13 October 2017

Skincare Review; Lush, Boots, The Face Shop, Innisfree, Dyxy


Assalammualaikum,


This time I nak share pasal skincare products yang I tengah guna sekarang and several products yang I dah beli tapi tak guna lagi.

Yes, I skipped the intro sebab tanak bagi entry ni draggy so lets start with the first product!


  1.  Lush Tea Tree Water Toner 


Okay, this is the toner yang sekarang ni I guna since masa pergi UK haritu. My face jadi kering gila dekat sana mungkin sebab perubahan cuaca and duduk dalam kapal terbang lama sangat. 

So since dah dekat sana.. brand Lush is very popular and products dia pun recommended untuk skin repair for both body and face. So... I pun bought this toner. 
Sebabkan muka dah kering, baru la rasa diri ni kena mulakan skincare routine yang proper (sebelum ni cuci muka, pakai bedak je :p )

So far this toner is very good sebab I use it lepas cuci muka and buat muka rasa lagi bersih and fresh. Besides, toner ni pun function dia nak balance kan ph muka lepas kita cuci muka. Pimple pun slow down masa dekat UK tu.. and lega sangat rasa. Disebabkan toner ni bagus.. I maintain pakai sampai balik Malaysia.. sampai lah sekarang. (Kalau dah habis.. tak tau la nak beli kat mana since Lush takda lagi kat Malaysia.. sobs T_T)

    
      2.  Boots Moisturiser



Ni satu lagi product yang takda dekat Malaysia. Boots. I guna ni pun since masa dekat UK sebab muka dah buat hal. The price is so cheap.. tak ingat masa tu 1 pound or 2 pound je. Murah gila okay??!

So this moisturiser really moisturises my skin very well. Sebelum ni I pernah je try moisturiser and semua menjadi penyebab jerawat tumbuh sebab terlebih oily. But not this one! Sangat tak melekit ke apa and very refreshing, too. Dia pun function untuk calm kat jerawat yang naik.. maybe sebab it is tea tree moisturiser. So redness dekat muka I and jerawat jerawat yang besar and menyakitkan tu pun ikut reda sama.

Love how the texture on my skin sebab dia obviously melembutkan and melembapkan kulit.
Still using it and hope to find a good moisturiser lepas yang ni habis!


     3. Dyxy set


Yes.. this one. I still can't believe that I actually like it? Sebab masa awal awal pakai dulu.. I felt like the foundation macam capok (bertompok tompok kat muka) and tak sesuai dengan warna kulit muka I.

Until one day the Dyxy green tea mist never stop refreshing me dengan hanya spray dekat muka beberapa kali. Makin lama pakai makin best rasa and besides, pakai foundation dyxy ni tak menyebabkan keluar jerawat pun. It is just.... very good! and I like it. Lagi lagi nampak natural. Me likey.


       4. Dr. Belmeur The Face Shop


Okay these three I tak pernah guna lagi.. but I got the samples so I will definitely going to give a try and share with you guys okay?

The one that I have been looking forward to use is the one yang paling kiri dalam gambar. Ato Salt Cream. Tapi tu lah.. price Dr. Belmeur ni very very expensive .. mana tau one day berangan boleh beli kan... hehe so I will try this later and make a review of it.


          5. Innisfree Face Mask

yang dua atas kiri je beli.. yang the rest tu free gift je sebab register jadi member!v tak sabar nak guna xD

Okay, so these are the masks that I would like to try and it is the first time I beli mask dekat Innisfree. Sebelum ni tak pernah pernah pun nak cuba .. so I guess the time has come for me to give it a try!

Mask yang I beli are Bija and Tea tree. The sales guy yang jagakan tempat bahagian mask Innisfree tu kata Bija and Tea Tree tu might be functioning well for my skin since I macam senang tumbuh jerawat (but now less sikit hihi).
So... tak sabar nak rasa sendiri mask mask tu and yess for sure! I will update here.. probably gonna make some review video and masukkan dalam youtube.


Thus, those are the products that I am currently using and the products that I will be using soon. So far the products yang I tengah guna tu memang very kind and good to my skin.. Hope it does the same to your skin, too!

Btw, ni untuk penjagaan kulit muka laa.. if kalau nak fade kan or hilang kan parut muka and badan, you guys boleh tengok entry yang ni : Nat C 1000

Okay itu sahaja for my review.. wait for the review for products that haven't tried yet.

Thats all for me,

tchuss!




Posted by Nur Farhana

10 August 2017

4 Things - My life with Braces

Assalammualaikum,

Hye everyone!




