13 February 2015

green pastel Ukulele

Assalamualaikum,

Today is about how I started to play ukulele and make it as a hobby. I know that many of us now tahu apa itu ukulele. Honestly.. for the first time masa nampak ukulele dekat video orang, dalam kepala masa tu just tau ianya as gitar kecik. sebab obviously bentuk dia mcm guitar but smaller in size. 

Then, ada la satu hari ni masa tengah strolled around kat Subang parade dengan family. Selalu kan kat Subang Parade there will be some booths macam flea market. and kebetulan pulak ada satu lelaki ni jual this ukulele. Dekat booth dia jugak ada macam lappy and video tunjuk demo on how to play that thing. I was sooo into it when we(me and my sister fatihah)  saw how the demo was. And that guy pun ada letak beberapa ukulele s dekat atas meja booth tu. Dah la semua pastel colours. memang kitorg tertarik lah kan. The price was rm 150. Kalau yang original punya colour yang exactly kayu-brown colour tu pricey sikit. dan akhirnya.. kami pun beli lah.


watermelon (fatihah punya)  -  black one (zharif) -  green pastel (nana comel yang punya)


picture atas ni adalah ukulele ukulele yang kitorang adik beradik punya. One thing best pasal benda ni sebab price affordable, cantik pun cantik, bunyi pun sedap. and kecik.. senang nak pegang. Main pun sangat senang. Youguys boleh tengok dekat youtube.. memang berlambak videos ajar main ukulele. Dulu I learned from the book yang orang jual tu bagi. Tapi tak membantu sangat pun.. haha just belajar thru videos and google je lah macamana nak strumming. Tali dia ada empat tu yang lagi mudah nak belajar. tak macam guitar.

Antara first song yang kitorang belajar, lagu "I'm yours by Jason Mraz." then korang akan realized yang banyak nya lagu yang guna note sama. Then boleh la belajar main sambil nyanyi! best kan ? haha.

video boleh tengok kat youtube je okay. but ni ada soundcloud fatihah. ada some songs yang fatihah nyanyi sambil main ukulele. Thats how the ukulele sounds like. (promote jap)
 click here : fatihah pnya soundcloud :)
So? apa lagi . boleh lah korang cuba beli and main jugak. atleast sesapa yang tak pernah reti main apa apa music instrument can try this cuz its fun and boleh make it as hobby. why not.


p/s: lupa nak bagi tau. Kat IOI city mall putrajaya ada booth yang jual ukulele. price pun lebih kurang je haa . sama floor dengan tempat makan sana and home pro ke home deco tah haha lupa :'D






Posted by Nur Farhana

No comments:

Post a Comment