25 June 2016

a lil bit of free-ness


Assalammualaikum,




yeah finally semester 4 has come to an end. Dah habis dah pun and I feel saaaangat lah lega. But, 3 months of cuti is not easy bruhh. I really need plans to make em productive.

anyway, doakan keputusan exam kali ni dapat dicapai dengan cemerlang gemilang terbilang. InsyaAllah.

Oh this is so random. Its late at night, and I am gonna merapu a lot but thanks for reading guys.
So what should I do during this very long lovely holiday?

1. I should learn how to cook
2. I should bake and start selling my kuih and pavlovas (insyaAllah)
3. I should think of something for business
4. I should think of writing recipe in this blog! 😍
5. I should write more about any interesting things that give benefits to all of us :D


told ya its gonna be super merapu ! but hey! it makes sense. All im gonna do is something yang will pay back my hardwork. Asalkan isi masa dengan baik. aminnn.

okay nak sleep. hehe lama dah tak dpt sleep dengan minda yang tenang.  :p
nanight everyone.

mood : esok nak basuh car! go!


tschus :*






Posted by Nur Farhana

7 June 2016

My Kanken Bag

Assalammualaikum,



Hye everyone!

Kalau sesiapa yang ada perasan, last time when I was in Australia, I was wearing this one green bag. It's a Kanken Bag (Kalau original mahal gila almost RM400). So I tak mampu lagi and bought the murah one :p hehe. Mine is Frost Green. me likey!


But guess what!!? I don't know lah yang ori tu rasa cemana.. but the one that I bought for RM 75 ni pun dah best sangat dah :') so tak  tau la kalau ori punya macamana.

anyway, I love the colour, the material and the size ! Even dia punya batch brand tu pun best je rasa macam velvet punya material.

Oh and my sister bought too earlier than me. Dia beli warna 'Baby Pink' and ada laa sikit different with mine. Mine is better cuz we bought at different Insta shop. And she was a bit menyesal sebab tak jumpa instashop yang I beli Kanken. Sebab dia punya batch brand tu macam plastic sikit.. and jahitan dia berbeza. Mine is kemas lagi..  yeahh I was lucky.

nama ig dia ni : bag.kanken.murah

private but yguys can follow and buy. Tak rugi. trust me :')
incase you guys wanna know, mine is 'Classic'. Bag ni ada juga mini size.. so depends laa nak beli yang mana kan.

here are some photos ~ hehe

this is compartment belah dalam.. beso kan hehe.. boleh isi macam macam


ni before zip..


ni after zip..



ni lepas dah zip and di dirikan :*



ini pulak lepas dipakai dan berjalan jalan . ihiks


okay tu je ! ahahaha bye bye :*


Posted by Nur Farhana

6 June 2016

Tips diet di bulan Ramadhan

Assalammualaikum,




First of all, frauananas nak ambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan and semoga semua orang dapat puasa elok elok, gandakan amalan mulia and stay healthy insyaAllah.

Selain daripada perkara perkara kat atas tu, Iols pun berazam jugak nak diet pada bulan mulia ni.. cuz what? cuz kita di beri peluang untuk take care of our body for 30 days!

Sedar tak sedar, bulan puasa ni bukan lah semata mata untuk waktu berbuka je, but to teach  us people to eat less. I love to eat.. like seriously. Sebab tu badan macam erm.. Tapi impan nak slim tu mestilah ada cuma susah nak maintain sebab seorang yang pemalas.

And... sooo

for this holy month. I did some research and found out beberapa tips untuk diet di bulan Ramadhan sambil kekalkan energy sewaktu puasa.

1. Wajib sahur :')

Its kinda hard for me since puasa pun ada beberapa hari dekat kolej. So ada time yang tak terjaga masa sahur. Masa zaman sekolah dulu ada siren kejut sahur kot.. tu pun payah nak pergi dewan makan sahur. Ahahaha . So ! Farhana! Sahur jangan tak sahur.


2. Eat fruits and veges

Yes.. yang di makan waktu sahur selalunya iols makan ayam goreng/telur/nasi . But from what I read, mostly suruh makan sayur and buah waktu sahur.. and berbuka puasa.


3. Berbuka dengan bersederhana

hahahahha sedarlah wahai diri.. jangan melantak sangat. ada satu words tu cakap, perut seorang muslim ada satu.. perut orang kafir ada tujuh. So! makan lah dengan bersederhana. Ingat lah wahai seorang farhana :')


4. Jog 15-20 mins before berbuka.

Take your time like 50 mins before buka for jog. (mampu ke nak buat ;'p) But it says that cara ni dapat membantu untuk bakar lemak dengan cepat. Siapa yang sanggup, nak sangat kurus, boleh lah buat.

5. Ni yang paling penting.. wajib!  Solat 5 waktu.

Ni pun exercise juga actually. and berdoalah ... supaya kita dapat beristiqomah. Mental dan physically. :D



so farhana ! lets! (semangat kena ada.. buat tak buat tu kita tengok dulu. hehehe)

apa apa pun . Again! Selamat berpuasa semua :*


say no to this!! hahahaha takleh move on lagi dengan gambar kat aussie. huhuks








Posted by Nur Farhana

4 June 2016

Holiday in Perth, Australia

Assalammualaikum,




Hye guys! Haa lama tak nampak eden meng-update blog kann..


To be honest, Ive been very busy lately since terpaksa habiskan lecture week awal sebab pergi ke Perth, for 5 days and all the assignments and presentations pun haruslah di awalkan. Because of that, and untuk mendapat carrymarks yang terbaik, maka Iols pun terpaksa laa pulun habis habisan lalu meninggalkan site frauananas, selama beberapa hari.

And I am not gonna write a lot in this post, but of course I gotta tell you about Perth sedikit sebanyak.

Since pergi holiday this time is actually macam company trip, so we go there 25 orang total. It was really fun sebab ada babies ! ahhaha and we walk and walk and eat a lot. But apa yang sedih is wifi tadok kat hotel ( we got that a lot.. from the australians, tengah holiday kann.. buat apa nak wifi ) :')

Maka excited bila kat restaurant je laa sbb selalu situ je dapat free wifi.
Oh and what I like about this Holiday is the weather! Kalau ambik gambar tak perlu filter cuz the sun and the cold weather is the perfect filter for me that money can't buy. Satgi Iols share gambar tanpa filter. heheh

Plus, tak dijangka laa the weather gonna be like sejukk sebab dalam phone tulis 18-7 degree celcius.. so macam expect 16 degree aircond macam takda laa sejuk sangat. Sekali haa hambek kau .. nasib pakai baju tebal sikit. But when it comes to really sunny, tak payah jaket pun takpa. Its cold and windy but warm at the same time.

Nak tengok gambar tak? hehehe nah, Perth is kinda cool ;D


Kings Park

Cicerellos Fish & Chips restaurant

Freemantle, Perth

War Memorial


Robinsons Ave, Northbridge


San Churros , Hillary



okayy..   thats all nanti saya update lagi :*




Posted by Nur Farhana