5 August 2015

Tips sembuhkan ulcer (based on my own experience)

Assalammualaikum,





Hye peeps!





Here I would like to share a short post that I think it will be really useful kepada pesakit pesakit ulcer di luar sana. One of em is me! but not now.. but selalu kena bila panas dalam or tergigit bibir time makan.

I know right typical ubat yang orang guna tu apa nama dia Bonjela laa , watermelon seed lahh and many more. Since I am too lazy untuk ke kedai or pharmacy untuk beli ubat ubat tersebut.. I decided to use the tradisional ones.. Macam minum air bebanya, letak garam... and the most extreme is, Asam keping. or asam gelugor sesetengah orang panggil.

Kebetulan last time beberapa hari sebelum raya, ada serangga kecil (semut barangkali) pergi gigit kat bibir iols. Esok pagi bangun bengkak haa bibir ni. Tanpa berfikir banyak I became so worried sebab ye lahh berapa hari lagi nak raya, macamana nak pergi beraya dengan mulut bengkak macamni????

Bengkak je tak pa tau... ni karang macam mulut pecah kena tumbuk cuz bila bengkak, dia jadi macam luka. That time siap search lagi kat google takut takut kena sakit tangan, kaki, mulut tu ke.. sedih sangat.
Its like everyone yang balik kampung jumpa je tanya "kenapa dengan mulut nana?" Tanpa segan silu cakap semut gigit. Later on, luka tu jadi macam ulcer. I was very sad. Try juga letak garam.. but dia kering and its like uncomfortable sikit. Then I found out some blogs tulis pasal asam keping.

Benda yang confirm selalu ada dalam dpaur rumah.. cara cara dia tepek kan asam keping yang dah di basahkan on our lips or pada tempat yang terkena ulcer. And I did it :)  <---- senyum tipu.


Bapak sakit nya!!!! but I am the type yang sanggup tahan sakit demi nak cepat baik. hahaha
letak like 10 minutes pun cukup, But that time punyanlaa tahan lama gila sebab nak baik terus. after letak.. GUESS WHAT??!!!


dah kering :') no more putih putih mata ikan tu. Plus kat bibir rasa masin gila! hahaha. Pedih? omigosh I couldnt explain betapa pedihnya.. but tahan je lahh pejam mata baring tenangkan fikiran hihi. Sakit? tak sakit pub.. tapi elok elok masa nak cabut asam keping tu from lips, kang dia melekat kat asam keping tu... naya.. bertambah pedih le jadinya.

SO! I would like to stress here that ASAM KEPING is the best one to cure ulcer to compare with salt. (macam debate pulak lewlz)


cukup sahaja experience saya yang awesome ini.. okayyy byee!


traumatize iols tengok ni :') sebab terbayang kepedihan dia. but thanks to asam keping! I can eat nasi impit with kuah kacang on the first syawal, Syukurrr Alhamdulillah hihi


tchus!








Posted by Nur Farhana

No comments:

Post a Comment