I am not sure whether I dah share ke belum pasal my braces dengan you guys. But for those yang sudi membaca blog ni, ofcourse tahu yang I am wearing braces right now.

For those yang nak tahu, I wear braces dah nak setahun macam tu and I buat dekat Klinik Pergigian Aina dekat Kajang, Waze je confirm jumpa. Bukan nak promote ke apa but I like the clinic and the price is affordable. Very okay.

Oh the main point I write this post bukan nak cakap tu.. But nak focus kan 4 things that changed myself since I wear braces.

4 Things

1. I brush my teeth every night.

Okay laa memang everyone wajib gosok gigi memalam pun kan.. but to be honest, I skipped sometimes. Hahaha but I did not since I wear braces. Well thats one of the things that changes me to be better!


2. I FLOSS

One thing I do not like about floss is because, for those yang jarang buat.. mesti akan berdarah la gusi sebab kita floss celah celah tu kann. But since dah pakai braces.. kena la iols merajinkan diri untuk floss gigi. And guess what. I like it cuz whenever I floss.. gigi sumpah rasa macam bersih and bebas bakteria !


3. I eat less.

Mesti korang rasa best kan dengar statement, Pakai braces, susah nak makan, and poof youre kurus sebab makan sikit. Well why do I say that because, whenever I eat (especially nasi) it will stuck celah celah bracket and wire braces ni. Kalau makan kat rumah tak kisah la nak tgok gigi ke and use toothpick ke apa kan..  But for me, to pull out the nasi/ lauk yang lekat dekat gigi tu saangat leceh. Hence, the less eating. :)


4. Bracket Elastic Rubber band.


Most 'complicated' things during wearing braces adalah untuk pilih warna Rubber band every single time appoinment. Colours are not that banyak, I ve tried selang seli , atas bawah lain, same colour je semua. And I tell you what.. choosing colour for your braces is the bestest ever! Its like youre new person every month. Haha



So thats all for this post. It is such a simple entry.. but here! My happy faces with my braces on :)
Always remember, take care of your teeth especially for those who are wearing braces








Posted by Nur Farhana

3 August 2017

DYXY Cosmetics Review

Assalammualaikum,


happy august everyone!
Lama dah tak menulis dalam ni.. and as usual, I always write whenever I feel like I want to share something with yguys semua.

Pernah dengar DYXY Cosmetics tak?
For those yang dah pernah dengar and pernah cuba mesti tau how good is the product kan?

Okay untuk yang tak tahu..

Dyxy ni adalah local malaysian brand,
Basically produk kecantikan.. cuma dia more to makeups. Bukan kepada facewash ke apa..

I actually baru guna DYXY ni .. dah nak almost three weeks. And the results agak suprising laa cuz it suits me well!
Selama ni pakai sephora punya compact powder foundation..
but seems my face agak dry.. tu yang cuba Dyxy pulak.
Sebab dapat tahu yang Dyxy ni dia cream foundation.

Ni laa rupa Dyxy tersebut. heheh

Foundation Brush

Green tea face mist

DYXY BC Cream Foundation

Kebaikan product ni ofcourse laa mentutup cacat celaa yang ada kat muka tu.. But what I like about it is bila apply je kat muka, muka jadi lembut. And tak kering dah macam dulu.

Even after cuci muka pun.. dia macam repair muka sekali :'D (me iz so happy)

Facemist pulak memang fuction untuk kecut kan jerawat and very refreshing!








This is how I look when I apply Dyxy BC Cream. I know. I look so happy.. hahaha btw nak suruh tengok kulit muka sebenarnya :'p

I like how it looks natural on my face.

Puas hati sangat beli barang suits with the price jugak :*
Nak cantik punya pasal kan..

Btw , if you guys berminat nak beli.. or nak tahu lebih pasal DYXY Cosmetics.. boleh whatsapp Iolss kay! Cuz I am the authorized dropshipper for this product.

InsyaAllah, usaha nak mencantikkan diri sendiri.. nak juga tolong yang lain so that everyone can look presentable no matter where they go


Here is my number, whatsapp : 016- 601 5585 - nana  :)
p/s : InsyaAllah I will make a Dyxy 'How to use' Video ! stay tuned okay

***LATEST UPDATE***

I MADE THE VIDEO :*



Posted by Nur Farhana

11 July 2017

Aidilfitri 2017


Assalammualaikum,



Haa so this is the time yang iols boleh share sikit gambar tudung raya and baju raya masa first day aritu. hehehe

Tahun ni baju raya beli sepasang and tudung raya pun satu je.. second day third day fourth day semua recycle je apadehal :D

Untuk previous entries pasal tudung and baju raya iols, yguys boleh click dekat bawah ni kay




and as I said before nak tunjuk ootd raya , so here are some ! me and some of my sibs and cousin masa first day raya .

my Ameera Zaini Hijab.. hehe

I love this photo.. kbye

with my lovely cousie mira <3

with Zharif, my lil bro 

with my only sissy, my brother zharif and my elder brother Shamin.


