6 June 2016

Tips diet di bulan Ramadhan

Assalammualaikum,




First of all, frauananas nak ambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan and semoga semua orang dapat puasa elok elok, gandakan amalan mulia and stay healthy insyaAllah.

Selain daripada perkara perkara kat atas tu, Iols pun berazam jugak nak diet pada bulan mulia ni.. cuz what? cuz kita di beri peluang untuk take care of our body for 30 days!

Sedar tak sedar, bulan puasa ni bukan lah semata mata untuk waktu berbuka je, but to teach  us people to eat less. I love to eat.. like seriously. Sebab tu badan macam erm.. Tapi impan nak slim tu mestilah ada cuma susah nak maintain sebab seorang yang pemalas.

And... sooo

for this holy month. I did some research and found out beberapa tips untuk diet di bulan Ramadhan sambil kekalkan energy sewaktu puasa.

1. Wajib sahur :')

Its kinda hard for me since puasa pun ada beberapa hari dekat kolej. So ada time yang tak terjaga masa sahur. Masa zaman sekolah dulu ada siren kejut sahur kot.. tu pun payah nak pergi dewan makan sahur. Ahahaha . So ! Farhana! Sahur jangan tak sahur.


2. Eat fruits and veges

Yes.. yang di makan waktu sahur selalunya iols makan ayam goreng/telur/nasi . But from what I read, mostly suruh makan sayur and buah waktu sahur.. and berbuka puasa.


3. Berbuka dengan bersederhana

hahahahha sedarlah wahai diri.. jangan melantak sangat. ada satu words tu cakap, perut seorang muslim ada satu.. perut orang kafir ada tujuh. So! makan lah dengan bersederhana. Ingat lah wahai seorang farhana :')


4. Jog 15-20 mins before berbuka.

Take your time like 50 mins before buka for jog. (mampu ke nak buat ;'p) But it says that cara ni dapat membantu untuk bakar lemak dengan cepat. Siapa yang sanggup, nak sangat kurus, boleh lah buat.

5. Ni yang paling penting.. wajib!  Solat 5 waktu.

Ni pun exercise juga actually. and berdoalah ... supaya kita dapat beristiqomah. Mental dan physically. :D



so farhana ! lets! (semangat kena ada.. buat tak buat tu kita tengok dulu. hehehe)

apa apa pun . Again! Selamat berpuasa semua :*


say no to this!! hahahaha takleh move on lagi dengan gambar kat aussie. huhuks








Posted by Nur Farhana

No comments:

Post a Comment