21 March 2015

Learn Deustch with Nana ! #4

Assalammualaikum,





Halo alle! guten tag :*




Okay harini cembiasa kita mulakan dengan segment saya yang ke empat bagi entry "Learn Deustch with Nana !" .


ok. So haritu dah belajar pasal numbers, colours, greetings apa semua anddd today we gonna learn some fruits in german :D
So if youguys nak kengkonon cakap "saya suka makan buah .... " dalam bahasa german, boleh la try simple words yang I tunjuk ni. lets start!



 Apple - das Apfel 

Banana - die Banane

Orange - die Orange

Pear - die Birnen

Watermelon - die Wassermelone

Strawberry - die Erdbeere 

Lemon - die Zitrone

Corn - der Mais

Pineapple - die Ananas

Grape - die Trauben


okay lah rakan rakan sekalian. Cukup aje buah buah ni. semua ni pun belum tentu boleh buat yguys ingat kan? if macam tak sure dengan pronunciation.. boleh comment kat box sana.. I will try to help hehehehe :3





yayyy gambar buah sikit! . erm terliur pulak nak makan strawberry memalam cemni :')



tschus!

Posted by Nur Farhana

14 comments:

  1. guten tag cik nanas(i'm sorry for keep calling you cik nanas..hehehe)

    hari ni rasa nak makan ichigo.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ichigo tu apa kak ! hehehe takpa cik nanas pun saya okay je >.<

      Delete
    2. waaahh ichigo tu strawberry ya :D baru tauuu

      Delete
  2. Replies
    1. hahaha semangat je bang bang guna banane xp

      Delete
  3. wahhhh..bunyi cute plak buah nanas di translate ke bahasa jerman..ananas.....wakwakwak...cuteeeee..lol....
    nak belajar bahasa koreaaaa..ehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cute kan!! Bahasa korea senang nak belajar cuma part nak tulis tu yang leceh haa.. :(

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang banane tu kiut la. hehehe . ba ba ba,ba ba na ne . (lagu minion, kekeke)

      Delete
    2. Kemain lg amelia nyanyi😂cara awak type buat akak pun ternyanyo..adehh hahaha awak ni mesti cute mcm minions kan?

      Delete
  5. Mcm mana nak sebut die? Adakah sama sebutan 'die' bhasa inggeris? :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebutan dia, directly macam ejaan. Sangat baku, contoh nye 'apfel' ap - sebutan macam APa , and fel - sebutan macam waFEL. Hehe harap awak boleh faham :*

      Delete