Purple sangatzz. Ahahaha anyway it was a very happy raya day 1 and if its not too late,

I would like to wish to everyone, SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN :*

tchuss!

Posted by Nur Farhana

10 July 2017

Nat C 1000, my fav Vitamin C

Assalammualaikum,



Hye everyone,
actually dah lama terfikir nak share with you guys pasal vitamin C yang I dah consume for 1 year something dah.

Cerita dia camni,
before this, I jenis muka kering and oily, so jerawat senang keluar. Dah cuba minum banyak air and consumed several products, mcm collagen bagai.
Plus, I got bowel problems, macam payah sikit nak buang air (lewls).
So bila makan product yang collagen tu.. it works like for several months (nak dekat setahun jugak.. pastu lama lama mcm takda effect dah. Besides, product tu pricey laa jugak.

Thus, I chose to stop anyway sebab nak pikirkan cara cemana nak kurangkan jerawat and especially parut jerawat yang takes time lama gila nak hilang ni.
Jadinya iols pun pegi laa pharmacy ..
Watsons tak silap, it was last year.. where I started to search for vitamin C yang memang elok for hilang parut kat kulit lebih lebih lagi kat bahagian muka.

Memula ingat nak beli Blackmores. Tapi teringat dulu penah je ibu bagi sebotol.. tapi pun macam takda effect sangat for me :') Cedih ngats.
Till this one aunty, pekerja watson ni (tapi tengok dia macam pharmasist watsons tu je), came to me and tanya "Yes Miss, you cari apa?"

Memula iols macam kengkonon tak perlukan bantuan laa.. tapi since she asked me oredi saya pun jawab la "I ni nak cari any ubat yang boleh hilangkan parut jerawat :) .."

And laju je dia pi bawak kat tempat macam gel gel sapu "Mederma" "Bio Oil" macamtu and seangkatan dengannya. Masa tu memang well known jugak dengan ubat ubat tu sebab some of my friends ada guna tapi takes time macam years baru boleh hilang parut.
Masatu lama jugak laa memikir... takda ke ubat lain selain ni... sebab kengkonon nak something yang more effective (acah sangat) *in other words.. something diff than what others consume. bhahaha*

Then the aunty said.. "ubat ubat sapu ni expensive and takes time lama laa nak hilang parut you.. why not just buy Vitamin C and clean dalaman you.. so that outside pun boleh clean sama" , Me myself pun angguk angguk je laa cuz what she said memang betul pun.. I think one of the reason my kulit kering tu pun related dengan bowel problem yang I ada tu.

Then she took laa satu Vitamin C ni.. seperti gambar di bawah and showed it to me. She explained to me yang Vitamin C ni macam normal supplements ala ala blackmores cemtu (rasa dia tawar je.. tak pernah lagi kemam, selalu telan je).. but she emphasized kan yang dia bagus untuk parut. Not just for kulit muka.. but satu badan.



So the price is around RM 85 something.. tak ingat sangat sebab last year beli nya :p but around that price laa. Ada 150 tablets so kalau calculate , sehari satu tablet, sebotol boleh tahan dalam 5 months.

For me yang dah 'ter' consume supplements yang agak pricey sebelum tu.. for RM 80 plus plus (5 months) adalah sangat berbaloi! am I right?
Jadinya saya pun beli ....

Hasilnya, memang berkesan lah for me. Muka dah tak kering and jerawat pun less dari sebelum ni.. Most important is, jerawat cepat betul kecut and kering and poof boleh hilang parutnya. Sometimes dalam masa seminggu boleh hilang parut.
Not only my muka.. but I realized parut kaki melecet sebab kasut pun dah hilang (yay!) sebab dulu masa zaman sekolah selalu melecet kaki.. sekarang alhamdulillah tak dah.

So just imagine laa parut tu parut lama kot but still macam fading. Alhamdulillah I found this Vitamin C Nat C1000.

Tapi makan Vitamin C ni kenala consistent.. tak consistent acano nak menjadi betul tak?
I am quite happy la sebab that Aunty macam bagi advice berguna. and yep .. still consuming this and takde side effect pape so far. :*

p/s : FYI, this is not a paid review :'D 
I wrote this cuz this is one of my fav products, cari laa dekat Watsons or any other pharmacy.. price pun about je semua. (yang dalam gambar tu my second bottle.. alhamdulillah hihi)


thats all,
Tchuss!


