*

             Oh here is my not so review, sebab taknak lah jadi spoiler untuk sesapa yang nak tengok movie ni kann..

Its a James Wan punya movie (alaa orang Malaysia tu ~ Sarawakian if I am not mistaken.)
The movie is good, storyline dia okay and I prefer if ada sambungan.. probably ada kot sambungan dia nanti. Oh and for those yang penakut ke apa... yguys still can watch it! sebab nya dia tak banyak adengan yang buat korang sakit jantung sekejap ke apa :D

Its about 6 students yang nak buat ritual kat satu rumah yang dah pun macam haunted. Then ada sorang detective nak settle kan the probs andd...... all the way dalam cerita tu its more like a story yang diceritakan. So its interesting and not BORING. thats what I want. For me spongebob the movie yang out of the water tu was boring :/  . But Demonic is not.

Cukup sampai sini je kot short review from me. sebab nya the rest yguys kenalah tengok sendiri! hahaha baru ler rasa thrill dia :*

and yes! thanks to nuffnang for this experience :'D for a first timer dapat ticket free, I am really happy *harsee (gelak tahpape)



     So apa lagi, rajin rajin lah join contest Nuffnang sebab nya its easy to join and easy to win! haha (easy lah sangat)
ok lah nak click korang punya nuffnang ads sat :*


tchus peepals!






Posted by Nur Farhana

18 March 2015

#Ananasgoodmood tiny giveaway - lucky winners!

Assalammualaikum,




Hello peepals!

Its already 18th of march and its the end of #Ananasgoodmood tiny giveaway :'0

The results dah keluar and.........

(drumroll pleasee..............)


The first winner for the Mistery gift is,

the lucky number 4 :) by Jjajja's Journey.



and the 2 RM 5 topups winner are,

number 12. Miss Yana (si kaki jalan) 

number 28. Si gila celoteh 


(sila tuntut hadiah by giving your name, address, phone number *for mistery gift*- and your name ,your type of prepaid,and phone number *for topups* ...send dekat my email okehh -farhanafarid14@gmail.com)


As I said the winner kena picked randomly.. and orang orang ini adalah sangat lucky ya for my first tiny giveaway. Congratulations. :*

Oh and congratulations to everyone who participate, kesemua 46 bloggers, because yguys memenangi hati comel saya :') *cliche sangat ayat* haha tapi serious.. never thot that am gonna get such support from youguys. Keep calm and stay blogging okies?

anywhayz,



Posted by Nur Farhana

17 March 2015

Do what we wanna do :)

Assalammualaikum,





Hey there,



Here is a simple topic that I would like to talk about. Today, ada sorang my friend ni pergi tanya

"Kenapa ambik german language punya course eh? dulu kan asasi Tesl, tak rugi ke?"


And I answered her calmly.. "sebab minat"  

Well, at first kan... I do believe minat mainkan peranan penting if kita nak further something for our future contohnya macam belajar. Sebab belajar ni kena ada minat. Tetiba at one point of my life.. everything macam huru hara since I got the minat for certain subjects like biology, physics.. tapi tak boleh perform dalam exam. Then I realize that, minat is no longer a 'mainpoint' untuk diri ini buat something. But semua ni happened di suatu ketika dulu.

Tetiba, bila banyak sangat masalah serta dugaan yang dah dilalui, I started to realize yang minat ni adalah BENAR BENAR penting bila kita nak buat sesuatu. (eh peninglaa kan? kejap minat ni penting, kejap tak penting..hm). Then apa jadi dengan minat kat certain subjects like, Science subject yang I sebut tadi? Dulu masa sekolah menengah dulu I minat gila kot but end up with bad results and buat diri ni rasa down je. Tup tap tup tap.. I took that as a lesson. Mungkin I am no good with science so how about language studies? Maybe I should give a try.

