2 March 2015

Halatuju lepasan SPM - Apa nak buat lepas dapat result ?

Assalammualaikum,



Hey ho everyone!

click click ngadap lappy skarang!





Haa yang nak dapat result esok tu, jangan cuak cuak sangat be chill okay? :p
Good luck for everyone who took it ok. Ya Allah, kejap je ha bebudak yang dahulunya form 3 when I was in form 5 dah nak dapat result spm pun. How fast the time flies. erm.

Anyway peepals sekalian, I know that many of yguys tahu apa yang nak dilakukan sekian sekian demikian after yguys dapat result spm. But trust me, there were some of em yang tak kena exposed lansung bout this thing (maybe dah kena exposed tapi jenis yang tak cara pebenda kot) so here are some. some je okay! some reminder or like.. what to do after you get the results.

Baiklah,

For those yang capai with flying colours, Alhamdulillah~ you guys deserve em tau after all of the efforts yang korang letak pada diri korang. and for those who did try their best tapi tak capai target.. haip haip tak payah down sangat okay! the world is not gonna end here :p (padahal I was really down masa dapat result dulu. *but I managed to live! okay!*) harse~


  • First thing, for results yang Alhamdulillah banyak dapat A tu.. you guys boleh search for scholarships! jangan tak search for it tau, ada rezeki yguys mana tahu berpeluang kan... nowadays the net is kat hujung jari meh.. semua ada handphone and laptop kat rumah. If takda boleh pergi cc haa kann? So keep update with those scholarships for yang layak dekat laman web tertentu. 


Sini akak (cewah akak tau) ada tolong search kan biasiswa yang mungkin useful untuk chuolls okies.

credts to notamengajarbelajar (claps)



  • Oh then apa lagi? How about upu ? haa so for those yang dah isi upu boleh lah update upu masing masing. Fikir elok elok nak apply apa. Mostly asasi lah kan. Macam akak dulu, I apply matrik masa dekat sekolah.. isi isi borang apa semua. But for asasi I did it for myself. haa and pilihan seterusnya ada juga seperti diploma, politeknik, swasta(no upu for this. boleh search sendiri if ada duit lebih lebih boleh apply :* ) dan macam macam lagi :) Yang tak beli number pin upu tu apa lagi, dont just stop and stare this lappy and go to BSN now to buy em! hahaha due date till 6 April 2015, I guess. beli for lepasan Spm tau.. :) Okay bila dah ada.. boleh la adik adik sekalian sedemikian berbuat demikian mengisi borang upu serupa demikian (ok merapu) harse~
nah link upu bagi yang "ey tak dapat pun search upu kat google! kenapa tak boleh ni!" (hui adik adik, why i can search and you cannot? -.- )

  1. scholarships, checked!
  2. upu, checked!
  3. lagi?  okay important thing lagi.. makesure yguys collect segala hapa benda sijil and stuffs tha you got masa sekolah dulu, and compile em in one special file. Oh and if rajin, yguys boleh juga buat resume. "For what semua ni eh?" . Its gonna be easier masa adik adik nak ke interview nanti :) trust me. (tu baru nak kumpul kumpul sijil.. belum part nak cop cop pengesahan dulu :'D wahaha cedih dan penat bila recall balik )

  • OK GUYS! apa yang penting now is keep update with everything regarding to what are you gonna apply, and what hve you applied. Jangan malas malas.. cuz no one gonna do this for you. Its your future anyway so semangat! Sit back and think well, which one yang suits for you guys and which are not. Tak semesti nya science students tak boleh apply courses yang tak berkaitan dengan science and etc;

Apa apa pun, now all you need to do is tawakal and solat hajat apa semua. jangan cepat putus asa. keep praying okay! Again good luck :D hope this would help!






crdts entry to pak cek biola :p







Posted by Nur Farhana

8 comments:

  1. nerbes ni. Ya Allah Add math tu jangan la gagal T_T

    dah la sijil pon tak banyak. ciput je :(

    ReplyDelete
  2. insyaAllah okay punyaa.. tawakal bebanyak! sijil sekolah rendah pun campur je sekali. lagipun time interview dia belek belek cemtu je. asalkan ada. good luck!

    ReplyDelete
  3. kahkah.. kalau dia tanya kenapa pandai2 pergi campur sekali sijil sekolah rendah. sy ckp blogger frauananas yang suruh. kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakap sekali, sebab blogger tu buat mcmtu masa interview dulu :'p tak tipu!

      Delete
  4. Wahh wahh thank you bgi tips. InshaAllah, perjalanan hidup batch 97 baru saja bermulaa! Yaahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome!!! Good luck juga jgn lupa baca doa :D

      Delete
  5. thanks.. :) tips berguna.. :')

    ReplyDelete