Posted by Nur Farhana

21 June 2017

Raya Sales Lazada 2017


Assalammualaikum,


Hye peeps :D

Yes, sekarang ni saya tengah intern and esok dah mula cuti raya! Cepatnya masa berlalu, lagi 4 hari je lagi dah nak raya. And ofcourse laa saya dah beli baju raya, tudung raya, kasut raya semua for pagi raya. 

Tapi, even dah complete semua tu, tak bermaksud saya boleh stop usha sales online. 

Fyi, Raya tahun ni still sama macam raya sebelum ni. Me and my family decided to wear sedondon colour. Which is.... Purple Lavender . For me, my baju raya tahun ni laaa paling simple se simple nya. Later I show you baju raya daku yang simple tapi selesa itu. 

Tudung raya?  
Dah story story dalam entry sebelum ni. >.<  Here is the link for the entry pasal tudung raya iols 2017.



nahh gambar, incase you guys malas nk buka link atas tu heheh. 

Dua benda penting untuk celebrate raya kat rumah ofcourse laa baju and tudung kan. So as shown kat atas tu, The baju that I bought is from Amar Amran. 

tadaaa! ni la baju nya. hehehe . simple kan ? (thats not me.. tu model Amar Amran lettew)



Haa kenapa letak gambar model? Sebab nanti tak surprise laa iols pakai baju di pagi raya. hihi. 

For your information, Amar Amran ni bunyi macam brand untuk baju Melayu lelaki, tapi hakikatnya, bukan untuk lelaki saja.. but for ladies, and kids jugak. So, senang sangat satu family nak sedondon sebab beli under one brand je kann. Like my family and I  :)


Most important is, Amar Amran bukan je jual baju dekat butik je.. but also ada terjual dalam Lazada sempena raya ni. 
To be honest, price dia murah mendadak.. ye lahh sebab sales kan. Nasib baik baju kurung Qasidah Lavender iols dah habis kat Lazada.. kalau tak sedih jugak laah sebab beli baju masa awal Ramadhan haritu. Sebab beli kat Lazada ada sales :') Kat butik takda. 

Kalau korang nak tengok Raya sales dekat Lazada.. boleh check link ni 


Boleh shopping Raya dengan Discount sebanyak  80%   . Bestkan ? :p



Oh disebabkan sales, and ter minat dengan baju kurung Qasidah by Amar Amran ni.. iols pun usha laa website Lazada and search for Baju Kurung Qasidah tu AGAIN. Terkejut tengok price dia :'D  Its RM 165  guysss. Daripada 195 ringgit. Oh and website dia pun boleh zoom zoom.  

Kalau ikutkan hati, teringin nak beli lagi kurung Qasidah.. but in diff colour which is BLUE macam dalam gambar atas tu. Baru laa nampak slim hahaha. 



Honest review, I really like kurung Qasidah ni. Sebabnya dia saaaaaangat comfortable. Walaupun design sangat simple.

And, guys.. tak semestinya usha Lazada and tengok barang raya bermakna youguys kena beli untuk pakai raya. But in the future boleh la guna ! Yang penting sekarang ni adalah SALES dekat LAZADA. Hue hue hue  


Sempena Ramadhan ni, Lazada dan sales berpisah tiada . 

So, Make sure yguys note pasal "Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale"  (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) daripada 19 MEI - 30 JUN 2017,  (boleh dapat special discounts up to 90% tau!) okay!!

Kesimpulannya kat sini, pergi cari barang sales korang dekat Lazada cepat!!

tu saja hehehe :*

Posted by Nur Farhana

19 June 2017

A movie when boredom strikes!

Assalammualaikum,


Hye there people ! Fyi, today marks as the first day of my intern :p

Mesti pelikkan sebab I got time to update my blog. Haha cerita dia sebab I have done my work.. and since masuk first week ni hanya kerja for 3 days je sebab nanti dah cuti raya, so my supervisor cakap rehat rehat dulu.. after raya baru dia kasi more kerja.

and when dah settle kerja,
terus rasa nak update lah blog. even though I dont have any topic to talk about.

Alang alang tu, meh laa I recommend yguys a movie to watch especially when you guys are bored like me right now!

Okaythe Movie is..

Boss baby..

Okay, this is quite new and those yang tak pernah tengok lagi baik pi tengok cepat! Cerita dia boleh tengok free je through online.  Dekat sini -  Boss Baby


Well I am quite sleepy right now. Thus I have to stop writing and hope you will watch the movie that I have recommended.

