28 March 2015

Learn Deustch with Nana ! #5

Assalammualaikum,





Hey there :)


gambar hiasan pun guna gambar time dalam class german last week :') okay la kan bagi ada mood bahasa german sikit. lewlz



First sekali  nak bagitau kat yguys yang I didnt have much time to post more . I am so sad jugak sebab line internet kat bilik sangat lah slow bukan je nak post blog, even nak whatsapp pun susah :'(
can you feel me? sampai kan segmen belajar bahasa german pun tak dapat buat . *sobs

Okay lah, tup tap tup tap dah 5 weeks dah segment ni happen! sedar tak yguys?! haha k takpa lah if yguys tak sedar but I did :'D Thats mean this segment dah 1 months old . waaahaha kejap je sebulan berlalu. hmm :) and alhamdulillah thanks to all bloggers yang sudi singgah sini selalu and keep supporting me kayss.

ok lah, to make it short.. kita belajar pasal hari okies?


If yguys nak cakap...

"Today is ....." :  dalam bahasa german nya 

"Heute ist ....."

ok senang kan? lets learn how to say those 7 days all together in german .

Monday : Montag

Tuesday : Dienstag

Wednesday : Mittwoch

Thursday : Donnerstag

Friday : Freitag

Saturday : Samstag

Sunday : Sonntag


obviously 'tag' tu maksudnya 'day/hari' . sama macam english jugak kan? Oh tapi my lecturer ada bagi tau yang Donnerstag tu maksud nya "thunder day" ada history agaknya di sebalik tu . and Dienstag pulak maksud nya "service day" and Freitag means "free day" sebab selalu hari jumaat dorang kerja half day if im not mistaken lah. Bagi dorang hari jumaat, semua orang yang bekerja kena lah balik awal and spend time dengan family masing masing :) bagus kan? agak agak dalam bahasa melayu, setiap hari ada maksud tersendiri tak? hehehe mungkin ada kan? haaa apa lagi gi google tengok :p












Posted by Nur Farhana

6 comments:

  1. ooo..

    guten tag cik nanas...
    baru tahu tag untuk day...
    ye lah... sempat masuk kelas bahasa jerman 3 kali je pun.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe yep tag tu maksudnya day :D tiga kali pun mesti best jugak en sebab belajar new things hhehe

      Delete
  2. byk btul kena hafal. xD

    tpi nama2 hari dalam bahasa melayu ni lebih kurang mcm bhsa arab punya. Lebih kurang sama dengan sebutan nombor arab juga. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann! akak pun teringat sebab nya nobor dalam bahasa arab ada yang sama dengan hari bahasa melayu.. macam salasatun, isnani apa semua xp tak pernah belajar arab tapi rasanya macamtu la kan?

      Delete
  3. omg...berbelit lidah kite....hehehehee..
    hai awk..salam perkenalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kalau belajar lama lama tak berbelit pun sebab bahasa german ni baku :D best tau! hehehe salam perkenalan

      Delete