16 April 2015

Tips to learn Foreign Language.

Assalammualaikum,




Good day everyone :)



Here, I would like to share with youguys about some tips on how to learn foreign language.
Well,

Some said I was crazy ambik course Bahasa German. Becuz they said it is hard to learn plus takda kerja in the future nanti. Tapi guys, siapa yang akan hidup dalam diri yguys in the future? You? or them? fikir fikir kan.. (note to self padahal :p)




This is the tips! I got this from June (classmate) and I believe all of the tips are true!
Nak tahu tak,

Ada some of my friends en, dia jenis suka tanya soalan..

"Kenapa ayat tu kena jadi macam tu and bukan macamni? Kalau dalam English kan macamni.."
and jawapan yang I selalu bagi is "entah,,"

Bukan malas nak jawab.. tapinya dah jelas jelas bahasa yang kau belajar tu bukan nya bahasa english mahupun bahasa melayu wahai dik non oi.. :')
So, I agree with tips number 3 dalam gambar tu.. yang kita kena apply new grammars, rules and dont ever compare the languages. You know, some things we can compare but some are just macam tu lah. Tak boleh nak diubah.. so buat apa ? HAFAL?

I believe that.. yes. Kena hafal. hahaha. Belajar language lain ni sama juga macam seorang bayi yang ingin belajar bercakap. Slow slow dia belajar lama lama dia boleh juga kan guna bahasa Melayu and English. Right?
Thus,
Anggap lah diri kita ini belajar bahasa seperti seorang bayi yang ingin belajar bercakap. :)

We are learning guys.. people will understand if we are a lil bit slow but never give up!
For those yang ingin belajar bahasa asing dengan baik, good! and good luck :D
InsyaAllah, usaha kita sedikit sebanyak akan dipermudahkan.. Aminn.


Hahahaha basically this post is for me ! like, pembakar semangat :'p apa apa pun, may yguys dapat input input yang baik dari sini ya!


Auf wiedersehen alle!






Posted by Nur Farhana

14 comments:

  1. Ganbatte!!!
    No can predict your future except Allah S.W.T...
    and yeah.. keep practice.... practice...... and practice.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak jaja! hehe btw hadiah dah post :*

      Delete
  2. nice tips. thanks for sharing (:

    ReplyDelete
  3. betul2..dulu2 belajar bahasa francis..kena sebut kuat2 br ok..

    ReplyDelete
  4. nice. dan kena praktikkan juga. kdg2 terfikir, mcm mana pekerja2 asing nmpk mcm sng je fasih bahasa melayu. walaupon mungkin berterabur sikit bahasanya, hehehe

    ReplyDelete
  5. Nice tips! Sye ad terfikir nak ambil Mandarin class. 'Cause it may helpful in the future. However German language looks interesting, hehehe >.<

    ReplyDelete
  6. good tips, singgah petang selasa belajar tips menarik disini :)

    ReplyDelete
  7. Nice entry. Jemput singgah blog saya ye :)

    ReplyDelete
  8. Terima kasih atas tips :)
    Jemput singgah blog saya ye, saya masih baru lagi dalam dunia blogger hihi

    ReplyDelete
  9. Hola guapa!!
    desde hoy te sigo en tu blog y te invito a conocer el mío http://todoeldiadecompras.blogspot.com.es/
    Bss

    ReplyDelete
  10. Betul. Hafal dan practice. Pratice makes perfect :)

    ReplyDelete
  11. Salam,

    Salute dgn kesungguhan Farhana.. Elok juga belajar bahasa lain. Lebih byk lebih baik bukan hanya untuk dpt keja tp utk diri sendiri..

    Keep it up & thanks for the tips :-)

    ReplyDelete