OMG this is so random! but okay nothing much to say.
 :)





Posted by Nur Farhana

7 June 2017

4 sebab kenapa shopping Raya di Zalora

Assalammualaikum,


Hai Guys!

Alhamdulillah harini dah masuk hari ke 12 kita menyambut bulan Ramadhan. Kejap je dah nak half of the month. About another 2 weeks je dah raya :') Time flies so fast!

Memandangkan lagi 2 minggu je lagi nak raya, korang dah beli baju raya belum girls?
or..... bag raya? (BAG IS MY FAV)

Yes, tu la sebab nya tajuk kat atas tu tulis 4 sebab pasal shopping raya kat Zalora ! Sebab that is what I am going to write about.
Post ni special for those yang tak ada masa nak pegi bergelut, berebut dan perkataan seangkatannya dekat butik/ bazaar baju raya favourite korang.

Sekarang ni bukan nak cakap apa laa.. tapi kalau pergi mana mana kedai/butik baju raya,  first day of ramadhan lagi orang dah mula ramai serbu. Kalau zaman dulu selalu orang serbu sebab bila hujung hujung ramadhan tu Sale kaw kaw.

Sekarang ni, Sale ke tak Sale, sama je orang berebut. Because, nowadays.. it is like a trend already untuk cari baju raya sebab ye laa. Nanti nak ambik gambar post kat fb/insta lagi.. Pastu pulak jenis yang suka sedondon satu family (like my family) .. laaagiiii laa kena cari awal sebab nanti kalau colour/size habis.. tak dapat laa nak sedondon.

Emm nak cakap pasal baju raya memang takkan habis. So jom kita skip to why buy BAJU RAYA at ZALORA ??

click to see


#SEBAB 1 - HARGA

Nampak tak dalam gambar atas tu? Aah, belum apa apa lagi dah ada 13% off  kalau guna code yang diberikan. But ofcourse laa minimum spend dia kena RM150 ... Tapi baju raya sekarang yang semenggah semua RM100 and above kann.. (special kot baju Raya.. kalau baju kurung biasa ye laa RM50 - like mine)

But this is baju raya, so alaa confirm punya laa lepas minimum price RM150 , probably including bag raya ke.. eh? hehe




Okay so tengok tu, I searched for brand : Lubna, di mana baju baju dia macam tak typical sangat but soooo nice. TENGOK HARGA DIA PLEASE..
Mesti korang terkejut kan baju yang nampak macam sangat exclusive tapi boleh dapat dalam harga yang macamtu.

No lie, nowadays baju baju macamni tapi sebab brand nya dah dikenali ramai, harga pun terus tinggi melangit sampai 300-400 ringgit. Tapi sebab Baju baju raya ni dekat Zalora, so mesti lah harga berpatutan.

p/s : Lubna is quite famous tau kat Instagram, sebab tu laa I promo. hihi
(oooh tengok la tu ada yang below RM100 lagi baju nya .. nangiss plss..)



Yang ni pulak brand Zalia, pun cantik jugak!! and affordable! hihi





#SEBAB 2 - DETAIL ITEMS

Ya saya tau, that one reason kita pergi butik cari baju raya sebab kita nak experience sendiri rasa kain dia macamana, texture material tu.. selesa ke tak. Tapi kalau dah tak ada masa and nak jimat masa .. why not shop dekat Zalora je kan?

Duduk rumah, ada wifi, usha website Zalora , haa laju je boleh tengok sorang sorang. Tak payah nak berebut dengan customer lain.
Tapiii... dekat Zalora, even tak dapat rasa, korang still boleh tengok details dia dengan lebih dekat.

tadaa
And kalau korang perasan, kat atas tu dia ada video. Yep its a video. Video model tu berpusing, menggayakan baju tu lah, So you guys bukan je dapat tengok baju tu dalam still picture, but also tengok how the baju flows on the model's body! and boleh zoom material kain, corak dia semua.
Senang kan?


#SEBAB 3 - FREE SHIPPING 

Okay laa.. jujur saya cakap kalau beli online, semua orang berkira pasal harga postage. Ye laa kadang kadang tu harga postage lagi over mahal daripada harga items.

But kat Zalora, if korang beli items melebihi RM75, poof! postage/shipping pun free :D
Kalau dah beli baju Raya price RM100, confirm confirm laa postage nya free kannnn. Hahahaha happy nya hati ku.


