10 August 2017

4 Things - My life with Braces

Assalammualaikum,

Hye everyone!




I am not sure whether I dah share ke belum pasal my braces dengan you guys. But for those yang sudi membaca blog ni, ofcourse tahu yang I am wearing braces right now.

For those yang nak tahu, I wear braces dah nak setahun macam tu and I buat dekat Klinik Pergigian Aina dekat Kajang, Waze je confirm jumpa. Bukan nak promote ke apa but I like the clinic and the price is affordable. Very okay.

Oh the main point I write this post bukan nak cakap tu.. But nak focus kan 4 things that changed myself since I wear braces.

4 Things

1. I brush my teeth every night.

Okay laa memang everyone wajib gosok gigi memalam pun kan.. but to be honest, I skipped sometimes. Hahaha but I did not since I wear braces. Well thats one of the things that changes me to be better!


2. I FLOSS

One thing I do not like about floss is because, for those yang jarang buat.. mesti akan berdarah la gusi sebab kita floss celah celah tu kann. But since dah pakai braces.. kena la iols merajinkan diri untuk floss gigi. And guess what. I like it cuz whenever I floss.. gigi sumpah rasa macam bersih and bebas bakteria !


3. I eat less.

Mesti korang rasa best kan dengar statement, Pakai braces, susah nak makan, and poof youre kurus sebab makan sikit. Well why do I say that because, whenever I eat (especially nasi) it will stuck celah celah bracket and wire braces ni. Kalau makan kat rumah tak kisah la nak tgok gigi ke and use toothpick ke apa kan..  But for me, to pull out the nasi/ lauk yang lekat dekat gigi tu saangat leceh. Hence, the less eating. :)


4. Bracket Elastic Rubber band.


Most 'complicated' things during wearing braces adalah untuk pilih warna Rubber band every single time appoinment. Colours are not that banyak, I ve tried selang seli , atas bawah lain, same colour je semua. And I tell you what.. choosing colour for your braces is the bestest ever! Its like youre new person every month. Haha



So thats all for this post. It is such a simple entry.. but here! My happy faces with my braces on :)
Always remember, take care of your teeth especially for those who are wearing braces








Posted by Nur Farhana

3 August 2017

DYXY Cosmetics Review

Assalammualaikum,


happy august everyone!
Lama dah tak menulis dalam ni.. and as usual, I always write whenever I feel like I want to share something with yguys semua.

Pernah dengar DYXY Cosmetics tak?
For those yang dah pernah dengar and pernah cuba mesti tau how good is the product kan?

Okay untuk yang tak tahu..

Dyxy ni adalah local malaysian brand,
Basically produk kecantikan.. cuma dia more to makeups. Bukan kepada facewash ke apa..

I actually baru guna DYXY ni .. dah nak almost three weeks. And the results agak suprising laa cuz it suits me well!
Selama ni pakai sephora punya compact powder foundation..
but seems my face agak dry.. tu yang cuba Dyxy pulak.
Sebab dapat tahu yang Dyxy ni dia cream foundation.

Ni laa rupa Dyxy tersebut. heheh

Foundation Brush

Green tea face mist

DYXY BC Cream Foundation

Kebaikan product ni ofcourse laa mentutup cacat celaa yang ada kat muka tu.. But what I like about it is bila apply je kat muka, muka jadi lembut. And tak kering dah macam dulu.

Even after cuci muka pun.. dia macam repair muka sekali :'D (me iz so happy)

Facemist pulak memang fuction untuk kecut kan jerawat and very refreshing!








This is how I look when I apply Dyxy BC Cream. I know. I look so happy.. hahaha btw nak suruh tengok kulit muka sebenarnya :'p

I like how it looks natural on my face.

Puas hati sangat beli barang suits with the price jugak :*
Nak cantik punya pasal kan..

Btw , if you guys berminat nak beli.. or nak tahu lebih pasal DYXY Cosmetics.. boleh whatsapp Iolss kay! Cuz I am the authorized dropshipper for this product.

InsyaAllah, usaha nak mencantikkan diri sendiri.. nak juga tolong yang lain so that everyone can look presentable no matter where they go


Here is my number, whatsapp : 016- 601 5585 - nana  :)
p/s : InsyaAllah I will make a Dyxy 'How to use' Video ! stay tuned okay

***LATEST UPDATE***

I MADE THE VIDEO :*



Posted by Nur Farhana

11 July 2017

Aidilfitri 2017


Assalammualaikum,



Haa so this is the time yang iols boleh share sikit gambar tudung raya and baju raya masa first day aritu. hehehe

Tahun ni baju raya beli sepasang and tudung raya pun satu je.. second day third day fourth day semua recycle je apadehal :D

Untuk previous entries pasal tudung and baju raya iols, yguys boleh click dekat bawah ni kay




and as I said before nak tunjuk ootd raya , so here are some ! me and some of my sibs and cousin masa first day raya .

my Ameera Zaini Hijab.. hehe

I love this photo.. kbye

with my lovely cousie mira <3

with Zharif, my lil bro 

with my only sissy, my brother zharif and my elder brother Shamin.