For some people, they think that apakebendanya nak belajar pasal language ni? Cakap hari hari, setakat buat essay, grammar tu semua apadehal en? Itu apa yang dorang fikir. Same as me masa I decided to apply asasi tesl kat uitm dulu. Fikir banyak kali, apa yang akan dibelajar. Ada banyak formula macam maths ke.. ada banyak experiment macam science studies ke... macam macam difikirkan tau.

 And yess, asasi Tesl dah pun berlalu. Results boleh lah atas pagar. Serious talk.. I feel very lucky because I got the chance to join asasi Tesl. Sebab? I managed to learn new things, a lil bit detail pasal english and obviously dapat improve english. Pastu I apply for Linguistic in German for degree. And here, I would like to tell you guys yang it is not a waste at all. InsyaAllah.
Learning german is tough, tougher if you dont know english well. (since lecturer pun orang german, naya wei if tak paham dorang cakap apa). So kita boleh nampak relation nya di situ. Ambik asasi Tesl then apply german course for degree is not a waste of time at all. Semua ada saling berkait.  can use english yang dipelajari masa asasi to make it easier for me to learn german language :)

I know this topic is might be hard for some of you to understand.. but here is just the answer of why do I take german course and not Tesl. (cewah padahal muet dapat band 3, so tak ambik tesl. one of the reason jugak sebab malas nak repeat muet.) Sama jugak dengan menulis blog ni. Orang cakap apa benda nya nak buat kat blog ni, mengadap bebel bebel sorang sorang, macam ler ada orang nak baca. Tapi kalau kita dah minat tu, why not polish more kan? kurang lebih dapat improve diri and yess, it is benificial for our future.

In a nutshell,
just do what you wanna do, as long as it is a good thing and we never give up.


sorry for a very very very dull post/entry. Here, I give you some colours to look at. Have a bright day!







Posted by Nur Farhana

Update : #Ananasgoodmood tiny giveaway :D

Assalammualaikum,

Hallo Alle!


A short post for tonight everyone! its 17th of March already :0 Cepat sungguh 10 days berlalu. And the main pont here is, nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga to everyone yang participate dalam tiny giveaway ni. Only Allah knows how I feel and appreciate each one of you yang support! I never thot of having such a great groups of bloggers yang macam ni! weeee yguys are awesome! (claps)


Just to remind yguys, harini last for yguys IF, if laa ada sesapa lagi yang nak join tiny giveaway ni :D Oh and good luck to everyone too! If nak check nama yguys boleh click kat tags #Ananasgoodmood tu untuk check name list. and if nak blogwalking, search for great blogs tambah kenalan pun apa salah nya visit visit en? harse * (gelak tahpape).





Baiklah, ini sahaja for tonight. Have a great day ahead and good luck happy peepals! ;)







Posted by Nur Farhana

16 March 2015

Beli buku guna voucher 1 Malaysia,

Assalammualaikum,



Hello guys,




I am actually tgh dalam class waiting for my lect. Its the first class of the week :0 and by this week starts means dah one month dah hadap lecture :') Alhamdulillah.. And good luck to me since week 5, which is next week, dah mula exam and test 1 . Hmm . And biasalag masing masing pun dah start busy, clickers nuffnang pun dah berkurang termasuk lah diri ini haha .. Dah tak sempat sangat nak ngadap lappy click nuffnang orang. Sorry rakan rakan ku ! Sobs*


Okay lah mari focus pada topic.
Last week, I spend all of my voucher by buying books. At first I thought that boleh beli stationary 10% macamtu but not anymore. The rules have changed . Kat MPH boleh beli bahan bacaan sahaja. Sedih wehh. Kengkonon nak beli buku nota cantik cantik pun kenot bcuz that considered as stationary. So , Diri ini dengan baik hatinya belanja adik dan rakan untuk beli buku. And these are what I bought :*



Tak dapat buku nota cantik, dapat buku cerita cantik pun jadi lah. 