This is the latest yang saya beli dekat Zalora. Total price for these 3 items ; RM 83 . so... Postage nya? FREE LAH!    (haha gigih beli 3 items for RM83 sebab ada sales.. jimat!) dapat kasut raya and bag raya. hew hew.

oh did I mention about COD?  aah Zalora ada COD jugak, soo boleh laa bayar dekat depan rumah korang - free delivery and bayar cash terus. Nice kan?



#SEBAB 4 - 30 DAYS RETURN


Incase laa.. incase. Items yang korang dapat tu tidak memuaskan hati, like size tersalah ke, rasa tak best ke.. apa ke... korang actually boleh return semula barang tu pada Zalora.

Like all the items that I got (rujuk gambar atas) .. Zalora ada sediakan sekali satu borang Poslaju yang dah sertakan cop alamat diorang sekali. So kalau korang nak pulang kan balik barang pada Zalora, just guna borang tu and pos semula . Make sure pulangkan dalam masa 30 hari sejak korang dapat barang tu. Kiranya, boleh tukar items dalam tempoh 30 hari lah :)

Bukan nak over tapi that is one thing I like about Zalora. Website dia best. Senang nak access. Untuk orang yang baru baru tau alam maya ni pun boleh shopping dengan mudah.

Haa.. meh cuci mata tengok bag raya :p (sorry not sorry)




Teringat zaman kecik dulu wajib ada bag raya sebab nak simpan duit raya.. sekarang? simpan je laa dompet yang ada duit singgit singgit (dah besar tak dapat duit raya dah... hahaha. *sobs*) 

Btw, I beli bag bukan dekat bahagian bag raya, tapi dekat bahagian Sales, RM 29 je koranggg ! Pastu pi la buat jadi bag raya. Apa susah. kikiki


thats all for today. Haa apa tunggu lagi? Meh laa shopping Raya kat Zalora <3



Tchuss!




Posted by Nur Farhana

30 May 2017

My first Ameera Zaini #AZPRINTFIORE

Assalammualaikum,


Lately ni, I always wear tudung bawal sebab rasa senang, kemas and cepat. So alang alang asyik duk pakai bawal tu.. terasa nak pakai bawal pula for this raya and ended up choosing Ameera Zaini Hijab because its tudung bawal :)
Now I would like to share with you guys my very first experience of having my very own Ameera Zaini Hijab. Okay, I knew this brand sejak 2015 and teringin dah lama jugak lah nak tudung dia ni :p Sebab nampak macam pastel pastel cemtu plus the owner itself lawa ngek. (owner cantik pun boleh mempengaruhi customer okay)  ;')

Alhamdulillah, I got to buy it untuk pakai masa raya nanti. (agak awal la jugak beli tudung raya . hhahaha)
So let me tell you what I think about this tudung,

Size. You will not get any prob with the measurement of the tudung.

Why?

Because....ianya sangat lah besar and kot laa kan youguys nak lagi besar and labuh, adjust je tudung tu as you favour. Tapi, for me, tudung bawal Ameera Zaini ni dah cukup besar sangat dah. Sangat best. Definitely bukan bidang 45. So probably bidang 50 kot?

The one that I bought ni nama dia AZPrint Fiore. Ada illustration Flamingo, butterfly and flowers atas dia and mine is in Peach.

haa here is the picture..

You will get this box bila purchase tudung Ameera Zaini, Nice, simple tapi nampak exclusive. I like


dalam box ni ofcourse la ada tudung nya :) And thank you card from Ameera Zaini. BE YOU TIFUL. thats me! eh. 


andd.. finally my tudung. heheh tak snap gambar yang dah pakai kat kepala.. sebab nanti tak surprise la. kata tudung raya kanzz.
Okay cakap pasal measurement dah..
Next is the colour. It is soo pastel and macamana dalam gambar, macam tu lah warna dia kat luar. CANTIK SANGATT OK. 

Material kain? emm belah luar dia macam licin but belah dalam is diff. So dia tak licin laa if pakai sebab bahagian dalamnya macam kesat/ georgette macam tu. This is good sebab selalu kan kalau tudung licin like satin ni tak best nak pakai sebab dia licin and senang jatuh kedepan bila pakai.But not this one. Yay!

Then what else eh? Oh tudung ni tak jarang <3 ! Tu pun membuatkan iols laaagi suka tudung ni. Its just, nak pakai first raya kann.. so kena la bersabar tunggu another 26 days :')

Okay lah cukup kot review for this tudung. Nanti kan gambar raya iols dengan tudung ni kayy !
Thanks for reading :*

and jangan lupa bangun sahur besok.


tchuss!