Purple sangatzz. Ahahaha anyway it was a very happy raya day 1 and if its not too late,

I would like to wish to everyone, SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN :*

tchuss!

Posted by Nur Farhana

10 July 2017

Nat C 1000, my fav Vitamin C

Assalammualaikum,



Hye everyone,
actually dah lama terfikir nak share with you guys pasal vitamin C yang I dah consume for 1 year something dah.

Cerita dia camni,
before this, I jenis muka kering and oily, so jerawat senang keluar. Dah cuba minum banyak air and consumed several products, mcm collagen bagai.
Plus, I got bowel problems, macam payah sikit nak buang air (lewls).
So bila makan product yang collagen tu.. it works like for several months (nak dekat setahun jugak.. pastu lama lama mcm takda effect dah. Besides, product tu pricey laa jugak.

Thus, I chose to stop anyway sebab nak pikirkan cara cemana nak kurangkan jerawat and especially parut jerawat yang takes time lama gila nak hilang ni.
Jadinya iols pun pegi laa pharmacy ..
Watsons tak silap, it was last year.. where I started to search for vitamin C yang memang elok for hilang parut kat kulit lebih lebih lagi kat bahagian muka.

Memula ingat nak beli Blackmores. Tapi teringat dulu penah je ibu bagi sebotol.. tapi pun macam takda effect sangat for me :') Cedih ngats.
Till this one aunty, pekerja watson ni (tapi tengok dia macam pharmasist watsons tu je), came to me and tanya "Yes Miss, you cari apa?"

Memula iols macam kengkonon tak perlukan bantuan laa.. tapi since she asked me oredi saya pun jawab la "I ni nak cari any ubat yang boleh hilangkan parut jerawat :) .."

And laju je dia pi bawak kat tempat macam gel gel sapu "Mederma" "Bio Oil" macamtu and seangkatan dengannya. Masa tu memang well known jugak dengan ubat ubat tu sebab some of my friends ada guna tapi takes time macam years baru boleh hilang parut.
Masatu lama jugak laa memikir... takda ke ubat lain selain ni... sebab kengkonon nak something yang more effective (acah sangat) *in other words.. something diff than what others consume. bhahaha*

Then the aunty said.. "ubat ubat sapu ni expensive and takes time lama laa nak hilang parut you.. why not just buy Vitamin C and clean dalaman you.. so that outside pun boleh clean sama" , Me myself pun angguk angguk je laa cuz what she said memang betul pun.. I think one of the reason my kulit kering tu pun related dengan bowel problem yang I ada tu.

Then she took laa satu Vitamin C ni.. seperti gambar di bawah and showed it to me. She explained to me yang Vitamin C ni macam normal supplements ala ala blackmores cemtu (rasa dia tawar je.. tak pernah lagi kemam, selalu telan je).. but she emphasized kan yang dia bagus untuk parut. Not just for kulit muka.. but satu badan.



So the price is around RM 85 something.. tak ingat sangat sebab last year beli nya :p but around that price laa. Ada 150 tablets so kalau calculate , sehari satu tablet, sebotol boleh tahan dalam 5 months.

For me yang dah 'ter' consume supplements yang agak pricey sebelum tu.. for RM 80 plus plus (5 months) adalah sangat berbaloi! am I right?
Jadinya saya pun beli ....

Hasilnya, memang berkesan lah for me. Muka dah tak kering and jerawat pun less dari sebelum ni.. Most important is, jerawat cepat betul kecut and kering and poof boleh hilang parutnya. Sometimes dalam masa seminggu boleh hilang parut.
Not only my muka.. but I realized parut kaki melecet sebab kasut pun dah hilang (yay!) sebab dulu masa zaman sekolah selalu melecet kaki.. sekarang alhamdulillah tak dah.

So just imagine laa parut tu parut lama kot but still macam fading. Alhamdulillah I found this Vitamin C Nat C1000.

Tapi makan Vitamin C ni kenala consistent.. tak consistent acano nak menjadi betul tak?
I am quite happy la sebab that Aunty macam bagi advice berguna. and yep .. still consuming this and takde side effect pape so far. :*

p/s : FYI, this is not a paid review :'D 
I wrote this cuz this is one of my fav products, cari laa dekat Watsons or any other pharmacy.. price pun about je semua. (yang dalam gambar tu my second bottle.. alhamdulillah hihi)


thats all,
Tchuss!


Posted by Nur Farhana