Well, beli buku je dapat .. I believe thats a good thing! Both of the books are very good trust me. Maybe if I ter rajin.. Ter rajin la tapi, buat review for both books ke haaa kan. Oh pastu ye lah if guna duit belanja harian.. Nak ke kita spend duit kita selalu untuk beli buku kan? Paling paling pun spend untuk makan sedap, beli baju and so on. Haha atleast dapat la juga beli buku buku sikit dengan duit BB1M ni. Erm kalau dapat lebih best jugak ni :p 

Eh kbye hahaha

15 March 2015

Contest: Hijab, Lets wear it right :)


Assalammualaikum,





Hey everyone.. here is a contest, well for me its quite interesting :)
Sebabnya apa? sebab contest dia bermotif, (contest apa yang takda motif? lol)
But this one is different! Jarang orang buat contest pasal benda benda yang useful macamni. or ada je kot orang buat.. and I am new and I dont know sapoi yang buat lagi selain ni :')

http://sweethotlovers.blogspot.com/



Syarat syarat dia simple je, cuma part nak follow blog,like facebook and follow insta orang yang sponsor tu je yguys  kena rajin sikit :p I am one of orang yang sponsor hadiah for this contest! Tak seberapa pun shawl nya but, am gonna give away some shawls ,yayy. Harap semua boleh take part , cuz I did join follow syarat bagai apa semua :'D Oh and there are 80 something prizes to win. Banyak en.. orang nak bagi hahaa apa lagi. meh cuba sikit.




Mengapa pilih untuk berhijab?


I started to wear hijab/tudung ni since darjah lima dulu. Tapi tu pun macam on off lagi en. Then masa darjah 6 dah mula pakai bebetul, like bila keluar rumah even pergi pasar pun rajin sarung tudung. Mungkin I was a bit 'kasar' masa kecik dulu and I dont prefer to wear sleeveless or sexy outfit cemtu :p So lama lama fikir.. daripada pakai longsleeves and a bit loose bajunya, baik pakai tudung terus? yedok? Alang alang satu tuntutan wajib dalam Islam untuk menutup aurat tu dapat diselesaikan. Hahaha oklah.. soalannya mengapa pilih untuk berhijab tapi jawapan dia essay ringkasan. erm..


Pesanan untuk muslimah agar memakai pakaian mengikut syariat.


Ok , sesungguhnya saya bukan lah orang yang layak untuk bagi pesanan sedangkan me myself pun banyak lagi cacat cela dari segi konsep Islam tu sendiri. Kadang kadang sebab nak nampak cantik, kita berusaha untuk bagi orang pandang kita, kita ikut trend yang mungkin tak berapa sesuai untuk dilihat masyarakat kita (sorry if my words macam a lil bit skema :') ). Tapi tu semua atas pilihan kita sendiri right? Untuk jadi lebih baik, itu pun dah yang terbaik. For me, the starter for you to wear hijab nicely is by covering our chest. Like obviously it is the easiest thing to do! Oh and I did and kalau yang belum cuba, cuba lerr.. trust me.. you will feel much more comfortable and by being comfort, life could be happier. InsyaAllah. Benda baik kita patut teruskan right? and trust me you will look good by doing that, too. Lebih manis lebih sejuk mata memandang :*



Ok lah.. cukup saja sampai sini , semoga kita semua dapat menjadi lebih baik dan banyak melakukan banyak lgi perkara ke arah kebaikan. InsyaAllah .hmmm

ok throwback sikit masa kursus kawin haritu, simple je ha dress up nya pun (with kak dila : belah kanan)




Apa apa pun,thanks for reading guys!





Posted by Nur Farhana

14 March 2015

My precious moment #HanaYuri

Assalammualaikum,




Hello everyone!



It has been such a busy day for me harini. Bukan busy buat apa pun , but busy meluangkan masa dengan orang orang tersayang :'p

Yesterday ada post pasal helium balloon kan? haaa harini I am gonna show some more pics with the balloons and whats the purpose I beli belon. Oh yes, and the kedai yang I beli tu kat The Awesomepartyshop in Gamuda Walk, Kota Kemuning, Shah Alam :D
Actually saja saja je beli belon haa sebab nak bid farewell kat my bestgirlfriend, dia pergi fly Jepun sana nuh nak belajar. Lepas ni another 4 years lah baru jumpa , InsyaAllah. (tp hope balik lah ya Malaysia time cuti lama ke. hihi). Most of the gambo yang akan di tepek kat entry ni adalah gambar gambar saya and dia and adik comel saya (tugas dia jadi photographer) heheh.