Posted by Nur Farhana

29 May 2017

My Bag from ZALORA


Assalammualaikum,



Hye everyone! Alhamdulillah it has been the third day of Ramadhan in 2017. Pheww, sekejap je masa berlalu.

Anyway, lets talk about bag! and something to do with  ZALORA. (click here to get shortcut to Zalora's website)

So far, from my very own opinion. I really like the concept of Zalora website. Sangat kemas and easy for me to search for the items that I like. The item yang I like to search is BAG! or more specific, SLING BAG.

Why do I like Sling bags? Cuz tali dia panjang and senang nak bawa ke mana mana. Tak perlu nak jinjit, just letak kat bahu or sling kan je kat badan. Lepas tu senang la nak buat keje when the bag stick to us already. Yes.. thats what I like it ;)

Okay, down here are bags that me and my sister bought (at diff times actually) and we like it.


diz iz mine. Hehe got from Zalora last year and until now still solid and material maintain. The brand is 'something borrowed' which I think is quite well- known, too. Well I loveee this bag ! so much. 


and this one is my sissy's. Brand from ZALORA and material not bad! She likes it too cuz got many compartments in it. hihi


What I like is, the price of the bags in Zalora is quite affordable. And the design!
jap... lemme show yguys.




Haa ni baru sikit.

Tengok tak how cheap are thoseeee!? Dia ada sale agaknya.

It comes with so many designs and is definitely cantik. Like my bag yang blue in colour tu.. Still tahan lama, even dah kena air selalu. Tahan lasak juga cuz I bring to class like everyday? haha

Thus, you guys pun di alu alu kan untuk usha website ZALORA, cuz it wont break your heart :'D
But worth shopping and money flying hehehe :p And one of the recommended website for you to buy bag :D


Tchuss!
Posted by Nur Farhana

25 May 2017

This one is about Traveloka

Assalammualaikum,

Hey there peeps its me again :) 
Alhamdulillah my lecture week dah nak habis dah, infact class untuk sem ni dah habis! and yes I am very excited for a short holiday  *sebab nanti kena sambung intern* . Most importantly tak sabar nak puasa and raya heheeh.
Okay so back to the main topic. Yes, This is a post about TRAVELOKA
Amende tu? 
Well basically its a website for those yang nak book flight ticket and book hotel. To be honest, I love seeing iklan Traveloka kat billboard atas highway tu :') hahaha sebab gambar dia cantik buat rasa nak pegi cuti. hahahaha *please la nana* But true tho! So nak dijadikan cerita, me and my family are planning to go somewhere in August nanti..  pegi mana?? rahsia hihi , but as usual laa habis segala website akan di buka through google just to find the best price for flight and hotel for us nanti. 
And suddenly this Traveloka comes out and what can I say is, I really like the page itself. Simple, sangat kemas and easy to access. Just fyi, banyak website yang serabut and pening kepala den nak nengok harga nya. Lepas tu pricing for flight and hotel pun Traveloka akan tolong compare kan which is for me, it is very easy. Takyah penat penat nak salin details atas kertas and compare kan sendiri (hahaha done that!) . Sapa cakap pergi holiday ni mudah??! lain la korang memang serahkan kan dekat travel agency 100% memang le senang. So for me, Traveloka makes things easier!

okay ni page website nya, on top je dah memang ada place for you to fill in, nak book flight and hotel. :)

dekat same page jugak, youguys boleh choose dates. This one I like sebab mudah and cepat. 



and why do I show this to youguys? sebabnya nak bagitau yang Traveloka bukan lah for dalam Negara je but all over the places!
Okay, tengok kat gambar ketiga tu.. I share sebab I think it is really important lagi lagi for those yang suka bercuti tapi tak tau nak pergi mana. ADA TAU ORANG MACAMNI . So like, ada popular destination kann dekat situ.. boleh la jadikan as suggestion for youguys nak pegi mana :D
Macam tu jugak dengan hotel. Traveloka ada buat recommendation so that we can choose the best and suitable place for us mengikut bajet sendiri. :) Pastu kalau dah pilih hotel tu kenalah tengok review or feedback from others jugak. Nanti karang, emo pulak time cuti sebab hotel tak best.. padahal orang lain dah tolong bagi feedback dah. Yes, Traveloka ada sertakan feedback customers, so boleh senang check okies.
For flight booking, as far as I surveyed pun senang juga. Just masuk destinasi and date berlepas and date nak tiba ke tempat tu. But make sure korang pilih kelas penerbangan dulu sebelum klik search sebab harga berbeza mengikut kelas penerbangan. So, lepas click search, traveloka akan list kan flight ticket yang available. Yguys boleh pilih mana mana airlines yang yguys nak and suit kan price mengikut bajet. Thus, for me.. Traveloka ni macam jimatkan masa and money at the same time. Worth it!
Okay next! Payment acano?
Boleh choose sama ada nak bayar guna credit card or online banking.
see, banyak bank yang terlibat which make it easier for us. everything can be done from the tip of your finger (hahaha translate yang semua benda ada di hujung jari anda :'p )



