14 May 2016

Tips bila di Vietnam

Assalammualaikum,





Terajin pula rasa nak update entry pasal vietnam, which I went there about 8 months ago oredi :')  That was in september.

And so! benda benda yang yguys should take note is....

1. Public Transport :

make sure yguys dah tau price siap siap tau.. cuz sometimes ada public transports/ taxi dia macam nak ambik untung lebih since we are tourists kan.. So walla! Dengan public transport pun we can tawar menawar if we know the real price :D

If dekat airport, yess memang dorang sediakan but taxi yang kat luar airport tu lebih besar and cheaper actually (kalau dpt yang okay like me and my family). Kitorang that time got one van yang sangat besar and selesa untuk bawa we all ke hotel with the same price of 'dalam airport punya' - 2 normal cars' yang akan gerak berasingan. Leceh sikit for a big family like mine which consists of 9 people.


2. Hotel! Little Saigon:

As you guys know... ke dont know? ahaha Saigon is actually the old name for Ho Chi Minh. So..... memang akan jumpa at many places perkataan Saigon ni. My hotel is cute like super cute. And macam rumah :') Tapi bilik dia selesa. Sesuai la untuk berehat after when to some places yang memerlukan berjalan guna kaki. (YESS I JALAN A LOT.. penat kaki comel ku.. huhu)

Oh and ramai orang Malaysia kat Vietnam ni, dalam hotel yang I duduk pun dah rasa macam dekat Malaysia dah. lewls. Lagi satu hotel yang penuh dengan rakyat kita is , Pink 2 .. if I am not mistaken.


3. Makanan Halal? :

Well this one is actually very easy to find since banyak jugak lah kedai melayu kat sini esspecially near to Pink 2 hotel. Because there are event like orang panggil 'malay street' sebab ramai sangat Malaysian makan and jalan area situ.

Depan hotel kitorang je pun ada kedai arab sumpah sedap nak makan situ hari hari pun boleh :') ahaha. Concept dia macam arab but I think the owner is Bangladesh. He was the english teacher in Vietnam and his wife is Vietnamese. Makanan dia punya price pun not bad lah tak merepek. So can eat here too! Hehe and of course halal :)

Oh one more is the coffee! Its like kopi susu tapi sumpah sedap. Wajib try okay. Rm 3 je


4. Jalan jalan:

Emm about this, we had a bad experience lah kat sana since this one guy menipu yang he was in Malaysia dulu and pelajar tahfiz and so on.. He was at first wearing kopiah pastu esok masa nak bawa me and my family and some other Malaysian Families, dia macam change.
First is, pickup kat hotel lambat like 2 hours. We waited for two hours, awal awal lagi my father dah panas je hati . ahaha

Second, the trip to Mekong river is quite long juga laa duration dia and we did'nt each much masa breakfast (makan roti roti je) because that guy said yang he will take us to one place and eat. But end up sesat.. and last last dah sampai Sungai Mekong and he said, we are going to eat inside. And when we ask the pekerja at Sngai Mekong she said theres no food but just like makan buah and taste madu lebah dorang. Like whuttt... perut lapar kot. Pastu all of the families cakap, tak kira.. nak makan dulu. Esspecially my father sebab dia memangtak suka orang cakap tak serupa bikin ni.. and one of the pekerja dekat Sg. Mekong, 'Diamond' nama dia.. she help us a lot on giving our mood back. :')

Something fishy about that guy when He didnt even know the exact waktu solat and ayah be like.. kata budak tahfiz la apa laa kenapa tak bgtau waktu solat yang betul. Emm such a bbad day kat Sg. Mekong.. when the rate of price yang that guy bagi tu pun tetiba lain makin mahal laa apa lah.. Ramai laa bapak bapak kat situ mengamuk. hmmm

SO! nak pergi mana mana please, take the tourism punya kedai dekat hotel memasing like package ke apa.. Dont simply like jumpa orang kat kedai kedai baju and offer you to become your tourist guide kee dont! Takut kena tipu macam kitorang.

Next day pergi Chu Chi Tunnel, we used the khidmat of the real tourist agent and we had fun. Satu bus denga mat salleh handsome and cantik jugak hahahaha.
okay panjang pulak bahagian ni.


5. Shopping:

Okay pasal shopping, untuk beli kain wajib baca blog Jari manis ni. sebab kedai ni memang murah. Kalau nak compare with other shops la. If you guys kena tahan dengan kedai lain sebelum korang sampai kedai yang disebut dalam Jari Manis tu, just move.. and dont stop. Kalau tak kena paksa beli ahahaha.. well they can speak malay mostly so just say to them.. 'takpa takpa saya taknak' ahhahaha. nanti kang dorang menghasut, korang tersangkut bahaya juga kann. Your money pun fly lah apa lagi :')

for other stuffs like bags, shirts, pants, purses and many more..I suggest to not buy them dekat Ben Thanh Market tu... cuz its quite expensive. Then where to buy? Wait for the pasar malam!

ahaha you can get 70% cheaper if pandai tawar. Alhamdulillah, I am the princess of tawar menawar cuz the best is my father :p  haahaha. So practice dan yakin lah dalam tawar menawar ni. Some of the seller baik je and some yang macam arrogant sikit.. just ignore.. sapa suruh kerek.. orang tak beli kat dorg hehehe. Dekat pasar malam ni sumpah best cuz semua murah.

Its like, kedai ni jual murah, but tetiba ada kedai lagi murah.. cuz theyre fighting each other jugak to make people buy things from em.

6. Simple things :

Not to forget about the plug. It is different dengan Malaysia, so benda  ni sangat penting for you guys ye laaa nanti abis battery phone cemana nak guna calculator nak tawar menawar.. kansz? And acane nak ambik gambo hehehe. Oh it is easy, yguys just can get it kat kedai runcit tepi jalan nearby dengan hotels and all. ;)

next is about money changing, emm for me, better to bring Vietnam dong as much as you can, since duit Malaysia sometimes terumbang ambing ada turun naik kan.. So takut kalau nak beli items tetiba price jadi mahal sebab guna duit Malaysia :'( (Ive experienced this. ) hmmm its okay, take it as a lesson.

and... yeah! make sure yguys bertenaga cuz you gonna walk a lot, to shop, to the museum and many place .. motor kat sini banyak sangat.. and kalau nak lintas jalan, just walk hahahaha sebab the motorcyclist here pakar mengelak orang. Kelakar pulak rasa but its true.

Okay tu je kot,

nah some pictures for you guys.. some more dekat dalam ig :') kalau nak tengok boleh laa scroll bawah bawah since 8 months ago kan.. huhu

ni pun kat Sungai Mekong, naik kereta kuda. best la jugak :p heheh

dekat War museum Vietnam

my lovely parents. Ni masa last day hehe

tengok backgrouoond ramai orang bawak motor.

from top to pants, semua from Vietnam. Tudung RM 20, Baju Rm 15 Seluar Rm 25 and semua selesa sangat macam benda mahal yang dijual di Malaysia :')

okay depan belakang are bags from vietnam, I got them cheap. hehehe

madu lebah yang ada dalam Sg. Mekong

ni masa kat Sg. Mekong yang kitorang kena tipu.. nasib ada ular, boleh la happy sikit hahaha

one of a must try in Chu Chi Tunnel

yes hutan all the way in Chu Chi Tunnel (with my tetiba friend from Denmark)






Posted by Nur Farhana

3 comments: