16 February 2015

No bake cheesecake - recipe

Assalamualaikum,

Hye everyone! harini saat yang dinanti nantikan telah pun tiba because I'am gonna share to you guys on my cheesecake recipe. (not so mine) cuz I took it from youtube :'p 

Well since there were some people keep asking me to teach them, they wanted to buy the cheesecake in a jar tapi tak dapat berbuat demikian kerana jauh from shah alam. I kenot deliver it meh. So here just an announcement that I've stopped selling this jars thing. That is why I am gonna share! so you guys can make it at home! hooray! 

Okay okay .. instead of these....


I am gonna make it simpler which is Cheesecuits! (cheese-biscuits)  sebutan dia cis-kut tau bukan cis-cuit. But for this cheesecuits, I will give the normal cheesecake punya recipe. (not oreo- sebab tak sesuai for cheesecuits)


First and foremost,


Apa yang perlu is  , for cheesecake



  • Cream cheese (pilaphidea ke/tatura ke apa apa cream cheese.) - 8oz
  • Whipped cream - 2 cups
  • 1/3 cup of caster sugar
  • 2 teaspoons of lemon juice (agak agak je pun okay-ikut citarasa)


for fillings,


  • Blueberry fillings
  • Strawberry fruits
  • Chocolate syrup (if nak beli yang instant pun boleh)
YANG PALING PENTING..
  • Biscuits! yang ni bukan main suka hati je nak guna cream crackers hup seng ke biskut merry ke . nanti pelik pula rasanya. I sepcialized sikit the biscuits, guna yang brand Digestives tu. Sapa suka tengok kat area biskut dalam super market mesti tau. 


"Okay dah cukup semua barang?"

 "DAH!"

Haa baru la boleh start buat!

intro sikit- Sometimes ramai orang malas nak buat sebab rasa benda ni leceh. kena mix mix ke/nanti comotlah/malas basuh mangkuk lepas buat lah (eh I terasa)/and kadang kadang tu ada yang belum cuba buat lagi dah cakap tak reti. (mengada yang cemni :p heheh). tapi cheesecake yang ini! lagi lagi pula it's a no bake cheesecake.
Thus, nak tekan kan kat sini. TAK SUSAH PUN! (siap caps lock lagi okay)

Baiklah, cara caranya.. 


1) kena ada mixer (for proses pemukulan (beating) )


2) letak cream cheese (kesemua nya sekali), caster sugar,and lemon juice. Mix kan together sampai nampak creamy.


3) Then, baru lah pour the whipped cream all together with the mix tadi. 

4) Beat mix yang tadi tu sampai thick, lebih kurang macam beat whipped cream je. kalau nak tau dia dah cukup kena beat, bila beat tu hasil dia sangat thick and tak glossy sangat. tak creamy lansung. That is when you reach the peak . okies?


5) eh dah siap dah!? baru siap cheese dia :D haha 


6) now, ambil biscuit se keping and tepek cheese on top of it. and anggaran ketebalan cheese tu.. not too thick.. not too thin. and kapitkan denga sekeping lagi biscuit(macam burger).


7) before kapit, boleh buat like ruang kat tengah cheesecake yang ditepek and letak fillings dia (strawberries -slice kan dia / blueberry fillings/chocs)


8) Masuk dalam fridge sejukkan for 2-3 hours.

it's gonna look like this ;)

senang kan!? happy trying :* 


if anything just comment down below . danke !



Posted by Nur Farhana

No comments:

Post a Comment