F
inally,
(click link ni untuk tengok website Traveloka sendiri)
Why??
Okay , it is because nak book hotel and flight ticket sangat senang dengan Traveloka. and most importantly takda hidden charge. So youguys takda la stress tetiba kena bayar amount lebih ke lepas dah settle pilih ticket and hotel semua. Nak buat payment pun senang PLUS!! Traveloka got apps yang boleh di download dekat dalam phone. Means, youguys dont need laptop pun kalau nak guna buka Traveloka. Phone also can :D
Haha what a very long post. Lama tak tulis macamni. So apa lagi guys? Go buka Traveloka sekarang and happy surveying and planning for holiday !

tchuss everyone :*



Posted by Nur Farhana

19 May 2017

Genggam by Haikal Farid


Assalammualaikum,


Hye there peeps ;) its me again!


Okay this is kinda fun sebab I am going to talk about my very own brother! Haikal :p
Cerita dia cemni,

Haikal baru je keluarkan his new single called Genggam and Alhamdulillah laa rezeki dapat settle kan music video jugak :') im a proud sissy hahaha
I know right it is all out of sudden and hope that rakan rakan se blog ku sudi laa usha music video Genggam by Haikal Farid .

Kalau nak nyanyi sekali boleh tengok lyric video jugak. heheheh promo adik sendiri sat. Mana tau lagu ni boleh jadi lagu next for you guys karok . hihi.

Yep a very short post just for this GENGGAM song!

nah video!







Posted by Nur Farhana

18 April 2017

I've been dUCk-ed ! (dUCkscarf review)

Assalammualaikum,


Hello everyone! Okay so today, I decided to write on my blog about this one famous brand in Malaysia, which is dUCk :)

For sure lah ramai yang mengenali founder of this brand, Vivy Yusof. Oh yeah and for those yang kenal dia, will definitely have heard of Fashion Valet. Heheh Okay long story short, I actually am surprise cuz Ive been ducked! hahaha

Ha? amende benda alah duck duck ni? It is actually a shawl guys :'D
sorry la kalau ada yang ingat I tengah cakap pasal itik ke apa. huehuehue but well, here I present you.. my first dUCk scarf ;*

  Wait that is not scarf, it is just the box. Yes I know right! kotak dia pun dah lawa even simple je, but as a first timer getting this. Tak tipu, I was very happy on that day.. and it is like very suitable to make it as a gift. Well I get this as a gift from someone special. hewhew :'p  thanks to orang yang memberi ! ihihi.

Fyi, people yang own duck, they usually collect the boxes and dorang buat as their collections. They even build towers from the box. Gila dasyat dorang semua ni :D But fun to look at those ladies creativity!



Okay and this is whats inside . Ada note from D, The character behind these duckscarves, which is illustrated and macam a real person la. Idk whether its real or not, but it is something very interesting to me >.<
and together comes with the box is the Style Card. This one is for duckies (those who own ducks) learn new styles of shawl yang they can try. I think this one would be very helpful especially for beginners yang memakai tudung. 


Tadaa! This is mine. Hehe it is Mixed Crepe in Blue Ice. and lemme talk about the material.. like being very honest ok.

It is soft, and some of you guys might wonder why is the price is very expensive ke apa en..
Okay, nak basuh this shawl.. youguys kena handwash. Haha ofcourse la sayang lebih sebab dia mahei.. but whenever you wear it, it is actually very flowy and jatuh.

What I meant by jatuh is, dia tak rasa macam keras ke or what.. It is very comfy.
I love the way how it flows and how it feels sooo light on my head. Its light and flowy like..... can you feel me guys??? It is just sooo gooood.

Next! the jahitan tepi tu. Yep I guess that is one of the diff between this scarf than the other brands. Macam exclusive jugak laa. Oh and the label tu, it is duck and dijahit dengan kemas. I like it.

and lastly....... I love on how I can wear it with covering my chest. So... I will definitely get some more! :*

What can I say, I LOVE dUCk !

here I posted this on youtube when I got nothing to do masa tu.. So I decided to make a tutorial. Have fun watching guys!



p/s: Probably gonna update if I get my second dUCk ! hehe
thats all peeps :*

tchus~






Posted by Nur Farhana