Gambar acah acah sikit. erm..tapi ni candid real punya hihi


Yang tudung merah tu, meet my bestfriend :) Khairunnisa Yurina.



okay baru comment pasal belon. cantik kan helium balloon kalau nak guna time photoshoot! and dengan natural lighting from sunlight :'D cahaya silau pun silau lah asal kan gambar cantik. ihiks


and gambar ni balloons nampak sangat meriah seperti tuan tuannya yang tampak ceria ^^ (eei ayat tak boleh bla k.)


tadi kitorang Lunch kat kedai nama Savaro Restaurant, kat Setia City Mall. First timer kat kedai ni, but worth it! and affordable :D apa lagi, if datang sini cuba kayzz.



ni foods dia, makan tiga orang dengan air sedap (tak tipu) and desert pulut mangga. RM 55.00 . kedai cantik and cozy. OK WORTH IT KAN? (pastu tengah promo, kitorang dapat free bubur kacang :') 
and ni adik tercinta serta belon. :D thanks for being my awesome photographer tak berbayar :'p

Bukan senang kan nak tengok Frauananas post gambo bebanyak cemni right? hahaha okay lah. Hope you guys boleh dapat inspiration untuk photoshoot ala ala pengantin or bestfriend goals (perasan) macam Iolls okies?! makesure kat padang lapang and restoran cantik dan tak harga merepeks. (jimat bajet)



Cukup sampai di sini sahaja :D Danke alle!



tschus!




Posted by Nur Farhana

13 March 2015

CPUV campaign #Nuffnang 3

Assalammualaikum,





hello fellow peepals !




Ya Allah, sorry sangat sebab nampak macam berderet post pasal cpuv nuffnang ni, tapi sementara ada masa nak post ni lah rasa boleh ucapkan berbanyak banyak banyak terima kasih to all of you and nuffnang. Alhamdulillah lagi dua ads menenggek kat cpuv tu haa. I pray for you guys bahawa yguys pun sama ditenggekkan ads ads kat cpuv memasing. InsyaAllah,

ads kali ni pasal


1. Physioge; - Ready for Any...
2. Digi live

dah ada dua digi punya ads, quite interesting cuz I am one of the digi user ;)  oh and physiogel tu, if yguys nak tau it has something to do with our skin. More likely, it protects us from anythig! such as cuaca panas terik yang tetiba berkepam hujan (like now), bila kulit kering bila kita sejuk sangat if stay dalam aircond and so on. (cerewet sangat kulit kita ni kan :') panas tak boleh sejuk tak boleh). So! basically Physiogel is the answer :D sangat sesuai dengan tagline dia "Ready for anything".

promote sikit blog ni : Eshterxie :)
becuz she did a review on this product!



Baiklah,
Lets support these ads okay! and hey lovely bloggers sekalian, akan ku rajinkan diri and click kat yguys pnya ads juga :'D thanks again!


Posted by Nur Farhana

Helium Balloons!

Assalammualaikum,





Hey everyone :D




Im home~ haha k. After three weeks tak balik rumah, now baru nak balik. Ya Allah baru je rasa start second semester haritu and now its almost a month dah. Phew, another two weeks dah test bagai dah. Belajar pun macam apa lagi now then nak test 1 dah adehh.. why is this happening.



oooooook . cut it short now.
I just wanna share with you guys about the helium balloons yang for me it is so prettayh and ala ala tumblr! haha.

