20 February 2015

Congo bars - recipe

Assalamualaikum, 

Hello everyone :D 
Say thank you to me cuz I am so rajin today to share to you guys another easy recipe! As you know, most of the recipes that Ive shared semua nya easy peasy belaka like abc 123. So jangan lah malas and lets try okay! 


Gambar congo bars made by me ! 


Bfore that, credts to Bakerella.com for ths recipe :) 

Today its all about congo bars. Maybe ada antara yguys yang dah biasa dengar congo bars ni and maybe jugak ada antara korang yang tak pernah dengar lagi. Meh briefing sikit pasal congo bars. Untuk sesiapa yang tak tahu how congo bars punya rasa ni actually macamana : dia more to brownies and cookies. Like "brookies". And why is it so senang? Bcuz you dont even need a mixer! Guna tangan pun boleh haa. 

Ingredients dia : 


  • 170g of unsalted butter
  • 330-340 brown sugar
  • 3 eggs 
  • 1 tsp vanilla essence
  • 2 cups of choc chips 
  • 2 3/4  cups of all purpose flour
  • 2 1/2 tap of baking powder
  • 1/2 tsp of salt 
  • Segenggam almond flakes 

And... Process dia 

First of all - preheat oven 150 dgree celcius

1. Sift the flour together with the baking powder and salt dalam mangkuk besar.  Put aside jap bowl ni 

2. Ambil satu lagi mangkuk , letak softened butter and sugar. Pastu mix sampai butter dia combined well dengan gula . Kacau kacau mix kacau mix.  Then, add up eggs satu persatu. Letak satu, kacau .. Letak satu, kacau.. Haa macam tu. 

3. Next, tambah vanilla essence dalam  butter, eggs and sugar mixing tu. Mix lagi~ Pastu, letak choc chips and almond flakes tu. But  makesure tinggal sikit choc chips and almond flakes for topping purpose. 

4. Almost done.... Ambik bowl yang ada sifted flour tu and poof ! Mix all together :3 mix mix mix mix kacau mix okay. Tapi tak yang over sangat.  Bila dah well  combine,  letak dekat non stick 12x12 punya pan/ or letak parchment paper dalam cake pan and letak mixing tu dalam parchment paper tu. 

5.  Masuk pan dalam oven ,  set the oven for 165 dgree celcius .. Bake for 30 minutes . 
Tggu oven bunyi "ting!" Then youre done!  Kata pun learning process kan.. So first try kalau tak success .. Cuba lagi! But so far for my first try, i baked well and its delicious :* 


Dah boleh susun susun snap snap picture upload shetagram heh 



Posted by Nur Farhana

No comments:

Post a Comment