2 March 2015

How to be confident?

Assalammualaikum,


Hello everyone, how are you? good? good :)



Well i think the post title might be a lil simple but here is it. From my perspective.


I always believe that people need to be confident in everything. but still kena confident and humble together. Not over confident. Well Ive some friends yang sangat lack of confident sampai sometimes buat diri ini rasa annoyed with them plus am a bit sad. Lagi lagi zaman sekarang ni banyak social networks apa semua where people in the net sangat lah berbeza dengan reality (the outside net world).

They said by taking selfies could boost their confidence up. By making friends in social networks pun sama boleh jadi confident. Yes its true but we need a lot more practice dekat real world ni. And cukup cukup lah rasa diri tu tak mampu berbuat apa apa. Belum cuba belum tahu ye dok? Lack of confidence ni sama je macam low self-esteem. Tak kisah lah if nak low self esteem je tapi if babitkan orang macamana pulak? If you have that attitude jangan lah keep lowing grade of yourself but change. Change in a good way.

So here are some of my opinions.


  • be grateful for what you have. bersyukur boleh meningkatkan keyakinan diri where kita akan rasa orang lain boleh, kita pun boleh. Or ... bukan semua orang boleh buat apa yang kita boleh buat. kan?
  • next, senyum . Bila kita sedih, or muram.. automatically kita punya self esteem pun jadi low. Orang pandang kita pun macam jenis jenis yang tak approachable. Dah yang dok masam tu pasaipa. senyum la sikit baru lah semangat jalani hidup ni. :) ha macam ni.
  • by dress up. pakai lah apa yang yguys selesa. bukan nampak cantik. If nampak cantik but tak comfort tak best. Nanti kita asyik risau kan je apa pulak orang rasa bila tengok kita. Comfort yourself first (dari segi pakaian) then only others. Tapi jangan pergi tibai pakai pelik pelik :p
  • Jangan biar orang tindas kita. Siapa je yang suka ditindas kan? If orang say something harsh on us.. please lah backup diri tu. Tak kisah lah orang tua dari kita or orang muda.. but if dia cakap benda salah..betulkan. Tapi cara nya bukan by potong orang tu cakap. Tunggu orang tu habis bebel then baru bagi pendapat kita. To show our respect to them. Its like, "respect to be respected" ? sort of. juga salah satu cara untuk tingkat kan keyakinan diri.
  • Berbaik baik lah dengan orang sekeliling, kalau gaduh.. cepat cepat settle and berbaik. Bertegur sapa lah on each other. Jangan lah asyik "takda orang nak kawan dengan aku" sedang kan yguys pun if pandang orang buat bodoh.. dengan harapan people will come to you and say "Hye! I nak kawan dengan you!" . Please, keluar lah dari kepompong shomel anda tu :')

Cukup dulu sampai sini. Kenapa I do this? sebab this is really important for us. For our future. Sayangi diri anda~ haha k over.

thats all :*







Posted by Nur Farhana

2 comments:

  1. masa form 3 saya keluar dari kepompong. kekeke. sikit2 lah. but masih malu la nak tegur stranger. rasa mcm awkward je nak start conversation xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha okay lah tu! Slow slow je. Janji tak low self esteem :*

      Delete