Ive been searching for cheap helium balloons selama ni, and selalu dengar ada jual kat Balloon Buzz, seksyen 9 , Shah Alam. Satu hal pulak nak ke sana. And now! Ive found a shop :D yayy! lepas ni boleh lah selalu beli Balloon kat "Awesome Party Shop".
Harga sebijik - seurat - satu helium balloons (normal) price dia RM 4.50
ok la kan? sebab nya haritu ada search kat insta shop and siap pm dia lagi, dia jual bouquet helium balloons cemtu ada like 6/7 balloons, price about RM70. LIKE WHUTTTAA? katanya sebab quality bagus. Latex balloons if I am not mistaken. haha tapi I would like to have a simple one, simple colours (pastel ke~ hehe)  and asalkan boleh terbang. yedok?

So, the kedai is located in Gamuda Walk, Kota Kemuning, Shah Alam. Senang pun senang and I saw some more awesome party packs and stuffs. Tomorrow nak ke sana balik, nak beli balloons for farewell mini party with my best girl friend :') (more pictures are coming tommorrow - gambar dengan belon :p)


ok ni model belon kita, my lil brother.. Iddeen. warna belon haruslah sedondon dengan baju.


So if sapa sapa tak tau nak beli helium balloons kat shah alam ni, boleh la datang Gamuda Walk. And pergi kat third level, I think so.. ke kat 4th level. erm..  :'p haha.





Posted by Nur Farhana

12 March 2015

About me :)

Assalammualaikum,



its just a picture of me and my *uninterested to take picture face of cat*, Elsa


For those yang tak mengenali diri ni, here is some facts about me that sukahati yguys lah nak ambik tahu ke tak.
 :p

I was born in 1995, and a second child out of 7.
Now I am studying in UPM, Serdang.
Talkative, and in this beautiful blog life, I prefer to read entries with qualities and full of tips, or useful ideas. (haaa so apa lagi, post ler entry yang worth it for me to read :') )
And I believe, everyone can chase their dream.. with efforts.










Posted by Nur Farhana

CPUV Campaign #Nuffnang 2

Assalammualaikum,

 Hai again guys.




Tadi lepas post satu entry.. baru sat blogwalking baca entry orang lain, and click click nuffnang diorang. Then I dont know why is my tangan so gatal pergi bukak Nuffnang padahal baru check siang tadi hahaha. Suprisingly and Alhamdulillah.. dapat satu lagi ads from cpuv campaign nuffnang :)

I couldnt say more but am really appreciate it. Thank you Nuffnang and thanks wahai rakan rakan seperjuangan blog ku sekalian hehe


And......... the ads is brought from "Sensodyne Campaign" ! Oh and ads tu starts from today. Bila tah haritu ada nampak cik epal pegang giant punya kotak ubat gigi sensodyne. I believe it is from the same campaign. kan?


So lets support this campaign okay :* and thanks again and again to you guys!





Posted by Nur Farhana

My Melody #2

Assalammualaikum,



Hey guys! Im so bored now and baru habis karaoke-ed few "good old time songs" that I think yguys shoud hear em too! (karoke thru youtube je)

One of it is by 'The Academy is..." . Have any of you heard of this band?
the title of the songs is 'about a girl'
Lagu dia fun and I like the singers' voice. Ada orang cakap dia macam gay laa, keding laa.. but who cares :p he produced good music here anyway. Bebudak zaman zaman sekarang dah kureng dah kot layan lagu lagu macam ni.. cuz me myself pun terlayan sama One D, 5sos and so on tu :3
But never forget this. ~ About a girl (by The Academy is..)
ok kalau suka cakap yayy! kalau tak suka korang simpan dalam hati  ok :p


Another song is by Demi Lovato. Siapa je tak kenal demi kan? Lately ni lagu dia semua like terribly awesome but suits with her now. I mean dia yang dewasa. The song that I am gonna tell youguys is an old song juga, sebab it has existed few years ago (masa demi teenagers lagi) . The song is "Thats how you know". For those yang layan movie 'Enchanted-Disney' yang amy adams act fairytales tu ; yep, this song is the ost for the movie. Tapi in a rock-er version.



