1 March 2015

Tips menjual barang guna online #1

Assalammualaikum,



hello everyone :)

Okay, from the title pun kita dah tau what am I gonna write about kan. Lagi semangat why I chose that topic ofcourse lah sebab mempunyai pengalaman.. So bila ada pengalaman sendiri, jadi yakin sikit lah nak bagi yguys sedikit tips yang mana tau boleh membantu. kan?

Intro sikit- I started to business online (by using instagram) masa 2 years ago rasanya. Where I sell preloved items sebab nya banyak sangat baju yang dah rasa taknak pakai tapi material still elok, even some were like.. new! and lepas tu, start buat pavlova shop online, jual casing and powerbank, and nobake cheesecake shop online. Why do I sell em?  Sebab nya nak mengisi masa lapang masa tengah cuti sem, or macam last time.. masa tengah tunggu nak masuk uni after spm. So sambil menternak lemak kat rumah, boleh la tambah pocket money. Takda la poghabeh bogheh jo. :p

Gambar lama :'p ni je yang mampu.. Alhamdulillah, jualan berjalan dengan lancar! Now dah stop hehe


cut it short- shall we?


Okay! for the tips :

Menjual preloved item


1. Kalau jual  preloved item ni senang. Sebab nya barang readystock cuma nya... jual lah barang yang material nya still elok and bukan yang dah lusuh macam pakai beratus kali. Kita nak menjual barang baik.. sama juga macam memberi/mensedekah.. kenalah barang yang elok :*

2. Price kena pandai bagi.. mestilah kena murah than the actual price :') cuz sometimes I saw some of em yang jual like dekat dekat gila dengan actual price. kalau actual price tu rm 20 takpa lah juga.. buatnya yang rm 50?  Tapi ni pun depends lah, mana tau baru pakai sekali kan? So makesure yguys inform how the item punya condition dekat caption so that customer tak tertanya tanya.

3. Part nak snap item punya gambar ni sangat mainkan peranan okay? Kalau contoh item tu ada lah baju... if dia ronyok berkedut.. rajin lah gosok sikit :p nanti karang customer tengok macam nak lunyai baju nya :'D haha daripada excited nak beli terus tak jadi. hmmm

4. Oh and background if nak snap the gambar pulak I would suggest for yguys untuk guna plain background contoh nya, white and light/pastel colours. Baru lah baju tu pops out! ye la cuba if yguys guna checkered punya background dinding or dinding berbunga bunga.. nak jual baju/preloved items ke nak jual dinding kak?  renung renungkan lah~ hahaha

5. Dari segi contact nak bagi kat customer, yguys juga boleh letak medium contact yang nak digunakan dekat caption, so that senang lah customer nak contack chuols nak beli barang. haha bukan apa sometimes ada orang jenis letak kat bio, so buat si customer tercari cari. So nak memudahkan, selalu lah copy caption korang yang panjang berjela tu.. and just paste kat every picture of preloved items kat insta tu. Just edit edit je caption dia apa yang patut.

6. Dari segi commitment, ni penting! Kalau nak orang beli, kena rajin update. Tell the customers apa barang yang still ada or ada yang dah sold ke. Takda la customer frust bila tanya, eh dah kena jual dahh.. hahaha sedih je. And time untuk melayan customer yguys boleh letak limit like from pukul berapa till pukul berapa. So ada hak if yguys tak layan dorang if diorang whatsapp ke apa. Pandai pandai lah agihkan masa :)

7. Manakala communication dengan customer harus lah mesra ~ tapi kalau customer pun boh layan whatsapp macam nak taknak je.. takpa keep letak smiley emoji so that dia takda lah emo dengan kita ke apa. sometimes without emoji, intonation ayat tu boleh jadi salah. haa so becareful.


8. Bab bab nak ngepost ke orang tu harus lah pantas! and jangan malas malas. Orang order harini, korang post esok, alaa lagi pun postage berbayar. so jangan kedekut sangat :3 apa apa pun usaha tangga kejayaan. ye dok?










Posted by Nur Farhana

1 comment:

  1. nice sharing
    http://cercitertashaqisha.blogspot.com/2015/03/lawatan-amal-kebajikan.html

    ReplyDelete