Rock ke tak rock ke, the lyrics tu yang attract me to love the song. So if you guys check this song out, make sure hayati ok, Lebih lebih lagi yang tengah kena friend zone dengan kawan lelaki ke :') stay strong and love the song okay! hahaha

Oh and a #fact here , Demi Lovato's best celebrity crush is the singer of "The Academy is.. band" .What I can say here is, no wonder both of em are awesome bcuz demi is a big fan of that guy and..(get the point?) erm, okay I had enough to merapu.
well the picture pun gambo lama. :p


Tu je for this entry :)




Posted by Nur Farhana

11 March 2015

Learn Deustch with Nana ! #3

Assalammualaikum,



Hallo alle? Wie geht es dir? (hello everyone! how are you?)



Hehe so how are you doin peepals sekalian :p
Pejam celik pejam celik dah third segment dah haa "Learn Deustch with Nana" :*

So harini nak belajar apa pulak? Kita belajar colours nak? hehe Learn the basic colours je dulu sebab colour macam turqoise ke maroon ke tu semua I also dont know mehh :') If nak tau those colours in deustch, boleh google okies !


Lets!

Colour auf deustch ist Farben :)

Blau - Blue

Grün - Green

Rot - Red

Gelb - Yellow

Braun - Brown

Lila - Purple

Rosa - Pink

Weiß - White

Shwarz - Black

Grau - Grey

Silver - Silver

Gold - Gold

Orange (o - rang - ge) - Orange

Dunkel Farben - Dark Colour

Hell Farben - Light Colour


oh how to pronounce them auf Deustch? Last time I did cakap yang bahasa german ni baku. So just sebut dia macam bahasa melayu je. haaa . For example, yang orange tu macam confused sikit sebab nya ejaan sama je dengan english en? cara sebut dia O - RANG (macam kita sebut orang, ) GE (macam sebut GEmuk) . faham? haaa bagus :D Also, Lila steht mir gut. Was stehst du? (so, purple suits me well. Which colour that suits you?)

Cuba jawab dalam bahasa german, colour apa yang suits dengan youguys! hehe answer dalam comment box okay :3

Happy learning guys
have a  Day


Posted by Nur Farhana

10 March 2015

CPUV campaign #Nuffnang

Assalammualaikum,



Hello everyone :)


Di siang yang mulia ni, ku panjatkan syukur atas illahi, for His blessings.
 Alhamdulillah,

Ok cemni cerita dia.. Ive read from some bloggers bout cpuv campaign and stuffs. and.. the results is I dont understand :') *sobs

But from what I observed, if ada rezeki dapat cpuv tu.. then most of em post satu entry pasal ia and say thanks to everyone for clicking!
So thats what am I gonna do.


From apa yang I faham kat sini , ada dua ads yang ongoing. ok. and probably it comes from your help. ofcourse lah kan? and The ads are about....

1. Digi project byte. Obviously yang ads colour kuning kuning tulis digi tu ada kat nuffnang box dekat page memasing.. so if youguys nampak, rajin rajin lah click. (terharu lagi sebab I know yguys memang rajin click. like me :') )

2. Brighter Smile, Better Co.. . I dont know what is this about nanti am gonna find out apakebenda nya kah ini. But Im pretty sure it has something to do with gigi. ye dok? yguys rasa apa?  Hihi if ads ni berlegar dalam blog juga dipersilakan click. :*


Maceh kawan kawan sekalian :'D yang sudi jenguk, baca, and click ads nuffnang kat blog frauananas ni. I really hope this blog thingy could bring all of us to the higher level, InsyaAllah.
Apa apa pun kita semua shudnt stop beri info,sharing stories for everyone diluar sana and termasuk lah diri sendiri. Semoga bermanfaat.
Oh plus, buat entry, follow blog orang lain bukan sekadar join giveaway or nak tambah follower saja.. but to take lessons from others and yeah to communicate on each other! we communicate what kann? orang sini comment orang sana, orang sana comment orang sini. Tak ke tu make friends namanya? That is what we call bonding (haa gituu)

Okay cukup sahaja bebelan untuk entry ni,


 Tchus alle!







Posted by Nur Farhana